Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Naprawa chłodziarek i zamrażarek

21 Odpowiedzi, 24899 Wyświetleń

SerwisantCr

2010-01-28, 22:52:33
Użytkownik
Witam grono.

Mam pytanie czy macie problemy z chłodziarkami i zarażarki w przypadku rozczelnienia instalacji np z racji wymiany sprężarki, pozostawiniu na kilka godzin i nie osuszeniu azotem macie objaw zamrzającej wilgoci w srodku i brak pracy poprzez brak gazu po stronie ssącej. Dodam ze chodzi mi o urządzenia grawitacyjne czyli bez wentylatorów.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-28, 22:53:13 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

2010-01-29, 07:22:47
Zaawansowany użytkownik
Witam.Nigdy nie zostawiam instalacji nie zaślepionej!!!!!!.Tylko w czasie wymiany sprężarki,filtra.Wilgoć w układzie potrafi odezwać się po jakimś czasie.Jeżeli stwierdzam przed ewentualną wymiana brak czynnika to zostawiam urządzenie w spokoju(uszkodzone pudło)Reanimacja jest opłacalna w przypadku urządzenia na 2 niezależnych układach chł.(powyżej 2 tyś) Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-29, 16:14:53
Top użytkownik
serwisant -azot nie osusza !!!!! .zawsze przy otwarciu układu trzeba dać nowy filtr i osuszyć układ próżniowo.
  • Odpowiedz

dominik486

2010-01-29, 16:22:20
Zaawansowany użytkownik
Heh, azotem to się szczelność sprawdza Tongue A pózniej to pompa próżniowa... Jeżeli na te pare godzin zostawiłeś układ, który pózniej ma poprawnie działać nawet bez zwykłej taśmy izolacyjnej na wejściach to spoko Big Grin
  • Odpowiedz

mg

2010-01-29, 16:41:36
Top użytkownik
Przy nieszczelności parownika to naturalne, bo sprężarka zasysa wodę z rozmrażającego się parownika. To samo tyczy się nieszczelnego skraplacza w postaci wyparki. Przy zwykłej wymianie sprężarki wystarczy próżnia w odpowiedniej temperaturze otoczenia i nowy filtr odwadniacz najlepiej lekko przewymiarowany.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 18:10:19
Użytkownik
barbie napisał(a):serwisant -azot nie osusza !!!!! .zawsze przy otwarciu układu trzeba dać nowy filtr i osuszyć układ próżniowo.
Pierwsze słysze AZOT (N) jest czysto technicznym suchym gazem. Skoro nie osusza układu to po kiego sprawdzasz nim szczelność?? Powietrzem sobie sprawdzaj. A powiedz mi co robisz gdy w instalacji masz wode po co ci wtedy azot jak nie osusza.....
Przedmuchiwanie azotem nie dopuszcza do odstania sie wilgoci w przeciwienstwie do powietrza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-29, 18:17:55 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-29, 18:24:53
Top użytkownik
do sprawdzania szczelności używamy azotu ze względu na ochronę środowiska i jego umiarkowaną cenę-jest to odpad przy produkcji tlenu.zapewne nie wiesz że są dostępne dwa rodzaje azotu różniące się czystością - i oczywiście ceną.w powietrzu jest woda o czym powszechnie wiadomo .
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 18:28:04
Użytkownik
barbie napisał(a):do sprawdzania szczelności używamy azotu ze względu na ochronę środowiska i jego umiarkowaną cenę-jest to odpad przy produkcji tlenu.zapewne nie wiesz że są dostępne dwa rodzaje azotu różniące się czystością - i oczywiście ceną.w powietrzu jest woda o czym powszechnie wiadomo .
To skoro ze względów ekologicznych sprawdzasz szczelnosc to czemu powietrzem nie sprawdzasz też jest ekologiczne.
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-29, 18:35:42
Top użytkownik
wstaw w swoje okularki mocniejsze soczewki i przeczytaj moją końcówkę wypowiedzi .
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 18:44:02
Użytkownik
To ty sobie wstaw i czytaj uważnie cały czas mi o to chodzi a ty swoje. Twierdzisz ze azot nie osusza układu z wilgoci a może jeszcze twierdzisz ze azot nie jest suchym gazem?? Piszesz ze w powietrzu jest woda a sprawdzasz azotem szczelnosc ze względu na ekologie to równie dobrze mozesz to robic powietrzem. I nie pisz mi głupot ze azot nie osusza w pewnym stopniu z wilgoci czy wody. Bo to sie mija z celem!!
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 18:52:42
Użytkownik
I jeszcze jedno jesli masz zawilgocony układ to po co autoryzowane serwisy np klim autobusów nabijaja azot spuszczaja ciagną próżnie i tak 2-3 razy??????
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 18:56:24
Użytkownik
r11 napisał(a):Jeśli chodzi o azot to jest on przydatny do osuszania układu w przypadku jak napisał mg.Czyli uszkodzenia dochładzacza np w ladzie ciastkowej.A mianowicie przedmuchanie instalacji celem celem wypchnięcia wody a nie wysuszenia.Dalsze postępowanie ja wyżej było pisane.Azot nie osusza.Na marginesie nazewnictwa WYPARKA przypuszczam żekolega mg jest z okolic Poznania.
Ty widzisz co piszesz???{Jeśli chodzi o azot to jest on przydatny do osuszania układu}
a tak napisałes na koncu tak {Azot nie osusza} Smiech na sali
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 19:07:17
Użytkownik
Tak jak mówisz.
  • Odpowiedz

dominik486

2010-01-29, 19:22:06
Zaawansowany użytkownik
No dobra może skumałem... Chodzi Ci chyba o wysuszanie przez przedmuchiwanie układu. Jeśli puszczasz azot pod cisnieniem to raczej się wysuszy - "patrz - przepcha" wilgoć ale i tak na końcu pompa próżniowa i wio !! Big Grin
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 20:25:37
Użytkownik
Ja tez nie pisałem ze oszusza tylko ze w pewnym stopniu bo wiadomo ze bez pompy sie jie obejdzie. Tylko nie rozumie takiej gatki ze azot sie stosuje bo jest ekologiczny. Stosuje sie go bo nie ma prawa wytrącic sie z niego wilgoc. I tak jak kolega wyzej pisał ze sie przedmuhuje ja wiem ze nie da się osuszyc zeby nie było wody bo to nie realne ale azot wspomaga oczyszczenie układu z wilgoci chocby przez przedmuchanie. Mi cały czas chodzi o to bo w chłodziarkach grawitacyjnych nie duża ilosc wilgoci i jest lipa. Miałem przypadek taki ze mi ise dostała woda nie duzo i niemiałem azotu a pompa sobie nie poradziła na trzy razy. Włożyłem do srodka opalarke podłaczyłem pompe i grzałem wszystkie rurki i spręzarke palnikiem i tak dopiero udało sie to uruchomic.

Apropo wymiany filtra to w przypadku gdy w parowniku zostanie kilka kropel wody to ten filtr chyba nic nie da bo zanim je zaciągnie do spręzarki to juz zdazy zamarznąc.

Jak sądzicie?
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-29, 20:29:03
Użytkownik
r11 napisał(a):Pisałem reszta procedór jak koledzy wyżej pisali.Azot niewysusza tylko jest pomocny w osuszaniu.
Masło maślane. Moze mnie żle zrozumiałes ale oki wszystko jasneSmile
  • Odpowiedz

pawelek

2010-01-29, 21:17:35
Użytkownik
witam
widzę, ze znowu zaczynają się jakieś kłótnie o byle co

do serwisantCr - nie wiem czy ty tak zawsze jesteś uparty, czy dzisiaj jesteś po paru głębszych.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-01-30, 10:11:08
Użytkownik
Zamykam temat dziekuje
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-21, 15:56:10
Zaawansowany użytkownik
Panowie dlatego sprawdzamy szczelnosc azotem, poniewaz azot jest obojetny dla gazów urzywanych w klimatyzacji. Mieszanina powietrza z gazami urzywanymi w klimatyzacji moze byc powtarzam moze byc WYBUCHOWA

w powietrzu znajduje sie TLEN potrzebny przy spalaniu

Również dlatego ze nie zawiera wilgoci
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-21, 16:02:58 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-21, 16:03:56
Moderator
Dodam jeszcze że azot ma małą bezwładnośc na zmiany temperatur otoczenia . Gdybyśmy sprawdzali szczelność np. czynnikiem chłodniczym bądź innym gazem który ma spora rozszeżalnośc termiczną to nie wiedzielibyśmy czy jest wyciek czy nie bo jak temperatura otoczenia by rosła to by ciśnienie nam się zwiększało i odwrotnie Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-02-21, 16:45:12
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Dodam jeszcze że azot ma małą bezwładnośc na zmiany temperatur otoczenia .
Również
Dlatego niektorzy fanatycy samochodowi pompują koła swojego auta azotem
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa