Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VRV zalodzony skraplacz

17 Odpowiedzi, 16809 Wyświetleń

Aklimat

2010-01-27, 17:42:24
Nowy użytkownik
Witam

Mam Klimatyzator MDV 28 kW. W trybie grzania po kilku dniach zaladza mu sie skraplacz(parownik) jednostki zewnetrznej. Jeśli dobrze wnioskuje to przyczyna jest zbyt mała ilość gazu? Proszę mnie poprawic jeśli sie myle.(r407c)

Taca ociekowa drożna, odmrażanie następuje co ok. godzine. Lód narasta i po kilku dniach zapycha skraplacz.

Ostatnio dobijałem gazu...
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-27, 17:50:49
Moderator
W te duże mrozy jakie miały miejsce jest to możliwe. Klimatyzator czy to VRV czy split ma swoje ograniczenia temperaturowe. Poniżej -22'C i mniej w różnych zakątkach Polski. Teraz jak spada temp do ok -10 powinno się uspokoić. Możesz zrobić pomiary temperatur i ciśnień ale sprawdź w danych technicznych do jakiej zewnętrznej temperatury możesz spokojnie dogrzewać się tym systemem ale z doświadczenia przy takich minusach może nie dać rady się odlodzić skraplacz. Dlaczego dobijałeś gazu jaka była przyczyna? Czy układ jest nie szczelny? W Toshibie VRV ogrzewanie 28Kw do -20'C. Wiadomo że jak będzie -23'C to też będzie grzał ale zacznie się robic problem z odladzaniem skraplacza. Pzdr
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-27, 18:22:31
Nowy użytkownik
Witam

W sumie układy są 3, wszystkie identyczne. Ja ich nie instalowałem. Naprawiałem 2 z nich tzn. łatałem dziury i nabijałem gaz r407c. Te dwa systemy pracują poprawnie.
System nr.3 na ostatniej interwencji był całkowicie zamrożony, 0 wydajności. Wykryliśmy dość niskiskie ciśnienie pracy na chłodzeniu ok 3 barów. I wbiliśmy do klimatyzatora dość znaczną ilość gazu. (cały układ powinien mieć ok 21kg gazu). Nie wiemy ile gazu jest w układzie. Zostawialiśmy agregat w stanie nie zamrożonym, pracującym na podobnych ciśnieniach do dwuch uprzednio naprawionych układów.

Mam jeszcze takie podejrzenie, że jeśli z jakiegoś powodu brakowało tam gazu to:
a) mamy dziurę
b) kilkukrotne(nie znam historii klimatyzatora) dobijanie gazu r407c zmieniło jego skład na tyle, że występują powyższe problemy.

Co sądzicie na ten temat?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-27, 18:27:35
Moderator
Jak najbardziej tak bo R407C to mieszanina i jak jest nieszczelność to ucieka ten najlżejszy składnik. Zasada przy dopełnianiu R407 to odessanie z układu tego co zostało i nabicie od nowa całości. W przypadku VRV w ogólę nie ma się co bawić w dopełnianie gazu czy to 407 czy R410A bo to za drogie sprawy a jak nie wiemy ile faktycznie jest gazu w układzie to tylko odessać na wagę i na wagę nabijać nowy gaz. Oczywiście jak jak jest szczelny i trzyma próznię. Pzdr
  • Odpowiedz

HVAC

2010-01-27, 18:29:41
Użytkownik
Aklimat napisał(a):Witam
....
czy zauważyłeś ucieczkę?
"dobijając" r407c, możesz narobić sobie bałaganu.

mimo, że kupujesz tanio vrv i chodzi, to nie kupujesz najnowszych rozwiązań, przykładowo w hitachi dół skraplacza praktycznie nie jest zalodzony, czyli lód nie narośnie, taka jest konstrukcja.
pytanie czy jednostki wewnętrzne uzyskują temperaturę? jak nie to po prostu urządzenie nie nadaje się do tak niskich temperatur.
pytanie ile wydajności j.w. podłączone jest, pewnie 130%, i wszyscy chcą grzać a ty spadek wydajności i przy -20, zamiast 28kW masz raptem może z 20kW.
przy projektowaniu trzeba wiedzieć jaki jest cel urządzeń jak chłodzenie to można dać i 130%, a jak grzanie to trzeba przewymiarować j.z.

dlatego może ten typ tak ma w tych temperaturach, i nic nie da doładowanie.
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-27, 18:32:17
Nowy użytkownik
Czyli ten gaz, który jest teraz w układzie nie nadaje się już do użytku? Można go wypuścić i nabić nowym?
  • Odpowiedz

HVAC

2010-01-27, 18:33:35
Użytkownik
Aklimat napisał(a):Czyli ten gaz, który jest teraz w układzie nie nadaje się już do użytku? Można go wypuścić i nabić nowym?
można wypuścic, ale chyba nie w powietrze
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-27, 18:37:16
Nowy użytkownik
HVAC napisał(a):
....
czy zauważyłeś ucieczkę?
"dobijając" r407c, możesz narobić sobie bałaganu.

mimo, że kupujesz tanio vrv i chodzi, to nie kupujesz najnowszych rozwiązań, przykładowo w hitachi dół skraplacza praktycznie nie jest zalodzony, czyli lód nie narośnie, taka jest konstrukcja.
pytanie czy jednostki wewnętrzne uzyskują temperaturę? jak nie to po prostu urządzenie nie nadaje się do tak niskich temperatur.
pytanie ile wydajności j.w. podłączone jest, pewnie 130%, i wszyscy chcą grzać a ty spadek wydajności i przy -20, zamiast 28kW masz raptem może z 20kW.
przy projektowaniu trzeba wiedzieć jaki jest cel urządzeń jak chłodzenie to można dać i 130%, a jak grzanie to trzeba przewymiarować j.z.

dlatego może ten typ tak ma w tych temperaturach, i nic nie da doładowanie.
Jednostki wew uzyskują temperature i tracą wydajność wraz ze wzrostem oblodzenia na skraplaczu. Cała instalacja wykonana jest profesjonalnie z odpowiednią dokumentacją wiec nie sądze aby agregat był niedowymiarowany. Ja nie byłem instalatorem...
Problemem jednak jest nie brak wydajności tylko nadmierne obladzanie jednostki zewnętrznej.
  • Odpowiedz

HVAC

2010-01-27, 18:44:56
Użytkownik

....
a) mamy dziurę
b) kilkukrotne(nie znam historii klimatyzatora) dobijanie gazu r407c zmieniło jego skład na tyle, że występują powyższe problemy.

Co sądzicie na ten temat?
ad. a, jest dziura albo zły kołnierz, w miarę możliwość spompować czynnik do agregatu i instalację napełnić azotem na dobę.
ad. b, jeżeli były ucieczki i był dobijany gaz to napewno nie jest to już 407c.

czyli aby mieć spokój, ja bym sprawdził szczelność instalacji i załadował nowym czynnikiem, to będzie najtańsze i najpewniejsze.
  • Odpowiedz

gadget

2010-01-27, 21:02:30
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):W te duże mrozy jakie miały miejsce jest to możliwe.
Oj moderatorze przy prawidlowo dzialajacym urzadzeniu odmraza sie bezproblemu przy -20 . Cos musi byc nie tak . Moze zle zamontowany ? Moze wiatr wychladza skraplacz . Przy odladzaniu klimatyzator przelaczany jest w tryb chlodzenia i wylaczany wentylator na zewnatrz , dlatego wtedy wewnatrz wieje zimnem . Przeplywem powietrza przez skraplacz musi sterowac samo urzadzenie !
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-01-27, 21:07:41
Moderator
gadget napisał(a):
tommatiz napisał(a):W te duże mrozy jakie miały miejsce jest to możliwe.
Oj moderatorze przy prawidlowo dzialajacym urzadzeniu odmraza sie bezproblemu przy -20 . Cos musi byc nie tak . Moze zle zamontowany ? Moze wiatr wychladza skraplacz . Przy odladzaniu klimatyzator przelaczany jest w tryb chlodzenia i wylaczany wentylator na zewnatrz , dlatego wtedy wewnatrz wieje zimnem . Przeplywem powietrza przez skraplacz musi sterowac samo urzadzenie !
Aklimat nie napisał skąd jest a ja napisałem tylko że jest to możliwe żę w mrozy się zaladza. -20'C to nie jest tragedia dla VRV ale jak kolega jest z np. Białegostoku gdzie wczoraj było -29'C to jest możliwe Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-27, 21:10:27
Nowy użytkownik
Wszystkie 3 jednostki są tuż obok siebie, wiec wykluczam błąd "miejsca instalacji", gdyż wtedy problem występowałby na wszystkich jednostkach. Sprawdze dla pewności wentylator, ale na 99% pracuje przy odmrażaniu. pozdrawiam
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-27, 21:11:28
Nowy użytkownik
Polska centralna Smile
  • Odpowiedz

gadget

2010-01-27, 21:25:07
Zaawansowany użytkownik
Przy odmrazaniu wentylator na zewnatrz ma stac !!!
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-28, 13:26:17
Nowy użytkownik
a) wentylatory pracują w tych układach przy odmrażaniu

b) Łódź leży ok 30 km od miejscowości Piątek Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-28, 13:39:26
Moderator
Ad a) nie powinny, jak pisano wyżej. Chyba, że to odmrażanie powietrzem, a nie odwróconym obiegiem Big Grin
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Aklimat

2010-01-28, 14:02:37
Nowy użytkownik
hmm, sprawdze to dokładnie jutro.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa