Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimą LG - błąd 41

12 Odpowiedzi, 13021 Wyświetleń

fgr

2010-01-15, 22:58:48
Nowy użytkownik
Witam,

od paru dni zaczęła mi głupieć instalacja klimy.
Mam zewnętrzny kompresor LG + 4 jednostki wewnętrzne.
Nie używam klimy do ogrzewania mieszkania bo mam standardową instalację CO ale parę dni temu jedna z wewnętrznych jednostek po prostu się samoczynnie włączyła (nie ma szans na przypadkowe włączenie bo piloty były schowane w drugim pokoju w szufladzie).

Uznałem to za dziwny wybryk i po prostu wyłączyłem (na dworzu było tak z -7st. C) zapominając o temacie.

Ale teraz jest jeszcze dziwniejszy patent. Na jednej z jednostek wewnętrznym mam wyświetlacz (3 pozostałe to Art Cool Galeria bez wyświetlacza) i pokazuje się tam błąd CH 41.
Kompletnie nic nie da się z tym zrobić - tzn. próba włączenia/wyłączenia klimatyzatora nic nie daje.
Na pozostałych klimatyzatorach mruga dioda (1 krótkie mignięcie i 4 długie - i tak non-stop).

Help - co mam z tym zrobić? Czy odłączyć jednostkę zewn. od prądu? O co chodzi z tym błędem?

pozdr,
fgr
  • Odpowiedz

marco40

2010-01-16, 00:26:32
Nowy użytkownik
Podaj e-mail wyślę dokumentację a tak na marginesie miałem taki przypadek w splicie nie w multi najpierw pojawiał się błąd CH05 ale urządzenie wcześniej chodziło przez rok i było wporzo w końcu wymieniłem płytkę w jed.zew.popracowało z miesiąc i pojawił się CH41 i wymieniłem jeszcze raz płytkę i teraz odpukać pracuje klima już 5 miech jest to serwerownia Kumpel miał też taki przypadek w chyba FM40 to 5 razy wymieniał jak się później okazało wyszedł jakiś błąd na płytkach czy w programie LG samo nie wiedziało i teraz mu chodzą tamte klimki A jak potrzebujesz pomocy polecam SMS Lg rac 41 pod numer 7043 jest to koszt jak za sms 1.22zł masz w języku polskim rac to pokojowe jeżli komercyjne wpisz cac To na razie tyle Pytaj jakby co
  • Odpowiedz

fgr

2010-01-16, 09:04:51
Nowy użytkownik
Mail do mnie: r.p.2003@wp.pl

Jeśli chodzi o dokumentację to znalazłem w necie kody błędów ale przy błędzie 41 jest opis: "D-Pipe Sensor INV. Compressor (Open/Short)" i kompletnie nic mi to nie mówi :-(

Czy taka płytka to duży koszt? Jednostka zewnętrzna to LG FM 25.

W tej chwili patrzę, że jedn. wewnętrzne przestały sygnalizować ten błąd ale nie wiem czy jak coś się pojawia to czy sygnalizują to non-stop aż do usunięcia usterki czy np. cyklicznie robią sobie przerwy żeby nie zamęczyć użytkownika :-)

pozdr,
fgr
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-16, 11:14:08
Moderator
Ten kod odpowiada ża uszkodzenie lub błąd czujnika temperatury na rurze tłocznej
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

marco40

2010-01-16, 12:57:57
Nowy użytkownik
Masz rację byniom to w tłumaczeniu tak jest z tym że tak jak pisałem to wina płytek nie wiem jaki jest koszt wymieniałem je na gwarancji ale zamawiając w serwisie musisz podać całą nazwę tj FM25 nie wystarcza musi być pełna nazwa z rozszerzeniem gwarancja trwa 2 latka więc nie wiem czy jesteś użytkownikiem czy instalatorem zamów i wymień podając nr seryjny w zgłoszeniu reklamacyjnym A jednostki jezeli zdjąłeś napięcie z jednostki to się zresetuje do momentu aż ma zacząć działać sprężarka wtedy błąd znowu się pojawi Chyba że raz się będzie pojawiał a raz nie tak też może być
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-16, 12:58:10
Top użytkownik
klimy mogą się włączać jeśli jest źle zmontowama obudowa jednostki wewnętrznej następuje ucisk na wyłącznik ręcznego startu np. przy trzaśnięciu drzwiami lub przy przeciągu.występuje to w modelach LG które mają wyłącznik ręcznego startu po prawej stronie klimatyzatora .
  • Odpowiedz

marco40

2010-01-16, 13:01:55
Nowy użytkownik
barbie masz rację ale tu nie o to chodzi :lol:
  • Odpowiedz

fgr

2010-01-16, 13:43:05
Nowy użytkownik
No to po kolei :-) jestem użytkownikiem i jeśli chodzi o gwarancję to chwilowo z różnych względów nie mam jeszcze kart gwarancyjnych, itp. (ale to osobny temat) i czy wystarczy podać do LG nr seryjny agregatu czy muszę mieć wszystkie papiery z tym związane?

barbie zapewne odpowiedział/a/ na inny problem - tak jak napisałem jeden z klimatyzatorów pewnego dnia (a nawet bardziej pewnej nocy) sam się włączył. Tyle, że jest to Art Cool galeria i ma włącznik po lewej stronie + nie ma najmniejszej opcji na trzaśnięcie drzwiami czy przeciąg w okresie kiedy to się stało. Po prostu jakaś magia i tyle :-)

Na razie od rana błąd zniknął i się nie pojawił. Przy okazji odśnieżyłem dookoła agregat bo go trochę przysypało (stoi na balkonie na podłodze). Ale błąd zniknął i tak zanim to zrobiłem.

Czy ten czujnik (na rurze tłocznej) jest jakoś narażony na działanie warunków atmosferycznych? Czy jest to jakiś czujnik zabudowany i nie ma to znaczenia?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-16, 13:45:04 przez fgr.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-16, 13:46:57
Moderator
Jeżeli jestes użytkownikiem to powinieneś zgłosić firmie która to montowała i oni zajmą sie sprawami usunięcia usterki w ramach gwarancji
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

marco40

2010-01-16, 14:20:33
Nowy użytkownik
Masz rację byniom jeśli sam montowałeś to gorzej jeśli chodzi o ASG /autoryzowany serwis gwarancyjny/jak poczytasz w Karcie Gwarancyjnej to się nie przejmuj dopiero od listopada LG w W-wie robi kursy nawet ja się jeszcze nie załapałem choć montuję LG od chyba 14 lat dostałem na konwencji pendriva z całą dtr ale po angielsku etam ale dobre i to musisz dotrzeć do kogoś kto zakładał i ma papiery montażowe/serisowe i to on załatwi resztę U mnie nie muszę się matrwić o części piszę jaka jedn całe rozszerzenie i srrrruuu nawet nie muszę się rozliczać z części /zaufanie/jak montowałem a montuję sporo więc czasami coś musi nawalić albo przez błędy w produkcji /czytaj pierwszy wpis/A żeby się dostać do czujnika musisz rozebrać całą obudowę czujnik jest w miedzianej kieszonce łatwo wyjmiesz ale to nie jest wina czujnika na 99% chyba że instalator dokładał freonu/za wysokie ciśnienie/ale to już nie wiadomo
  • Odpowiedz

popeye

2010-01-16, 16:08:29
Użytkownik
Te czujniki tez czesto siadaja .fgr skad jestes?
  • Odpowiedz

fgr

2010-01-16, 16:08:47
Nowy użytkownik
Dzięki za info - na pewno skontaktuję się z firmą montującą.
Trochę się przestraszyłem, że nieużywana klima nagle zaczyna wariować :-)

popeye: jestem z W-wy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-16, 16:09:07 przez fgr.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa