Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka moc grzałek do tacy ociekowej?

20 Odpowiedzi, 26464 Wyświetleń

Rześki LUFT

2010-01-28, 08:25:47
Użytkownik
Jaką moc grzałek stosujecie na tace jednostki zew żeby sie nie zaladzała??
mam invertera który grzeje spokojnie przy -15stopniach ale taca sie zaladza choć ktoś tam wsadził jakies dwa kable grzejne po 25W...
  • Odpowiedz

mg

2010-01-28, 15:29:21
Top użytkownik
A rurkę odprowadzenia skroplin masz dogrzaną?.
  • Odpowiedz

Artic

2010-01-28, 15:43:57
Zaawansowany użytkownik
zastosowałem 200W i pięknie chodzi

a te 200 W to na 3,5 metrach Big Grin zwinięte w klimie i 1,5 metra w odpływie

czyli cały kabelek ma 5 metrów
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-28, 20:27:46 przez Artic.)
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-28, 19:47:16
Użytkownik
nie ma rurki odprowadzenia skroplin z jednostki zew. leci na trawnik prosto... tzn teraz na śnieżekSmile 200W na długości 1m?? ja myślałem żeby dać 80-120W jedno metrowy kabelek... da rade tez??
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-28, 20:38:37
Użytkownik
r11 napisał(a):
Artic napisał(a):zastosowałem 200W i pięknie chodzi
Pięknie to chodzi ale licznik kilowatogodzin.Całe szczęście że w miarę na tym się znam i takich Modelatorów bym do tego niezatrudnił jako zwykły śmiertelnik. Każdy liczy współczynniki.A tu proszę.Piękniej będzie spływać przy 800 Wat.Chyba się niemożesz niezgodzić z tą teorią,Która w zasadzie jest Demagogiczna.
zawsze mozna ustawic taka mocna grzałkę żeby sie tylko włączała kilka razy na godzine a nie caly czas chodzilaSmile jak sie w miare na tym znasz to poradź jaka grzałkę daćSmile
  • Odpowiedz

R729

2010-01-29, 17:50:42
Nowy użytkownik
klimaG-ce napisał(a):Jaką moc grzałek stosujecie na tace jednostki zew żeby sie nie zaladzała??
mam invertera który grzeje spokojnie przy -15stopniach ale taca sie zaladza choć ktoś tam wsadził jakies dwa kable grzejne po 25W...
To w końcu na jakiej mocy i długości stajemy?
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-29, 17:58:51
Top użytkownik
zrób kilka dodatkowych otworów w tacy ociekowej .
  • Odpowiedz

R729

2010-01-29, 18:06:30
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):zrób kilka dodatkowych otworów w tacy ociekowej .
Zły pomysł, tracisz gwarancje na perforacje Big Grin
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-29, 19:10:43
Użytkownik
r11 nic nie wnosisz do tematu wiec daj sobie spokój z wypowiedziami bardzo bym Cie prosil. a jak ma inverter grzać do -15 wg katalogu to użytkownik tego wymaga i nic nie poradzę.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-29, 19:12:50
Użytkownik
barbie napisał(a):zrób kilka dodatkowych otworów w tacy ociekowej .
takich rzeczy nie robię;P montuje nowe Fujitsu i mam dziury wiercić od razu? chyba żartujeszSmile
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-29, 19:39:51
Użytkownik
dobry serwisant wie ze zaladza sie bo jest -15stopni człowieku... no chyba ze jesteś taki dobry w tym ze masz lepsze wytłumaczenie czemu woda zamarza?? pole magnetyczne sprężarki?? pełnia księżyca?
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-29, 19:54:47
Użytkownik
ta nie przystosowane to poco jest opcja "arctic" w fujitsu?? ja robię to samo ale za 1/4 ceny i tyle nie ma co wypracować nad tym pisać.... same fujitsu daje takie rozwiązania tyle ze za 500PLN a mozna zrobic to samo taniej i o tym ten temat co mi tu piszesz o warunkach środowiskowych daj spokój
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-29, 20:13:42
Użytkownik
nie boj sie o efekty mojej pracy. a moim kontem się nie interesuj "dobry serwisancie"Smile
  • Odpowiedz

HVAC

2010-01-29, 22:25:45
Użytkownik
r11 napisał(a):
klimaG-ce napisał(a):dobry serwisant wie ze zaladza sie bo jest -15stopni człowieku... no chyba ze jesteś taki dobry w tym ze masz lepsze wytłumaczenie czemu woda zamarza?? pole magnetyczne sprężarki?? pełnia księżyca?
Urządzenie zamarza bo nieprzystosowane do pracy w tych warunkach środowiskowych.Mamy 3 warunki środowiskowe przydatne do doboru urządzeń chłodniczych.Trzy podstawowe.Powinieneś wybrać Skandynawskie i gwarantuję że orginalna grzałka tam się znajduje i daje radę.
sorki chlopaki ale w tu się zgodzę z r11, podstawa to warunki pracy.
czyli:
po 1 dobór urządzenia pod kątem ogrzewania a nie chłodzenia - obliczenie wydajności z jaką pracuje w niskiej temperaturze! urządzenia domowe nie mają czujników ciśnienia, które decydują o rozmrażaniu, średnio jest to timer dla przykładu 7-10 min na 1 godzinę, jeżeli będzie będzie za małe do w chwile po rozmrożeniu pójdzie na full i przez 40 minunt pracy tak się zaklei, że rozmrażanie nie przebiegnie prawidłowo.
po 2 drożny odpływ, ewentylane osłonięcie urządzenia zewnętrznego aby nie padał na niego śnieg na przykład, oczywiście z przepływem powietrza,
po 3 montaż jednostki tak aby wiatr nie blokował wentylatora
po 3 należy zapoznać się z dokumentacją i zobaczyć, że najwięcej strat na odmarażanie jest ok 0C, przy -15 powierze jest bardzo suche i nie ono jest powodem zalodzenia lecz za małe urządzenie.

a swoją drogą jak klimaG sterujesz grzałką latem w inwerterze, jeździsz i ją odłączasz?
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-30, 19:23:54
Użytkownik
HVAC napisał(a):
r11 napisał(a):
klimaG-ce napisał(a):dobry serwisant wie ze zaladza sie bo jest -15stopni człowieku... no chyba ze jesteś taki dobry w tym ze masz lepsze wytłumaczenie czemu woda zamarza?? pole magnetyczne sprężarki?? pełnia księżyca?
Urządzenie zamarza bo nieprzystosowane do pracy w tych warunkach środowiskowych.Mamy 3 warunki środowiskowe przydatne do doboru urządzeń chłodniczych.Trzy podstawowe.Powinieneś wybrać Skandynawskie i gwarantuję że orginalna grzałka tam się znajduje i daje radę.
sorki chlopaki ale w tu się zgodzę z r11, podstawa to warunki pracy.
czyli:
po 1 dobór urządzenia pod kątem ogrzewania a nie chłodzenia - obliczenie wydajności z jaką pracuje w niskiej temperaturze! urządzenia domowe nie mają czujników ciśnienia, które decydują o rozmrażaniu, średnio jest to timer dla przykładu 7-10 min na 1 godzinę, jeżeli będzie będzie za małe do w chwile po rozmrożeniu pójdzie na full i przez 40 minunt pracy tak się zaklei, że rozmrażanie nie przebiegnie prawidłowo.
po 2 drożny odpływ, ewentylane osłonięcie urządzenia zewnętrznego aby nie padał na niego śnieg na przykład, oczywiście z przepływem powietrza,
po 3 montaż jednostki tak aby wiatr nie blokował wentylatora
po 3 należy zapoznać się z dokumentacją i zobaczyć, że najwięcej strat na odmarażanie jest ok 0C, przy -15 powierze jest bardzo suche i nie ono jest powodem zalodzenia lecz za małe urządzenie.

a swoją drogą jak klimaG sterujesz grzałką latem w inwerterze, jeździsz i ją odłączasz?
urządzenie nie zamontowane ani dobierane przeze mnie tylko ja dodaje grzałkę żeby się nie lodził odpływ a sterowanie albo termostat włączający np przy -5 lub klient sam sobie włącza przy niskich temp.... nie mowie tu o problemach z rozmrażaniem całej jednostki zew bo ona nie zamarza tylko sama woda po rozmrożeniu zanim spłynie to zamarza w wanience wiec mówisz o innych problemachSmile
  • Odpowiedz

byniom

2010-01-30, 19:41:42
Moderator
-5 to za nisko bo jak będziesz miał -3 przez kilka dni to też już taca moż esie zalodzić. Lepiej ustawić na +3 +5
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-01-30, 20:18:22
Użytkownik
heh spoko widze ze ty tu piszesz w każdym wątku czy to wentylacja, chłodnictwo, ogrzewnictwo czy klima samochodowa, w każdej dziedzinie masz cos do przekazania ludzkości!! karierę zrobiłeś nie mało piękną jak się na wszystkim znasz. nic tylko gratulować i zazdrościć wolnego czasu na tworzenie tego wszystkiego.
  • Odpowiedz

wogotto

2010-01-31, 00:10:05
Użytkownik
Smile i =)Szczególnie w środowisku pewnych osób..zejdż na ziemię...pytanie to Jaka moc grzałek do tacy ociekowej?
  • Odpowiedz

klm 77

2010-01-31, 17:02:02
Użytkownik
Witam,
może ktoś podzieli sie jakie przewody stosuje na tacy ociekowej, czy samoregulujące /elcectra-selftec/czy też z termostatem który jest dośc drogi.
pozd.
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-31, 18:04:56
Top użytkownik
jeśli klimatyzator jest dobrej firmy fabrycznie przystosowany do pracy całorocznej żadne grzałki nie są potrzebne .ja mam dwa SANYO,żaden lód tam się nie gromadzi.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa