Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak wymontowac zawieszenie z hermetyka Maneurop NTZ 048

14 Odpowiedzi, 16128 Wyświetleń

wit

2009-12-24, 19:38:05
Top użytkownik
Witam.
Chciałem ewentualnie zregenerować to jajo... a na pewno sprawdzić co padło... prawdopodobnie płytka zaworowa ssawna...
właściciel zgasił na kilka dni mroźnię -bo niepotrzebna była i żeby prądu nie zużywała.... i odpalił bez wygrzewania oleju... sprężarka zamontowana pod wiatą minus piętnaście miała a w komorze powyżej zera... efekt -sprężarka pracuje ślicznie -odgłos pracy w porządku -prąd pracy mały... -tylko wcale nie dmucha...
Właśnie mam przed sobą rozciętą sprężarkę... rozkręciłem dwa zawieszenia -ale nakrętka lub zatrzask trzeciego niewidoczna
-Jak to rozpiąć i wyjąć sprężarkę z garnka obudowy ?(oczywiście bez pomocy narzędzi tnących typu szlifierka kątowa) ???
chcę się dobrać do głowicy i płytek zaworowych... w miarę możliwości rozłożyć w sposób "odwracalny" tzn. bez młota...

I przy okazji -czym mogą być fabrycznie lutowane rurki tłoczne wewnątrz małych maneuropów ? próbowałem to wyspawać... po nagrzaniu robi się "zimny ogień"
wkurzyłem się i po prostu przeciąłem rurkę -spoinę wytnę zarobię kielich i zlutuję na jakieś normalne sreberko...
oczywiście o ile będzie co spawać -jeśli dojdę do ładu z walniętymi zaworami.

temat traktuję rozrywkowo wspomnieniowo -wspominam czasy gdy regenerowało się sprężarki hermetyczne... kilkanaście lat się w to nie bawiłem... ale ten egzemplarz ma ledwie kilka miesięcy biegu a ja mam troszkę czasu na warsztacie... mogę się pobawić.
  • Odpowiedz

wit

2009-12-24, 20:28:36
Top użytkownik
raczej prędzej by blokowało zawór rozprężny... a wilgoci nie powinno mieć - sprężarka nowa montowana w lecie -pusta instalacja dłuuugo próżniowana (próżnia dwukrotnie łamana azotem) ... wymieniony przewymiarowany filtr i napełniona świeżym czynnikiem... tam po prostu musiało być sucho.
zresztą sprężarka odstała kilkanaście godzin w cieple na stole warsztatowym więc jeśli lód na zaworach to powinien odpuścić.

A dowiedziałem się jeszcze jednej "ciekawostki" spory skraplacz dwuwentalatorowy -oba wentylatory startujące razem ze sprężarką -właściciel miał na zimę przed mrozami odłączać bezpiecznikiem jeden wiatrak.... był nadgorliwy i odłączył oba wiatraki -może presosatat zamarzł i wywaliło ciśnienie -ale zawór upustowy bezpieczeństwa wewnątrz sprężarki trzyma (odpaliłem maszynę z przeciętą obudową).

nadal nie wiem jak odpiąć tą trzecią sprężynę zawieszenia...
małych xk nie miałem przyjemności rozcinać.
rozmontowywałem jakieś większe xk -ale z tego co pamiętam tam nakrętki na wszystkich sprężynach były dostępne.

tu w maneurop mam brzydkie wrażenie, że fabrycznie wszystko było najpierw poskręcane a dopiero później zawiesia zgrzane z garnkiem obudowy... i że zrobił się węzeł gordyjski.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-24, 21:30:37
Użytkownik
jeżeli dobrze pmiętam musisz odkręcic stojan i tam powinno byc mocowanie amortyzatora pozdr.
  • Odpowiedz

wit

2009-12-24, 21:39:52
Top użytkownik
stojan już odkręciłem -i właśnie niestety nie ma widocznego mocowania...

wygląda, że ewentualne mocowanie jest pod elementem podpierającym stojan i jednocześnie mieszczącym łożysko -panewkę wału. a ten element jest przykręcony śrubami od spodu... aby jego odkręcić to już trzeba mieć wyjętą z obudowy sprężarkę. a żeby wyjąć sprężarkę trzeba odkręcić śrubę zasłoniętą tym elementem... Sad -i kółko się zamyka...

ponadto ten element jest blokowany przez wirnik silnika wciśnięty na wał...
  • Odpowiedz

wit

2009-12-24, 22:23:50
Top użytkownik
ściągnąłem tłumik ssania -głowicę i dobrałem się do zaworów...
bez wykręcania trzeciego mocowania i wyjmowania sprężarki z garnka -po prostu nieco na siłę odgiąłem -przechyliłem całą sprężarkę na sprężynie... zyskując dostęp do śrub głowicy.

tak jak myślałem pęknięta -a praktycznie zmielona przez tłok płytka ssawna.

a jakby ktoś wiedział jak odpiąć tą sprężynę -to nadal by się przydało...
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mister

2009-12-26, 20:49:39
Zaawansowany użytkownik
jak czymś podwarzysz to ci ta sprezyna zlezie bez odkrecania -przynajmniej w mt 40 tak zrobilem ostatnio
  • Odpowiedz

wit

2009-12-29, 19:20:40
Top użytkownik
mister napisał(a):jak czymś podwarzysz ...
jak -w którą stronę podważać ? próbowałem podważać -i w NTZ 048 nie chce się wypiąć.

czy sprężyna zleźć ma z mocowania w garnku czy z mocowania do sprężarki? po prostu ciągnąć siłowo wzdłuż sprężyny -czy w którąś stronę żeby jakiś zatrzask wypiął ?
  • Odpowiedz

mister

2009-12-29, 20:48:38
Zaawansowany użytkownik
sciagnac siłowo wzdłuż sprężyny . u mnie wylazła sprężyna z obudowy (zatrzasku nie ma ,wciśnieta jest na trzpień)
  • Odpowiedz

wit

2009-12-29, 20:54:05
Top użytkownik
mister -dzięki -popróbuję... mam dwie takie sprężarki... jedna zatarta ... i przegrzany (ale jeszcze sprawny) silnik -jako dawca części -zaworów.
i druga -gdzie pękła płytka zaworowa.

jak w jednej zniszczę zawieszenie to szczegół -potraktuje bardziej siłowo.... albo zlezie albo pęknie. Mam nadzieje, że zlezie i że da się potem wcisnąć na miejsce...
  • Odpowiedz

wit

2010-01-06, 09:48:07
Top użytkownik
sprężarka rozmontowana -przy "łagodnej persfazji" podparciu dwoma dużymi kluczami oczkowymi jako dźwignią sprężyna wyskoczyła...

-i już złożona z dwóch jedna -zawory wymienione Wink
-teraz tylko z powrotem wcisnąć tą sprężynę -
wcisnąć zawieszenie -ciekawe czy wystarczy młotkiem przez drewienko walnąć i wskoczy -czy trzeba jakąś dźwignie dorabiać -jakiś podgięty śrubokręt -żeby zwój po zwoju wciskać...
  • Odpowiedz

mg

2010-01-06, 12:52:44
Top użytkownik
Była sprężyna czy spirala?.
  • Odpowiedz

wit

2010-01-06, 16:24:22
Top użytkownik
mg napisał(a):Była sprężyna czy spirala?.
chodzi o zawieszenie ? czy o zawory ?

zawór -płytka ssąca nie ma w ogóle sprężyny -porusza się z mikroskopijnym luzem jedynie pod wpływem ciśnienia.

płytka tłoczna ma sprężynę płaska wykonaną w formie małego pierścienia. cały element zaworów jest praktycznie nierozbieralny -obydwa gniazda oraz zawór tłoczny stanowią jeden zespół zmontowany poprzez zakucie sworznia. można zdjąć tylko sama płytkę ssawną -i blaszkę ją ustalającą -oraz aluminiową uszczelkę uszczelniająca cały zespół zaworowy.
przy uszkodzeniu płytki tłocznej trzeba cały zespół wymienić.
przy ssawnej da się samą płytkę.

Zawieszenie sprężarki wewnątrz garnka - trzypunktowe -w każdym punkcie podwójne sprężyny śrubowe jedna wewnątrz drugiej. wewnętrzne sprężyny z jednej strony są wciśnięte na takie sworznie wystające z dna garnka obudowy -sworznie mają rowek żeby sprężyny mocniej siedziały. drogi koniec mocowany jest do tulejki przykręcanej do korpusu sprężarki na śrubę.
dwie z tych śrub są dostępne -trzecia nie -i trzeba siłowo wyrywać sprężynę ze sworznia obudowy.

zewnętrzne sprężyny śrubowe -mocowane są jedynie do samej sprężarki do tego kubeczka współśrodkowo z wewnętrznymi. -a do garnka obudowy nie -i stanowią tylko dodatkowy zderzak -jeśli przy wstrząsie -sprężarka opada w dół to sprężyny zewnętrzne oprą się o dno i dadzą dodatkową sztywność -są rodzajem zderzaka.
  • Odpowiedz

mg

2010-01-06, 16:42:59
Top użytkownik
Chodziło mi o sprężyny. Mam kilka rozpołowionych sprężarek hermetycznych na koncie, nie lubie tego. Jak sobie pomyśle o tym szlifowaniu brrr. Smile.
Mam maneuropa MT 80 do celów dydaktycznych, otworze go i zorbie zdjęcia może się przydadzą.

Ty wit nie musisz robić zdjęć, dzięki Twoim opisom wszystko można sobie wyobrazić. Smile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2010-01-06, 17:07:01
Top użytkownik
mg napisał(a):Ty wit nie musisz robić zdjęć, dzięki Twoim opisom wszystko można sobie wyobrazić. Smile
bawiłem się kiedyś w pisanie do gazety... popełniłem kilka artykułów... więc mam wprawę Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa