Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zatkana klima...

63 Odpowiedzi, 59757 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

jacek 64

2010-01-23, 19:41:05
Zaawansowany użytkownik
Mam następujący problem : Klimatyzacja model YORK . Dwa agregaty po 38 kW pracujące w osobnych obwodach chłodniczych ( ale chłodnica parownika wspólna) . Chłodzą dużą serwerownię- kanałówka. Zostałem zawołany na uzupełnienie jednostki gazem R407C. Faktycznie ciśnienie po stronie gazowej było 1,8 bar. Jednostka zawiera 10 Kg według opisu na tabliczce. Wtłoczyłem 4 kg. Długość instalacji około 40 m Ciśnienie wzrosło do tylko do 1,9 bar...... Instalacja miała być nieszczelna i gaz miał gdzieś uciekać. Ponieważ były mrozy -13C. Postanowiłem przyjechać później i wtłoczyć kontrast fluroscsencyjny. Przy kolejnej wizycie wtłoczyłem ten kontrast ( dobrałem iliość do 10 kg czynnika) i chciałem go "popchnąć" czynnikiem R407. Bo był mróz i wszystko gęstniało. Po wtłoczeniu 1/2 kg. - agregat zaczął jęczeć i się wyłączył. zmierzyłem prąd- znamionowy powinien być 10-13 A. Tutaj rósł do 25 A - zabezpieczenie wyłączało jednostkę. No i zaczeło sie badanie.... Spuściłem " na oko " około 1 kg gazu i jednostka ruszyła na prądzie znamionowym .
Ponieważ ktoś w lipcu dodawł już czynnik i podobno jedostka była nieszczelna.
Wywnioskowałem , że jednostka jest przelana. Ponieważ obok pracowały podobne jednostki, zacząłem je porównywać. Ciśnienie na sprawnych jednostkach było następujące - strona gazowe 3,8-4 bar , strona cieczy - 8-9 bar ( nie wiem czy mi ten manometr nie zwariował bo może pokazuje z błędem na wysokim) Wazne jest że pomiary wykonywałem tym samym przyrządem . Na jednostce uszkodzonej ciśnienie po stronie gazowej było 1,9 bar. Po stronie cieczy 12-13 bar. Wnioskuję , że układ jest w jakiś sposób przytkany. Stąd wyższe ciśnienie na cieczy a niżśze na ssaniu.
Wiem że powinno się w takim przypadku spuścić gaz i wtłoczyć na nowo ale zrobię to jak będę znał przyczynę przytkania. Po stronie cieczy mam podgląd na wzierniku. Nie widać na żadnym etapie pracy - pęcherzyków gazu. Obok na sprawnej stronie - widać bardzo dobrze przepływ. Po stronie uszkodzonej - tak jakby była sama ciecz. Firma która mi zlecił serwis dopiero potem się przyznała że z tą jednostką od początku są kłopoty i że serwis YORK nie dawał sobie rady. a ja byłem kolejną ekipą...... Na razie układ zostawiłem chodzący na podanych wcześniej parametrach. Automatyka daje sobie radę. układ trochę się obladza, ale drugi agregat pracuje prawidłowo.... powiedziałem że przyjadę później aby obserwować układ. Czy może takie objawy powodować filtr odwodnieniowy który jest za wziernikiem ???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-23, 19:41:44 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-23, 19:54:42
Moderator
jacek 64 napisał(a):.... . Czy może takie objawy powodować filtr odwodnieniowy który jest za wziernikiem ???
Może.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-23, 19:57:22 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-23, 20:20:50
Zaawansowany użytkownik
dodam jescze, że za filtrem jest "coś" czego nie zdązyłem rozeznać - wykląda jak zawór eletryczny albo czujnik . Kostka zamontowana na rurze z wyprowadzonym przewodem sterującym . Dopiero przy następnej wizycie spiszę oznaczenia tego " zaworu" i sprawdzę w necie... Jescze jedno - agregat w układzie uszkodzonym bardziej się grzeje od innych ...
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-23, 20:27:47
Moderator
Aha, czyli Ty Jacku nie masz o tym pojęcia co robisz, tak?
  • Odpowiedz

awax

2010-01-23, 20:33:02
Top użytkownik
jacek 64 napisał(a):dodam jescze, że za filtrem jest "coś" czego nie zdązyłem rozeznać - wykląda jak zawór eletryczny albo czujnik . Kostka zamontowana na rurze z wyprowadzonym przewodem sterującym . Dopiero przy następnej wizycie spiszę oznaczenia tego " zaworu" i sprawdzę w necie... Jescze jedno - agregat w układzie uszkodzonym bardziej się grzeje od innych ...
Witam,nie obrażaj się,ale czy na pewno posiadasz wystarczającą praktykę do tego typu urządzeń?"kostka zamontowana na rurze",a dzyndzel z wichajstrem jest?
Może to "drobiazg" ,ale R 407 NIE JEST CZYNNIKIEM JEDNORODNYM i nie ma tu mowy o "dopełnianiu".Skoro był już męczony to nikt nie wie jaki teraz tam jest czynnik.
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-23, 20:43:57
Zaawansowany użytkownik
Jestem początkujący i nie mam doświadczenia takiego jak koledzy. A z powodu warunków atmosfrycznych nie było zbyt wiele czasu na analizowanie wszystkich szczegółów. Wiem że czynnik R407 nie jest jednorodny , ale na wymianę będę maił czas po znalezieniu przyczyny takiej a nie innej pracy układu....
  • Odpowiedz

awax

2010-01-23, 20:46:35
Top użytkownik
Właśnie zby zdiagnozować przyczynę musisz mieć pewność co do ilości i rodzaju czynnika
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-23, 20:52:44
Zaawansowany użytkownik
ponieważ przyrost ciśnienia był znikomy -1,8 do 1,9 po dodaniu 4 kg czynnika - wydaje mi się że struktura gazu nie ma aż takiego wpływu w tym przypadku. W kazdym sprawnym układzie - dodanie czynnika powodowało wzrost ciśnienia....
Tutaj nie było efektu...
  • Odpowiedz

awax

2010-01-23, 20:58:03
Top użytkownik
jacek 64 napisał(a):ponieważ przyrost ciśnienia był znikomy -1,8 do 1,9 po dodaniu 4 kg czynnika - wydaje mi się że struktura gazu nie ma aż takiego wpływu w tym przypadku. W kazdym sprawnym układzie - dodanie czynnika powodowało wzrost ciśnienia....
Tutaj nie było efektu...
Problem polega na tym,że Ci "się wydaje"
Powodzenia
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-23, 21:18:34
Zaawansowany użytkownik
prosiłbym o merytoryczne podpowiedzi ......
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-23, 21:22:23
Moderator
Zrób to jak należy a odpowiedź sam dostaniesz. Jeżeli w taki sposób uzupełniacie czynnik to myślę że przyczyną nawet nie jest wyciek tylko osoby serwisujące to urzadzenie. Pomyśl jak to powinno być przeprowadzone prawidłowo i tak wykonaj i napewno wszystko się wyjaśni.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-23, 21:24:13 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-23, 21:40:00
Zaawansowany użytkownik
zacznijmy od poczatku.

1.układ nieszczelny
czyli tak jak awax pisze nie ma mowy o dopełnianiu.

2 układ nieszczelny
czyli zawilgocony

3.układ zawilgocony
czyli wilgoć zamarza w zaworze rozprężnym

4.układ zawilgocony
czyli zatkany filtr odwadniający

5.układ zawilgocony
czyli olej też

wyliczać dalej????

sorrki za bezpośredniość ale chłopie zacznij od poczatku a później szukaj zagadek. wywal ten czynnik i szukaj nieszczelnośći dopiero wtedy wymień filtr i szafa gra.

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Remik

2010-01-23, 21:42:21
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 napisał(a):.... Spuściłem " na oko " około 1 kg gazu i jednostka ruszyła na prądzie znamionowym .
O !!! i nikt nie protestuje ? Czyżby temperatura za oknem spowodowała zachwianie wiary w ocieplenie klimatu ? =)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-23, 21:43:50 przez Remik.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-01-23, 21:42:31
Zaawansowany użytkownik
jak się dopełnia 407c poprawnie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-23, 21:44:07 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-23, 21:45:47
Zaawansowany użytkownik
płynem tylko płynem. a przy ulocie wywalamy cały czynnik i ładujemy ,,płynem,, świezy
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-23, 22:05:02
Zaawansowany użytkownik
Dzieki Artic oraz inni , za podpowiedzi. Odezwę się jak wrócę od klienta...
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-23, 22:30:14
Zaawansowany użytkownik
Na koniec - uwaga do R11 - proszę zmień forum - bo ono nie jest dla osób, które wszystko wiedzą tak jak Ty , tylko dla osób które czegoś nie wiedzą (tak jak ja), oraz tych którzy wiedzą więcej i chcą lub mogą pomóc. I chwała im za to. Smile
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-23, 22:33:29
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 jak wrócisz to napisz na priv lub zadzoń to w miarę możliwości pomogę bardziej szczegółowo. zrób w/w i będzie gitara Big Grin

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-23, 23:15:04
Moderator
Przy 40m instalacji to warto przejrzeć rurociąg czy nie ma załamań albo innego dzyndzla z wihajstrem :-)
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-01-24, 09:36:01
Zaawansowany użytkownik
Dziekuję jeszcze raz za uwagi Smile. ( Dziękuję koledze za możliwść prywatnego kontaktu ) Instalacja jest faktycznie długa . Obejżałem ją w miarę dokładnie . Jest różnica poziomów jakieś 7 metrów. Jest jedno syfonowanie w połowie wysokosci ( trudno dostępne) . Oczywiscie mnóstwo spawów. Szukałem wykrywaczem nieszczelnosc i ( pod izolacją) ale nic nie znalazłem . Może scenariusz (nr 1)był następujący: Wcześniejsze ekipy też szukały nieszczelnosci - podobno coś znlazły i usuneły. A ponieważ każdy uzupełniał jednostkę - mogło dojść do zawilgocenia układu. I przy niskich temperaturach zewnętrznych - usterka się ujawniła ( przytkanie). Lub scenaiusz nr 2 : wada w układzie była od początku ( jakieś przytkanie) i każdy z racji niskiego cisnienia - dobijał układ -a ja byłem tą ekipą która układ przelała. Jeżeli nie będzie wycieku ( trzeba poczekać) to nadal oba scenariusze będą możliwe....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-24, 10:10:51 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-24, 10:29:10
Moderator
Jeżeli tak każdy uzupełniał a czynnik jednak gdzieś uchodzi to przy R407C moze stracić swoje włąsciwości. Miałem kilka taki przypadków że goście uzupełniali i w pewnym momencie agregat nie miał żadnej wydajności, efekt chłodzenia był bardzo mierny . Dopiero wymiana czynnika na nowy dała efekt ( po usunięciu nieszczelności). R407C jest mieszaniną zeotropową składającą sie z kilku rodzaji. Różnią się temperaturą parowania i posiadają przez to efekt poślizku temperaturowego a dokładniej chodzi o to że przy wycieku jeden czynnik będzie ulatniał się bardziej a drugi mniej i niestety mieszanina nie bedzie już taka jaka powinna być. Opisze to na przykładzie . Masz 0,5 litra bolsa i zostawiasz butelkę odkręconą . Po pewnym czasie stwierdzisz że w butelce troszkę ubyło trunku ale jeżeli zechcesz go spróbować to sie okaże że jest do niczego a to dlatego że odparował alkochol a pozostała tylko woda i tak jest z tymi czynnikami które są mieszaninami.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2010-01-24, 12:21:27
Top użytkownik
Nie ujawniając Firmy to ostatnio się spotkałem z sytuacją gdy w ramach gwarancji producenta agregat wody lodowej o napełnieniu 145 kg R407 został dopełniony po usunięciu nieszczelności NA SSANIU .Dopełnienie to bagatela 85 kg.
Konia z rzędem temu kto zgadnie jaki tam jest teraz czynnik.
Agregat pracuje żle i teraz pewnie zacznie się szukanie przyczyn.
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-24, 20:14:10
Zaawansowany użytkownik
sorrki jacek 64 nie podałem tel Big Grin w razie pytań 606 961 681
  • Odpowiedz

jacek 64

2010-02-24, 19:04:31
Zaawansowany użytkownik
Wracam do tematu :
Byłem po raz kolejny przy wadliwej jednostce. Nie nastawiałem się na wymianę gazu – miałem tylko czas na obserwacje..

Przekazuję co mi się udało ustalić : Ponieważ użytkownik wcześniej zaznaczał , że jednostka może być nieszczelna – więc odczekałem prawie miesiąc spodziewając się ubytku. Na miejscu nie znaleźliśmy śladów wycieku. To co proponował kolega… - podgrzaliśmy filtr odwodnieniowy aby ewentualnie odparować wilgoć w układzie i sprawdzić czy ciśnienie po stronie gazowej nie wzrośnie. Nic nie drgnęło -2 bary po stronie gazowej , 12 po cieczy. Agregat pracuje , chłodzenie działa . Parownik trochę się obladza. A agregat jest gorętszy od jednostki sprawnej, stojącej obok

Ponieważ od początku były podejrzenia o wyciek - to w tym przypadku możemy to wyeliminować. Minął miesiąc i układ pracuje identycznie. Co ciekawe –każdy kto wcześniej uzupełniał układ –to uzupełniał cieczą i układ zawiera normalny czynnik - tak sądzę ……….Najbardziej intrygujące są ciśnienia . Chodzi o ciśnienia postojowe : Na jednostce sprawnej w czasie postoju ciśnienie po stronie gazowej jest ciśnienie 5,6 na cieczy 7 . Po wystartowaniu po stronie gazowej 3,8 na cieczy 8-9 . W jednostce wadliwej na postoju 3,8 po stronie gazowej i 7 na cieczy. Po wystartowaniu 2 bary na stronie gazowej i 13 na cieczy. Temperatura powietrza poniżej zera. Nie potrafię wytłumaczyć niskiego ciśnienia na postoju po –tylko 3,8 bar . Jeżeli ja sam wtłoczyłem do układu 4 kilogramy ponad miesiąc temu. Ciśnienie na postoju powinno być wyższe. Nadal jestem sceptycznie nastawiony do wymiany całości gazu – bo nie było wycieku. Z dokładniejszego wywiadu dowiedziałem się , że uzupełniano czynnik w kwietniu i lipcu oraz cytuję „ Wymiana regulatora temperatury skraplania w jednostce zewnętrznej klimatyzatora YORK na Sterowni M3 lipcu 2009”. A moje działanie to 4 kg gazu w grudniu .Podejrzewam że ekipy napotykały niskie ciśnienie i dokładały gazu…Jeżeli wymienię gaz na nowy i osuszę układ i będę miał to samo – to co wtedy ?

To czego nie wiedziałem miesiąc temu ( wichajster) to Danfos EVR 3 zawór elektromagnetyczny. Kolejno na rurze mamy zamontowany wziernik, filtr odwodnieniowy, i ten zawór.

Planuję w przyszłym tygodniu wymienić gaz …..
  • Odpowiedz

mister

2010-02-24, 19:21:22
Zaawansowany użytkownik
jaki element dławiący kapilara czy zwór rozprężny? jeśli zawór to trzeba sprawdzić sito w zaworze lub ewentualnie wymienić ten zawór oraz oczywiście filtr. układ jest za mocno zdławiony czego efektem jest niskie odparowanie no i oczywiście przeładowany czynnikiem.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa