Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Regulator temperatury umożliwiający kontrolę czasu zmiany temperatury.

25 Odpowiedzi, 36623 Wyświetleń
1 2 Dalej

brzozowskimati

2010-01-26, 09:10:01
Nowy użytkownik
Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich forumowiczów,

Projektuję właśnie instalację umożliwiającą utrzymanie dwóch poziomów temperatur w wiwarium z roślinami w ciągu doby. Jest to moja praca przejściowa na studiach. Przez dzień temp. ma wynosić 25stopni C, Zaś nocą 15stopni C. Jak wiadomo szybkość zmiany temperatur nie może być zbyt duża ze względu na to że mogło by to zaszkodzić roślinom. Jako czas zmiany temperatur wyznaczyłem 120minut, wynika z tego, że temperatura będzie opadała/ rosła w tempie 5K/h. Nie mogę znaleźć regulatora, który w sposób precyzyjny zarządzał by w ten sposób urządzeniem chłodniczym/grzewczym. Tzn. w zadanym czasie utrzymywał temp.25C następnie w ciągu 120min obniżył ją do 15C, utrzymał znowu w wyznaczonym czasie na tym poziomie po czym w ciągu znowu 120 minut podniósł temp. to 25st. C. Czy znacie jakieś urządzenie, które umożliwi kontrolę nad tą instalacją w podany sposób?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Mateusz
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-01-26, 16:52:27
Moderator
potrzebujesz jakis sterownik programowalny
ja np. pracuje na Carell pCO3 ale moze byc inny ewentualnie spróbuj taki domowy Auraton 2005 mozna go nastawiac na temp dzienna i nocna oraz programowac na cały tydzien i niedrogo kosztuje
  • Odpowiedz

brzozowskimati

2010-01-26, 22:08:58
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedz. Czy sterownik Carel pCO zapewni kontrolę nad prędkością zmiany temperatury? Nie mogę znaleźć tego w jego dokumentacji.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-27, 07:27:23
Użytkownik
Bedziesz miał problem z takim sterownikiem. Jak już to mają funkcje dzien/noc ale żeby w ciągu 120min o 10K? Chyba ze zastosujesz do tago komputer.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-27, 07:28:22 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

brzozowskimati

2010-01-27, 08:08:34
Nowy użytkownik
Komputer też wchodzi w grę. Tam jeszcze ma być utrzymanie tych stałych temperatur na poziomie +/- 0,2K czyli sterownik programowalny chyba też tego nie zdziała. Jak to wygląda w przypadku komputera? Montuje się jakąś kartę, która ma wyjścia na czujniki ?
  • Odpowiedz

brzozowskimati

2010-01-27, 22:37:39
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedz. W sumie znalazłem na ich stronie coś co być może zdało by egzamin, szkoda że mają całą dokumentację w języku niemieckim. Zawsze pod górkęSmile Muszę skonsultować to z prowadzącym pracę, może on coś też wymyśli.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2010-01-29, 10:35:22
Top użytkownik
Nie istnieją takie sterowniki. To jest dodatkowo związane z płynną regulacją mocy urządzenia chłodniczego i grzewczego.
Układ chłodniczy- musi być dostosowany do pracy z falownikiem.
Układ grzewczy- najlepiej elektryczna nagrzewnica z możliwością płynnej regulacji mocy.

Prosty program z regulacją nadążną będzie sterował urządzeniami za pośrednictwem falownika i wyjść ON/OFF tak aby utrzymać założony czas zmian temperatur.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-29, 11:35:49
Moderator
Podejrzewam, że Twoja praca jest bardziej teoretyczna, a więc można zrobić to tak:
- symulacja dnia: włączone oświetlenie + ewentualna grzałka małej mocy (do wyliczenia) nagrzewają pomieszczenie do 25*C w ok 2h. Później klimatyzacja utrzymuje temperaturę 25*C.
- symulacja nocy: gaśnie oświetlenie (lub stopniowo przygasa) i pomieszczenie zaczyna sie wychładzać, a klimatyzacja przełącza się na 15*C i powoli dochodzi do tej temperatury.

Przejdzie takie coś?

A jak przeszłoby, to dalej potrzebny sterownik / regulator z nastawą dwóch temperatur (np EKC 202D ). Przełączanie stykiem zegara dobowego.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-29, 11:40:05 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

AS

2010-01-29, 18:35:21
Zaawansowany użytkownik
brzozowskimati napisał(a):Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich forumowiczów,

Projektuję właśnie instalację umożliwiającą utrzymanie dwóch poziomów temperatur w wiwarium z roślinami w ciągu doby. Jest to moja praca przejściowa na studiach. Przez dzień temp. ma wynosić 25stopni C, Zaś nocą 15stopni C. Jak wiadomo szybkość zmiany temperatur nie może być zbyt duża ze względu na to że mogło by to zaszkodzić roślinom. Jako czas zmiany temperatur wyznaczyłem 120minut, wynika z tego, że temperatura będzie opadała/ rosła w tempie 5K/h. Nie mogę znaleźć regulatora, który w sposób precyzyjny zarządzał by w ten sposób urządzeniem chłodniczym/grzewczym. Tzn. w zadanym czasie utrzymywał temp.25C następnie w ciągu 120min obniżył ją do 15C, utrzymał znowu w wyznaczonym czasie na tym poziomie po czym w ciągu znowu 120 minut podniósł temp. to 25st. C. Czy znacie jakieś urządzenie, które umożliwi kontrolę nad tą instalacją w podany sposób?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Mateusz
Proponuję SHIMADEN. Stona web producenta www.shimaden.co.jp. Można bez problemu kupić w Polsce.
  • Odpowiedz

wogotto

2010-01-31, 00:22:06
Użytkownik
Regulator temperatury umożliwiający kontrolę czasu zmiany temperatury.To jest pytanie.
  • Odpowiedz

crocens

2010-02-04, 19:45:35
Top użytkownik
może po prostu osobna chłodnica na noc, obliczona mocowo tak, aby schodziła do +15 w dwie godziny? Skoro można policzyc bilans cieplny do komory i zaprojektowac ja by schodziła do danej temperatury w x godzin to pewnie to tez sie da tak zrobic... i układ skonstruować w sposób by miał stałą wydajność chłodniczą, unikniemy przechłodzenia w pierwszej fazie chlodzenia. Bez zbędnych rzeczy, czyste obliczenia...
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-04, 19:46:02 przez crocens.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-02-04, 20:30:32
Top użytkownik
Zbliża się sobota.Znowu zaczyna byc wesoło
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-04, 21:40:17
Moderator
Parownik to element układu chłodniczego, w którym odparowuje czynnik chłodniczy. A jak jest ciepło dostarczane, to nie ma znaczenia dla jego nazwy, czy to będzie powietrze nawiewane wentylatorem czy grawitacyjnie, czy też przez przepływ cieczy.
Ale możemy się upierać i iść w zaparte, tak jak kiedyś UE, że marchewka to owoc. U nich owoc, u nas warzywo.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-05, 09:51:01
Moderator
Bez względu na kierunek przepływu to i tak jest wymiennikiem. Czy to chłodnica czy nawet skraplacz, bo przecież ciepło jest wymieniane między różnymi ośrodkami. Inna sprawa jak coś nazywać fachowo, a jak pospolicie i zwyczajowo. I nie pisz, że to forum dla fachowców - bo nie tylko.
Zapewne jesteś starszy, ale to nie znaczy, że jestem pustakiem bez wiedzy... A zasadę działania TZR-a znam, tyle że tu nie o tym temat. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-05, 19:44:26
Top użytkownik
utrzymanie temperatury w kwiaciarni na stałym regulowanym poziomie jest niemożliwe z powodu niemożliwości stosowania nadmuchu który szkodzi roślinom.w obrębie pomieszczenia będą zawsze znaczne różnice temperatur.
  • Odpowiedz

mg

2010-02-05, 21:27:14
Top użytkownik
h2o napisał(a):
mg napisał(a):Nie istnieją takie sterowniki. To jest dodatkowo związane z płynną regulacją mocy urządzenia chłodniczego i grzewczego.
Układ chłodniczy- musi być dostosowany do pracy z falownikiem.
Układ grzewczy- najlepiej elektryczna nagrzewnica z możliwością płynnej regulacji mocy.

Prosty program z regulacją nadążną będzie sterował urządzeniami za pośrednictwem falownika i wyjść ON/OFF tak aby utrzymać założony czas zmian temperatur.
Istnieją.Tylko o tym niewiesz.
patusX napisał:

a co do tego regulatora to popros jakis informatyków napisza program i z glowy

r12
No i chyba to jest oczywiste dla Ciebie i dla mnie.Szkoda że nie dla dwóch modelatorów,Którzy niemodelują sterowników programowalnych.

Pierdolisz jak ci zawieje, h20
  • Odpowiedz

mg

2010-02-05, 22:24:02
Top użytkownik
Chodzi o konfiguracje programu, nie pij tyle, bo im więcej pijesz tym szybciej odparujesz.
  • Odpowiedz

mg

2010-02-05, 22:31:21
Top użytkownik
Co znaczy daj?, dać ci linka do konfiguracji?
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-02-06, 17:28:14
Użytkownik
http://www.kkic.pwr.wroc.pl/PracowDrct/J..._1%29_.pdf
Strona 24
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-06, 17:29:22 przez CHŁODnick.)
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-02-06, 17:49:15
Użytkownik
h2o napisał(a):
CHŁODnick napisał(a):http://www.kkic.pwr.wroc.pl/PracowDrct/J..._1%29_.pdf
Strona 24
Chłopie daj se luz.Regulacja nadążna polega na korygacji temperatury pewnymu skokami.Np co 0,2 stopnia.Nieważne w tym momencie jakiego.A niema nic wspólnego z płynną regulacją temperatury odnośni czasu.
Nie wiem, nie znam się, znalazłem link i podałem.
PS: Co to jest korygacja?.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

brzozowskimati

2010-02-20, 00:31:21
Nowy użytkownik
Po wielu godzinach spędzonych nad znalezieniem sterownika (zdecydowałem się na AF-20MRD) i złożeniu wszystkiego do kupy myślę, że jestem blisko końca. Pozostał mi się jeszcze do dobrania przetwornik wilgotności względnej o sygnale wyjściowym 0-10V. Poszukuję jak najtańszego rozwiązania, gdyż wahanie nawet 5% od zadanego nie jest tu problemem. Czy znacie może jakiś taki przetwornik?

P.s. Dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-20, 21:14:30
Zaawansowany użytkownik
A ja myślę że niejesteś bliski sukcesu ponieważ ów sterownik niejest w stanie nadążyć nad Twoimi wymaganiami.O jednym co pisałem chyba uznano go za reklamę.
  • Odpowiedz

mg

2010-02-21, 13:39:55
Top użytkownik
Widzę że nadążanie w niewielu sterownikach występuje Smile
  • Odpowiedz

brzozowskimati

2010-02-23, 09:59:19
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):A ja myślę że niejesteś bliski sukcesu ponieważ ów sterownik niejest w stanie nadążyć nad Twoimi wymaganiami.O jednym co pisałem chyba uznano go za reklamę.
A tak zapomniałem napisać, że zrezygnowałem z tak precyzyjnego przechodzenia z jednej temperatury na drugą. Postanowiłem załatwić to odpowiednimi czasami. Np proces chłodzenia zacznie się od wyłączenia lamp, po nich po 60m minutach załączać się będzie pompa chłodziwa, a po następnych 30 minutach wentylator na chłodnicy. wiem że to nie jest to na czym zależało mi na początku, jednak koszty wzięły górę a ma być to zastosowanie hobbystyczne a nie przemysłowe. Jak zaczynałem cały ten projekt to nie wiedziałem z jakimi kosztami się liczyć. Jednak zastosowanie tego czujnika, który dobrałem, a ponadto jego zasilania i czterech przetworników dało mi do myślenia. A tak przy okazji to czy sterownik (zasilanie 12-24VDC) a także przetworniki analogowe mogą być zasilanie z jednego zasilacza 24V ? Nie uważałem na wykładach z elektrotechnik Smilei i teraz nie wiem na co zwracać uwagę przy doborze zasialnia?

Pozdrawiam

Mateusz
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 20:43:34
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Widzę że nadążanie w niewielu sterownikach występuje Smile
A występuje?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa