Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Multisplit 1+3 wew. ELTA EK-30SHMU/inverter/ szukam kodów błędów

26 Odpowiedzi, 26018 Wyświetleń
1 2 Dalej

klm 77

2010-02-26, 20:44:10
Użytkownik
Witam ,
poszukuję kodów błedu do tej jednostki. Przy rozruchu nowego urządzenia nie załancza się spręzarka , nie grzeje grzałka karteru podczas podania zasilania / na zwnątrz 2 st/.Dioda w jedn zew. miga osiem razy krótko, następnie dłużej świeci. Druga taka sama jednostka wystartowała normalnie.
Dzięki za ew. pomoc
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 20:53:10
Moderator
Posiadam do tej jednostki instrukcję obsługi z drobnymi opisami błędów które już wysłałem na maila. Czy diody na panelu sterowania jed.wew pokazują coś? Pzdr P.S. czy zasilanie przychodzi do jed. zewnętrznej? Skoro nie działa grzałka karteru to sprawdź połączenia na elektronice jed. zew. Jeżeli będą połączenia prawidłowo to być może elektronika poleciała.
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:03:42
Użytkownik
W jedn. wew. diody na wyświetlaczu swieciły sie zielona / run/ i chyba czerwona /def/ ale nie jestem do konca pewny , jutro to zaobserwuje. Rozebrałem obudowe zew. posprawdzalem styki połązceń nie dochodzi zasilanie ani do sprezarki oraz do grzałki karteru, robilsię zmierzch wiec zostawiłem to do jutra.Nie ma w googlach nic o dtr, a przy jednostkach była tylko instrukcja obsługi
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:05:53
Moderator
Jeszcze jedna rzecz, czy są tam dwie elektroniki czyli elektronika główna i elektronika zasilająca? Być może elektronika zasilająca padła i dlatego nie podaje zasilania na elektronikę sterującą?
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:09:21
Użytkownik
Dzieki za wysłanego maila, taką instrukcję mam , była wraz z urządzeniem
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:14:53
Użytkownik
Jeszcze dodam że jednostki wew. wchodzą w tryb pracy grzania ale bez efektu /działa tylko wentylator/, na chłodzenie próbowałem ale było plus dwa , azakres pracy na chlodzeniu jest od plus 17, w jedn. zew. pracuje tylko wentylator
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:16:06
Moderator
Czy posiadasz do tego urządzenia jakąś DTR-kę w wersji elektronicznej którą mógł byś przesłać mailem? Dla mnie ten błąd to jak by brak komunikacji w jed.zew. ( nie mylić komunikacji ze sterowaniem po między jednostkami).
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:16:36
Użytkownik
Są dwie płytki, próbowałem dwa razy reset wyłączając zasilanie
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:18:43
Moderator
klm 77 napisał(a):Jeszcze dodam że jednostki wew. wchodzą w tryb pracy grzania ale bez efektu /działa tylko wentylator/, na chłodzenie próbowałem ale było plus dwa , azakres pracy na chlodzeniu jest od plus 17, w jedn. zew. pracuje tylko wentylator
To jest nie tak bo nawet przy prawidłowym urządzeniu to wentylator stoi w jed. wew. póki nie nagrzeje się ale wtedy powinien skraplacza chodzić a tu nic. Tak jak by coś głupiało..... jedynie możesz wystartowac na chłodzenie trzymając czujkę w ręku i zobaczyć czy kompresor ruszy.. To jeżeli dwie płytki to sprawdź czy przychodzi zasilanie na płytkę zasilającą i czy z niej wychodzi zasilanie na płytkę sterującą i będziesz w domu Smile Pzdr
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:19:17
Użytkownik
Właśnie nie mam dtr-ki, dzwonilem na serwis eltry facet ma przesłąć w poniedzialek kody błedów ale jamam pokończyc jutro i cos bede kombinował
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:22:25
Moderator
Z tego co wiem to grzałka podpięta jest do płytki sterującej a skoro na niej nie masz prądu to tak jak by zasilająca padła.
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:24:32
Użytkownik
O przepraszam masz racje na grzaniu czeka i tak było , ale próbowałem to co opisalem na chłodzeniu /mala nieścisłośc/.
Jutro spróbuje podgrzac czuje w jedn zew. i dam na chłodzenie.
Ale powinna grzac się grzałka karteru podczas podania zasilania na jedn zew. , a tego nie ma
.....
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:27:32
Moderator
klm 77 napisał(a):O przepraszam masz racje na grzaniu czeka i tak było , ale próbowałem to co opisalem na chłodzeniu /mala nieścisłośc/.
Jutro spróbuje podgrzac czuje w jedn zew. i dam na chłodzenie.
Ale powinna grzac się grzałka karteru podczas podania zasilania na jedn zew. , a tego nie ma
Sprawdź czy dochodzi zasilanie z płytki zasilającej do sterującej i wszystko będziesz wiedział.....
Sprawdź czy dochodzi zasilanie z płytki zasilającej do sterującej i wszystko będziesz wiedział.....
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:29:29
Użytkownik
Oczywiscie mogla skonczyć żywot płytka , jutro bede sprawzdał połączenia, dodam ze słychac było delikatne stuki jakby od elektrozaworów ale na 100 procent nic od sprezary
  • Odpowiedz

klm 77

2010-02-26, 21:31:00
Użytkownik
OK
dzieki jak cos sie wyjasni dam znac
nara
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:32:51
Moderator
klm 77 napisał(a):Oczywiscie mogla skonczyć żywot płytka , jutro bede sprawzdał połączenia, dodam ze słychac było delikatne stuki jakby od elektrozaworów ale na 100 procent nic od sprezary
Delikatne stuki słychać we wszystkich inverterach jeżeli mówimy o tych samych stukach. Po podaniu zasilania na skraplacz słychać powiedzmy kilka kliknięć i cisza. Tego nie usłyszysz w konwencjonalnej sprężarce zgadza się? O tym samym mówimy? Takie klik klik klik i Ciiii....
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-26, 21:46:20
Użytkownik
Witam.Włącz zasilanie i odczekaj około 6 godzin.Potem można zacząć uruchamiać.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-26, 21:50:26
Moderator
wogotto napisał(a):Witam.Włącz zasilanie i odczekaj około 6 godzin.Potem można zacząć uruchamiać.
Chyba nie tutaj problem bo temp. są plusowe a tym bardziej że druga jednostka wystartowała jak pisze klm 77 więc można wykluczyć żę przez zimno nie startują w innym przypadku oba urządzenia by nie startowały. Pzdr
  • Odpowiedz

wogotto

2010-02-27, 07:57:58
Użytkownik
Tak czy inaczej zasilanie powinno się załączać znacznie wcześniej...chodzi o grzałkę kompresora,co przy inwerterach i ich żywotności ma troszkę znaczenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-27, 07:59:34 przez wogotto.)
  • Odpowiedz

gorzes604

2010-02-27, 21:13:33
Nowy użytkownik
MAM PROBLEM:

Nie mogę uruchomić używanego agregatu wody lodowej "CLIMAVENETA HRA 0071" .
Nie mogę uzyskać temperatury wody. Sprężarka pracuje na niskim Ciśnieniu, aż wyłącza się na niskie ciśnienie i zamarza sprężarka. Obieg wody jest dobry. Został wymieniony zawór rozprężny, norma freonu 407c zachowana. Woda nie może uzyskać na powrocie 12'.

Kto by wiedział na czym polega problem i jaka może być przyczyna ? ? ? ? ? ? tego że nie mogę uruchomić ? ? ? ? ?
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-28, 08:25:38
Moderator
Powinieneś założyc nowy wątek to raz a dwa za mało danych podałeś bo przyczyn może być dużo np. zapchany filtr na wodzie lodowej albo uszkodzony zawór rozprężny albo uszkodozna pompa wody lodowej itd. Wszystko wskazuje na to że kompresor moze mieć małe obciążenie cieplne i ja bym się na tym skupił i szukał przyczyny po stronie wody ale możliwe że się mylę to poczekaj aż inni koledzy podadzą swoje wnioski.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-02-28, 09:54:29
Użytkownik
Co pierwsze sprawdz czy pompa obiegu działa skoro mówisz ze spręzarka zamarza to wygląda na ,brak wymiany cieplnej, lejący zawór rozpr albo niski poziom czynnika.
Ale zacznij od pompy.
A jaki masz tam wymiennik? bo może byc zatkany wymiennik albo filtr przyczyn może byc mnóstwo.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

gorzes604

2010-02-28, 10:59:34
Nowy użytkownik
Tez myślę ze coś z tą wodą za mała wymiana

układ napełniony wagowo z tabliczki znamionowej 407c
wymieniony zawór rozprężny danfos taka sama dysza
wymiennik płytowy przelot jest
pompa obiegu działa, brak filtra ,
odpowietrznik tylko na zbiorniku wody 150l

Przepływ wody ma znaczenie , lepszy szybki czy wolny
Po włączeniu urządzenia pierwsze 5 minut jest ok ciśnienie ssania sprężarki 3.2 a tłoczenia 15 i włącza się wentylator na skraplaczu tak jest super ,później zaczyna ściągać sanie do 1,5 i zamraża sprężarkę lub wyłącza niskiego

Dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-28, 11:05:54
Moderator
Koledzy bez urazy ale przenieście wątek bo w jednym temacie dwie całkowicie różne kwestie. Pzdr
  • Odpowiedz

klm 77

2010-03-02, 09:52:35
Użytkownik
Witam,
miałem zamiar podmieniać płytki w jed. zew. do drugiego urządzenia które odpaliło bez problemów ale wcześniej każdy styk ponownie podociskałem, ponownie zacząłem uruchomianie i jednostka ruszyla wraz z pracą spreżarki. Dziękuję wszystkim za sugestie.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa