Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

cisnienie wyzsze niz powinno a czynnika mniej

24 Odpowiedzi, 21111 Wyświetleń

williamosa

2010-03-01, 15:39:10
Nowy użytkownik
Witam. Moj problem wyglada nastepująco:
Mam okazje naprawiac klime firmy GENERAL 6.5kW. Gdy przyjechalem układ był prawie pusty. Właściciel mowi, ze zdjął zasilanie jak tylko sie zorientował, ze z klimy cieknie freon. Rzeczywiscie - sprezarka niezatarta, ale po nabiciu ok 1,2 kg czynnika (na tabliczce znamionowej 1,7kg) chciałem ją odpalic i dobijac pomalutku te pozostałe 500g- odpaliłem i cisnienie na niskim 9 barów. Kolejny problem to to, że nie chce pobierac wiecej czynnika. Klima nie chłodzi i nie grzeje.
Proszę o pomoc
Wszelkie sugestie się przydadzą

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-01, 15:39:53 przez williamosa.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-01, 16:02:51
Top użytkownik
jeśli ta klima jest na R410 to jest przeładowana .
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-01, 16:55:07
Moderator
Kolego williamosa trochę słabo to opisałeś bo ja nic z tego nie rozumię. Do tego czynnika który był w układzie dobiłeś te 1,2 kg czy układ opróżniłeś i dopiero napełniłeś 1,2 kg ? bo to jest ważne . Jeżeli nie opróżniałes układu to niewiesz ile jego tam jest po napełnieniu 1,2 kg a jeżeli opróżniłeś i napełniłeś 1,2 kg to układ jest gdzieś zapchany , może to być zawór rewersyjny albo gdzieś dalej . Podaj czy pobiera prawidłowy prąd czy zwiąkszony od znamionowego. Nie napisałeś też w którym miejscu był ten wyciek , tak z ciekawości pytam
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-01, 16:55:41 przez byniom.)
  • Odpowiedz

awax

2010-03-01, 17:20:25
Top użytkownik
Koledzy,autor robi sobie chyba z Was jaja,albo nie ma zielonego pojęcia o klimatyzacji.
  • Odpowiedz

awax

2010-03-01, 17:23:06
Top użytkownik
"sprężarka niezatarta"-kto widział zatartą?i niby dlaczego miałaby się zatrzeć?
"nie chce pobierać więcej czynnika"-przy 9 barów powinna przecież połykać jak smok...
itd
itd
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-01, 17:24:01 przez awax.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 17:58:08
Moderator
Witam. Też mi coś nie pasuje. Skoro była nieszczelność to czy najpierw ją odnalazłeś i naprawiłeś?? Jak klient widział że cieknie to powinna być wielka dziura i klima nawet po zdjęciu zasilania opróżniła się z czynnika i powinieneś najpierw zrobić próżnię a nie od razu czynnik ładować bo tam mogło być powietrze.... Jakoś tak od drugiej strony zacząłeś albo źle nam to opisałeś.... Podaj bardziej szczegółowy opis. Pzdr
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 18:24:13
Zaawansowany użytkownik
Jak będzie miała uszkodzoną płytę zaworową to nie będzie połykać jak smok.Ale tego niejestem pewien .Bo nieopisane ciśnienie tłoczenia.W tym przypadku powinno być podobne do ssania.
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-03-01, 18:25:23
Użytkownik
SPrawdz to co koledzy wyżej pisali zawór reversyjny przedmuchaj to azotem i pomysl dobrze jak to zrobiłes z tym napełnieniem. A niechce ci wciagnąc wiecej bo jest chłodno i masz w butli mniej cisnienia niż w klimie.

Podaj cisnienie tłoczenia.
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-01, 18:26:32 przez SerwisantCr.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 18:38:44
Zaawansowany użytkownik
A czasami bywa tak że niepołyka jak zamocno węże serwisowe się przykręci.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 18:42:06
Moderator
Aby lepiej połknął jak tak piszecie to włożyć butlę pod prysznic z gorącą wodą. Pzdr
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 18:44:41
Zaawansowany użytkownik
Bez przesady.To nie te mrozy.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 18:51:39
Moderator
Nie zaszkodzi a będziesz miał większe ciśnienie w butli. Zrobi jak zechce.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 18:56:21
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):Nie zaszkodzi a będziesz miał większe ciśnienie w butli. Zrobi jak zechce.
Jak kobieta niezechce to jej niewpkakujesz.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 18:58:01
Moderator
Do kobiet mam inne podejście Smile ale to moja prywatna sprawa i nie zmieniajmy tematu......
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 19:05:05
Zaawansowany użytkownik
Sprężarka ssie dopuki może.To mi wygląda na błąd zdewociałej belki pomiarowej.Zdewociała uszczelka zawinęła się na krućccu ssawnym maszyny.Może się mylę . Ale nie w takich tematach.Jeżeli się mylę to będzie to co pisałem wyżej.
  • Odpowiedz

awax

2010-03-01, 19:56:57
Top użytkownik
Teoretyzując to poszukałbym innego wyjaśnienia.
Może troszkę akademickie rozważania ,ale 9 bar n ssaniu to oznacza jakieś kuku w układzie.Może zawory sterujące grzaniem-chłodzeniem nieszczelne i tłoczy częściowo na ssanie???przyczyn może być jeszcze wiele.Te objawy które podał autor są małoprawdopodobne i może po prostu podłączył odwrotnie manometry???to oczywiście żart,ale niczego nie można wykluczyć.
R 40 płyta zaworowa??? tam jest Scroll
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 20:01:06
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Teoretyzując to poszukałbym innego wyjaśnienia.
Może troszkę akademickie rozważania ,ale 9 bar n ssaniu to oznacza jakieś kuku w układzie.Może zawory sterujące grzaniem-chłodzeniem nieszczelne i tłoczy częściowo na ssanie???przyczyn może być jeszcze wiele.Te objawy które podał autor są małoprawdopodobne i może po prostu podłączył odwrotnie manometry???to oczywiście żart,ale niczego nie można wykluczyć.
R 40 płyta zaworowa??? tam jest Scroll
Czy Scroll niema prawa stracić wydajności.Bo to Scroll? A czy sprężarkę śrubową można zajechać szybciej niż tłokową napełniając cieczą?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-01, 20:04:10 przez R-40.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 20:06:19
Moderator
Koledzy poczekajmy bo się rozpisujemy a autor tylko zadał pytanie i nic więcej nie dopisał. Mnie interesuje co z wyciekiem czy jest naprawiony i czy zgodnie ze sztuką wszystko na nowo napuszczał używając pompy próżniowej. Niech poda więcej informacji bo bez tego błądzimy nie wiadomo gdzie. pzdr
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 20:37:40
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):Koledzy poczekajmy bo się rozpisujemy a autor tylko zadał pytanie i nic więcej nie dopisał. Mnie interesuje co z wyciekiem czy jest naprawiony i czy zgodnie ze sztuką wszystko na nowo napuszczał używając pompy próżniowej. Niech poda więcej informacji bo bez tego błądzimy nie wiadomo gdzie. pzdr
Jestem za.Ale to mamy pomagać czy nie.To jest moje pytanie.
  • Odpowiedz

williamosa

2010-03-01, 20:55:10
Nowy użytkownik
Dziekuje za posty i zainteresowanie.
Co do pytań to:
-nieszczelność była na śrubunku przy jednostce zewnętrznej na wysokim ciśnieniu.
-Układ był pusty
-Zrobiłem nowy kołnierz a potem próżnię.
- nie wiem jaki prąd pobiera sprężarka - sprawdzę jutro Smile
Wiem, że sytuacja jest dziwna, ale jakby nie była to nie pisałbym tego postu Tongue
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 21:06:17
Moderator
R-40 napisał(a):
tommatiz napisał(a):Koledzy poczekajmy bo się rozpisujemy a autor tylko zadał pytanie i nic więcej nie dopisał. Mnie interesuje co z wyciekiem czy jest naprawiony i czy zgodnie ze sztuką wszystko na nowo napuszczał używając pompy próżniowej. Niech poda więcej informacji bo bez tego błądzimy nie wiadomo gdzie. pzdr
Jestem za.Ale to mamy pomagać czy nie.To jest moje pytanie.
Zawsze mamy pomagać!!!!!!!!!!!!!!! Ale wtedy jak ktoś daje nam szanse a nie strzelamy myślami w próżnię Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-03-01, 21:11:05
Moderator
williamosa napisał(a):Dziekuje za posty i zainteresowanie.
Co do pytań to:
-nieszczelność była na śrubunku przy jednostce zewnętrznej na wysokim ciśnieniu.
-Układ był pusty
-Zrobiłem nowy kołnierz a potem próżnię.
- nie wiem jaki prąd pobiera sprężarka - sprawdzę jutro Smile
Wiem, że sytuacja jest dziwna, ale jakby nie była to nie pisałbym tego postu Tongue
Pozdrawiam
Czy istnieje szansa że gdzieś na linii chłodniczej jest zagięcie na rurach? Masz pogląd całej linii chłodniczej?
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-01, 21:21:33
Zaawansowany użytkownik
Zobaczymy kto strzela w próżnię.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-02, 02:58:20
Zaawansowany użytkownik
9 barów na ssaniu przeliczyłem to jest 130psi to moim zdaniem na okres zimowy to trochę za dużo na gaz r410a. 9bar mniej więcej jest ok. ale latem
Może lepiej sprawdź czy zawory nie zapomniałeś otworzyć i nabiłeś linie i parownik tylko!

A tak w ogóle to ciśnienie sprawdzałeś na klimatyzacji czy na ogrzewaniu?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa