Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jednostka zew długi czas do gory nogami... montowac??

25 Odpowiedzi, 22205 Wyświetleń
1 2 Dalej

Rześki LUFT

2010-02-17, 15:24:28
Użytkownik
montował ktoś już inwertera który stał co najmniej kilka godzin do góry nogami??
Kurier przywiózł mi dzisiaj klime i zostawił odwrotnie postawiona ;/ i nie wiem czy w ogolę warto montować czy od razu odsyłać??
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-17, 15:52:35
Moderator
Montaż tego urządzenia podziel na dwa uda albo się uda albo nie uda Smile. Hmm... jak by postał kilka godzin to olej spłynie spokojnie ale teraz pytanie jak go ktoś ładował na samochód i czy gdzieś w magazynie nie było podobnej sytuacji z jego przechowywaniem. Po montażu jak coś będzie nie tak to nie masz podstaw do wymiany a tak masz jawny dowód. Po mojemu też bym odesłał. Pzd
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-02-17, 15:56:47
Użytkownik
z tego co mi dziewczyna powiedziała która odbierała to tak samo klima jechała w samochodzie niestetySad szkoda ze sam nie odbierałem bo bym od razu odeslal:/
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-17, 16:25:31
Moderator
Zwykłą jednostkę bym zaryzykował montować ale w inverterze za dużo jest elementów które mogły się uszkodzić podczas takiego transportu elektronika itd.... Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-17, 17:25:45
Top użytkownik
w środku wszystkie elementy są poprzykręcane,nic nie powinno się uszkoddzić.jeśli podczas rejsu był sztorm też klimę wytrzęsło .zajrzyj do środka czy nic nie jest oberwane i montuj .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 17:29:28
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli posiada kapilarę jako element dławiący to lepiej odesłać.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-17, 18:02:46
Top użytkownik
to nie jest mała domowa lodówka .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 18:06:39
Zaawansowany użytkownik
Faktycznie.Masz rację.Przepraszam.
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-17, 18:15:16
Moderator
Teoretycznie nic nie powinno się zadziać. Przez ssanie się nie cofnie nigdzie bo zaraz jest zawór przyłączeniowy a przez tłoczenie to też nie przeleci . Mógł się przemieścić jedynio do osuszacza par przy sprężarce i to wszystko , poczekać aż zleci i myślę że nic się nie zadzieje
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-17, 19:22:22
Top użytkownik
ja od roku nie serwisuję biedronek .w każdym wojewódstwie jest kilka firm .ja dostawałem zlecenia z firmy Carrier ,jak jest teraz niewiem.
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-17, 19:46:59
Użytkownik
Witam.Jeżeli jest na pudełku napisane u góry wyrażnie TOP to coś to oznacza,odsyłaj to i nie baw się w gdybanie czy zadziała czy nie.Nie otwieraj tego tylko zdjęcie jak był transport chyba że ten kto tobie to przysłał zapłaci za dalsze problemy jeżeli takowe oczywiście będą.
  • Odpowiedz

Jaxon999

2010-02-17, 20:00:06
Nowy użytkownik
Mieliśmy taki przypadek, że klima przyjechała "na głowie"
Z racji ze termin montażu był już pilny odebraliśmy tą klime
ale kazaliśmy spedytorowi wypisać protokół w którym wyraźnie
zostało zaznaczone ze transport nie był taki jak powinien (firmy spedycyjne są
ubezpieczone)
Klima poszła i nie było z nią żadnych problemów - nie pamiętam tylko
czy był to inverter czy on/off.
  • Odpowiedz

Remik

2010-02-17, 20:42:30
Zaawansowany użytkownik
Montowałem kiedyś takiego on/of co przyjechał „na głowie” . Miałem podobny dylemat ale nie było z nim problemu.
  • Odpowiedz

pawelek

2010-02-17, 20:45:24
Użytkownik
Jestem może jeszcze mało doświadczony , ale według mnie nic się nie powinno stać z ta klimą.
Jeżeli ktoś się nie zgadza ze mną to bardzo proszę o wytłumaczenie co może się stać.
To, że pisze na pudełku TOP to tylko po to by klima stała na nóżkach i aby się obudowa nie pogniotła.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:09:06
Zaawansowany użytkownik
Chociażby z trzech powodów.1zalanie kapilary olejem.2 zalanie skraplacza olejem i pomniejszony brak wydajności skraplacza na dzień dobry. 3 powód to zalanie olejem akumulatora na stronie ssącej o czym pisał kolega byniom.4 to niewiadomo podczas transportu co się z tym sprzętem działo.A może sprężyna mocowania sprężarki się wypięła.A pod jakim kątem wnosimy urządzenia według urlicha i dlaczego kolego Barbie.
  • Odpowiedz

mg

2010-02-17, 21:17:06
Top użytkownik
Jeśli jechała na głowie to po oględzinach założyłbym ją.
Jeśli na boku, na plecach lub na brzuchu to nie zdecydowałbym się Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-17, 21:17:56 przez mg.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:30:47
Zaawansowany użytkownik
A czy za błędną poradę zapłacisz.Niby takie proste nie? A wiesz jak jechała? Bo ja nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-17, 21:32:32 przez R-40.)
  • Odpowiedz

pawelek

2010-02-17, 21:36:45
Użytkownik
a koledzy jaką macie pewność, ze wszystkie klimatyzatory które do was docierają jechały przez całą drogę w odpowiedniej pozycji ?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-17, 21:42:38
Moderator
pawelek napisał(a):a koledzy jaką macie pewność, ze wszystkie klimatyzatory które do was docierają jechały przez całą drogę w odpowiedniej pozycji ?
Tego się nigdy nie dowiesz....
  • Odpowiedz

mg

2010-02-17, 21:53:27
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Chociażby z trzech powodów.1zalanie kapilary olejem.2 zalanie skraplacza olejem i pomniejszony brak wydajności skraplacza na dzień dobry. 3 powód to zalanie olejem akumulatora na stronie ssącej o czym pisał kolega byniom.
Czyli istnieje niebezpieczeństwo całkowitego zaczopowania olejem układu chłodniczego. Wink
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 22:03:03
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
pawelek napisał(a):a koledzy jaką macie pewność, ze wszystkie klimatyzatory które do was docierają jechały przez całą drogę w odpowiedniej pozycji ?
Tego się nigdy nie dowiesz....
Od tego są komisjie śledcze w naszym sejmie.Polecam
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2010-02-18, 09:35:44
Użytkownik
No nic po odczekaniu kilku dni na wszelki wypadek zamontuje tą klimę i się okażeSmile Kontaktowałem się z dystrybutorem i jak by coś było nie tak to wtedy będziemy myśleć...
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-02-19, 14:44:41
Użytkownik
montowałem on/off-a po takim transporcie i działał bez zastrzezeń wiec ryzyk-fizyk jak to mówią;-)powodzonka
  • Odpowiedz

wit

2010-02-21, 20:36:58
Top użytkownik
olej powinien spłynąć po kilku / kilkunastu godzinach prawidłowego odstania... tak więc postoju na głowie zbytnio bym się nie obawiał.

gorzej z transportem w takiej pozycji... diabli wiedzą jak jest wewnątrz konkretna sprężarka wykonana -i czy przy wstrząsach w transporcie nie wypięły się jakieś sprężyny -zawieszenia -albo czy np. uzwojenia o coś nie ocierały... albo czy nie tłukło rurką o obudowę garnka...

tak wróżąc... 70% ,że klima pójdzie bez problemów. i 30%, ze problemy będą/pojawią się po kilku dniach pracy
  • Odpowiedz

gadget

2010-02-23, 17:43:31
Zaawansowany użytkownik
Dodam i ja swoje trzy grosze . Też montowałem on/off po takim transoprcie były też 2 inwertery tez poszły bez problemu . Nie pamiętam już dokładnie ale wszystkie chyba były 24 tys btu . Jednego tylko on/off nie udało się zamontować , przyjechał przebity widłami wózka widłowego ...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa