Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Proszę o pomoc mam dobrać urządzenia chłodnicze do projektu chłodni

32 Odpowiedzi, 36603 Wyświetleń
1 2 Dalej

studentbinoż

2010-01-18, 23:29:09
Nowy użytkownik
Jak w temacie napisałem mam dobrać urządzenia posiadam wszystkie wyliczenia odnośnie pomieszczenia, chciałem zastosować program selte 32 ale nie mogłem tego zrobić ponieważ mam juz obliczone współczynniki oporu cieplnego scian do których była używana temperatura w kelwinach a tu sa potrzebne celcjusze i nie mam wzorów zeby to przeliczyc.
Czy ktoś w ogóle mógłby mi pomóc i dobrać te urządzenia?
Muszę zrobić swoją część tego projektu na zajęcia, a ten cały projekt w ogóle nie jest związany z moim kierunkiem.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-18, 23:45:23
Moderator
studentbinoż napisał(a):(...) była używana temperatura w kelwinach a tu sa potrzebne celcjusze i nie mam wzorów zeby to przeliczyc.(...)
Marnie Cię widzę na tych studiach. A to powinieneś wiedzieć po szkole średniej. Najpóźniej po średniej.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-18, 23:48:15
Moderator
Każdy może Ci pomóc!
Ale jeśli Twoja praca będzie jak Twój post to na prawdę .... lepiej rzuć te studia.
Podaj parametry komory. Tylko wszystko jak należy.
Aha 0K = -273(,15)*C , 273K = 0*C , 373K = 100*C
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-01-19, 08:16:27
Zaawansowany użytkownik
@Shitashii w zasadzie to no nawet to przy wykorzystywaniu oporów cieplnych i tak używa się nie temperatury jako wartosci ale przyrostu (różnicy) temperatur. Także różnica tych samych temperatur czy to w C czy w Kelwinach zawsze jest taka sama.
Ale temat postu poraża, takich rzeczy w przeliczaniu z C na K uczyli na fizyce w podstawówce.
Powodzenia życzę w zdobywaniu wiedzy studentowi.
  • Odpowiedz

łysy45

2010-01-19, 08:33:06
Użytkownik
czy wy wszystko wiecie denerwuje mnie to ciągłe naśmiewanie się z innych ,przecież niemusicie odpowiadac jak uważacie post za głupi liczył na pomoc a otrzymał co wstyd panowie pozdrawiam
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-19, 10:22:06
Zaawansowany użytkownik
program scelte nie dobierze Ci urzadzeń (prócz skraplacza i chłodnicy) kolego przelicz te kewliny i w programie można wpisać przewodność cieplną ścian. oblicz potrzebną moc chłodniczą a urzadzenia wtedy będe mógł Ci pomóc dobrać

Jak będziesz miał potrzebną moc chłodniczą pisz na priv
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-19, 12:26:23
Moderator
Ale niechby chociaż podał wymiary chłodni, rodzaj towaru i izolację... Może i niezbyt miłe otrzymał powitanie, ale zauważam, że ludzie nie potrafią się sprecyzować i nie potrafią zadać pytania.
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-19, 16:47:47
Nowy użytkownik
Niestety nie dziwi mnie odpowiedź poszczególnych osób, bo zazwyczaj jest tak że ten który ma najmniej do powiedzenia na temat gada bez sensu i szydzi z innych.
Człowiek który ma coś ważnego do powiedzenia mówi zwięźle i na temat ,lecz cóż.
Ja nie mam za złe bo niejednego takiego już spotkałem.
Wracając do tematu niestety mam już wszystko policzone (czyt. gotowe wyniki) a nie mam danych potrzebnych do tych wyliczeń, jak napisałem to w pierwszym post-cie.
Nie rozpisywałem się na temat chłodni gdyż nie wiedziałem czy w ogóle ktokolwiek odpowie. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2010-01-19, 16:51:09
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli Kolego jesteś z Poznania lub okolic to służę pomocą.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-19, 19:22:19
Moderator
Dobra, kolego student. Zapomnijmy o wszystkim i napisz jeszcze raz co konkretnie potrzebujesz. Na prawdę z poprzednich postów nic nie wynika co dokładnie Ci trzeba. Ok, wyliczenia. Ale to daj dane do wyliczeń. Pzdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-19, 19:23:21 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-19, 19:59:14
Nowy użytkownik
Tutaj koledzy wrzuciłem część projektu zestawienie obiczeń
Link pobrania: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=uV0MhsBB
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 02:31:57
Moderator
Mam do tego pliku kilka uwag:
1. Grubość wyliczona izolacji dla Ściana 1 wynosi -18. ???? Chyba błąd.
2. Opór przejmowania ciepła powinien mieć jednostkę [m^2 x K / W] - jak w tabeli, a nie tak jak na dole w opisie. Oraz parametr Rqk j.w. (co to?)
3. Pojemność komory powinna być 52,59 (a nie 52,58). Co prawda, to prawie nic nie zmienia, ale z punktu widzenia matematyki i obliczeń ... Czepiam się.
4. Zapomniałem
Teraz napisz w końcu co Ty chcesz!! ?? Chcesz moc agregatu czy typ i model ?? Bo narzekasz, że się czepiamy, ale w dalszym ciągu nie napisałeś w czym mamy Ci pomóc. Co ty chcesz z tych danych otrzymać?? Te współczynniki R żeby były w [m^2 x *C/W] ?????
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-01-20, 06:58:45
Zaawansowany użytkownik
R to opór przejmowania /przewodzenia i ma rzeczywiscie jednostkę [m2∙K/W]. Jest to odwrotnosc wspólczynników przejmowania/przewodzenia k ciepła tzn k=1/R i to dopiero ma jednostkę [W/ m2∙K]. W praktyce mowi się o oporze i wspólczynnikach majac na mysli to samo.
W tabeli widać R z róznymi jednostkami tzn raz dla sciany 1 podejrzanie duzą wartosc ma tzn powyzej 1 - pewnie stąd ta ujemna wartosc grubosci sciany.
Dawno nie robiłem takich obliczen takze na podstawie wynikow troche ciezko stwierdzic gdzie ejst babol.
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-20, 16:59:13
Nowy użytkownik
Koledzy muszę dobrać urządzenia chłodnicze do tej komory.
1) agregat chłodniczy, sprężarkę, skraplacz, silnik napędzający sprężarkę.
2)chłodnice powietrza
3) automatykę chłodniczą , armaturę ( agregat , chłodnica i termostat)
Faktycznie tam są błędy nie ostrzegłem was o tym mój błąd, lecz jak pisałem dostałem to a nie sam wykonywałem i na dodatek nie mam kontaktu z tą osobą, lecz udało mi się uzyskać dalszą część tego projektu również ją wyśle.
ps. tam też są błędy tego rodzaju. pozdrawiam.
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-20, 18:39:20
Nowy użytkownik
Link pobrania: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=5tRhzlVm
Oto co mi się udało zdobyć.
punkt 9 jest moją częścią do zrobienia
  • Odpowiedz

mg

2010-01-20, 22:23:10
Top użytkownik
Montaż jest też po Twojej stronie? Smile

Copeland, Bitzer, Maneurop. Na czym chcesz to zrobić?. Jaka chłodnica?, - podsufitowa?. Agregat w maszynowni czy na zewnątrz?. Jaka odległość między agregatem a chłodnicą?. Jaka różnica poziomu?. Czy agregat nad chłodnicą czy pod?. Na jakim czynniku chłodniczym?. Co z automatyką? (zabezpieczenia, sterowanie, wizualizacja) też dobrać?.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 22:31:40
Moderator
Przeglądam ten projekt i tam jest wielkie teoretyzowanie. Może czasem potrzebne. No ok, niech się uczą. Ładne obliczenia, ładne.
MG - ale jak dobierzesz silnik do sprężarki?? Wink Chyba prowadzący zajęcia dawno nie widział nawych urządzeń.
No i czym się kierować przy doborze urządzeń? Ceną, serwisem, gwarancją??
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-20, 22:43:12
Nowy użytkownik
Dla mnie jest to naprawdę bez różnicy jaka to będzie firma.
Nie wiem jaka chłodnica nie mam tego określonego.
Część urządzeń może być w maszynowni, agregat.
Odległości między agregatem i chłodnicą nie mam określonej ani różnicy poziomów ani czy agregat nad czy też pod chłodnicą.
Wiem niestety tylko tyle ile jest w projekcie i muszę zrobić tyle ile jest tam napisane w punkcie 9.
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-20, 22:43:29
Zaawansowany użytkownik
ceną Shitashii ceną Big Grin a czym innym?

hej a co do silnika sprężarki to mam gdzieś jeszcze 3,5kW silnik od jakiegoś SAF-a :p może być
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 22:45:36
Moderator
Jakością!
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-20, 22:46:31
Zaawansowany użytkownik
nie w polsce takBig Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 22:48:40
Moderator
Więc tak:
Agregat skraplający (sprężarka z silnikiem, skraplacz, wentylator skraplacza, zbiornik cieczy): BITZER LH64/2DC-3.2Y
Parownik ECO CTE 194M6 http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel...ID=3&Tab=1
Co tam jeszcze? Zawór rozprężny dobierz pod R404a. W necie znajdziesz resztę danych do projektu (np elektryczne, średnice rur...)
I sterownik np Danfoss MasterCella. A co!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-20, 22:54:10 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 22:50:05
Moderator
Artic napisał(a):nie w polsce takBig Grin
Niestety, ale masz rację. Przynajmniej w90% przetargów liczy się cena, a nie jakość.
Ale np wolą jeździć merolami zamiast poldków - a więc jakość.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 22:51:30
Moderator
SAF-a widziałem 2 razy na oczy i czytałem, że kiedyś były :-)
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-20, 23:01:35
Nowy użytkownik
Analizując ten projekt znalazłem jeszcze jak mi się wydaje parę błędów.
Punkt 7 obliczenia Rqk są chyba nie dokładne ponieważ w zestawieniu ścian i sufitów jest napisane że papa jest użyta po dwa razy a w wyliczeniach pojedynczo co wpływa na opór cieplny przegrody budowlanej bez izolacji, co wpływa również na współczynnik przewodzenia ciepła wraz z izolacją "K"
Przy zestawieniu zysków ciepła punkt 8.9 jest tabelka w której są zliczone zyski ciepła i wydaje mi się ze suma razem jest zdublowana ponieważ w punkcie 8.8 również jest wyliczona suma. Nie jestem pewien czy to jest poprawne a ma wpływ na punkt 8.9 ostatnia strona gdzie jest określana moc chłodnicza agregatu
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa