Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

rura nawiewu klima kanałowa

7 Odpowiedzi, 9812 Wyświetleń

łysy45

2010-01-09, 09:36:29
Użytkownik
mam pytanie do szanownych kolegów jakich rur używacie do rozprowadzenia nawiewów klimatyzacji kanałoweji ewentualne namiary na dostawce będę wdzięczny za każdą podpowiedz pozdr.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-09, 09:42:57
Moderator
To zależy jakie masz wyjście z kanałowca. Pytanie czy masz zrobione nawiewy w postaci przyłączy od razu na flexa np. 3x200mm czy musisz zrobić mordkę nawiewną( puszkę) Stosuję się rury izolowane np. SONODEC od 100mm- 150mm i więcej. W warszawie możesz kupic je w HAKOM. Pzdr
  • Odpowiedz

HVAC

2010-01-09, 09:50:57
Użytkownik
pozostaje jeszcze kwestia oporów.
ja preferuje stosowanie spiro+izolacja lub płyty climaver.
elestyczne tylko na zakończeniach lub w bardzo krótkich odległościach albo w jednostkach o wysokim sprężu
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-09, 09:53:32
Moderator
Tak, jak masz np: pompę ciepła to dajesz na sztywnym izolowanym ale na krótkich odcinkach wystarczy sam flex od samego urzadzenia do anemostatu czy puszki rozp. Pzdr
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-09, 09:56:36
Użytkownik
Jeżeli masz nie daleko od klimy do puszki rozpręznej to najlepiej flexem. Metoda dowolna trzeba tylko pomyslec o przekrojach i jakie będa predkosci żeby nie bło szumu z kratek
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

łysy45

2010-01-09, 12:44:16
Użytkownik
dzieki za podpowiedzi w najdłuższym odcinku 4 m kanałówka cztery wyjścia fi 200 /12 kw chłodzenie grzania projektant nieprzewidział/zastanawiam się jeszcze nad firmą , ma to weszystko wisiec pod dachem pożniej sufit podwieszany czyli rura sztywna czy flex /projektant napisał spiro fi 200/izolowana czy nie .Zadaje te pytania dlatego że zajmuje się przedewszystkim chłodnictwem przemysłowym /sklepy,zakłady prod/klimatyzację montuję zazwyczaj swoim klientom u których naprawiam urządzenia a kanałówki w takim wydaniu jeszcze nie montowałem/w gotowe kanały tak/ proszę o podpowiedzi i wyrozumiałośc dziękuje i pozdr.
  • Odpowiedz

HVAC

2010-01-09, 16:55:33
Użytkownik
kolego jeżeli mcquay wymieka przy 4 m przewodu, to sobie odpuść.
jeżeli nie chcesz umoczyć patrz na ciśnienie statyczne, lepiej jest mieć czym dmuchnąć. patrz na moce silników i mocniej tym lepiej.
ja montuję kanałówkę 10 kW w układzie vrf mam dwa wyjścia fi 200 po 10 m, 1 długości ok. 6 i 1 2m, moc silnik 225W.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa