Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zasady i ustawianie parametrów odparowaniaw w urządzeniach chlodniczyc

23 Odpowiedzi, 22436 Wyświetleń

rybcia1

2010-03-03, 20:50:41
Nowy użytkownik
Witam wszyskich kolegów chlodniarzy jako początkujący i mało doświadczony w tej dziedzinie,chcialbym prosić o kilka rad oraz zasad jakimi należy się kirować przy ustawianiu parametrów odparowania w urządzeniach przy różnych freonach?
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-03, 20:57:53
Moderator
Wszystko zależy co to urzeądzenie ma schładzać np. wodę czy powietrze
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Artic

2010-03-03, 21:00:49
Zaawansowany użytkownik
dokładnie inne odparowanie w chłodni inne w mroźni na zaworach rozprężnych inne w lodówkach inne w ladach i regałach na kapilarach inne w chillerach inne w klimatyzatorze inne w osuszaczu itd......

powiedz o jakie urządzenia konkretnie CI chodzi
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mg

2010-03-03, 21:02:22
Top użytkownik
On wie że jest różne, tylko dokładnie jakie i gdzie?
Może ktoś zrobi tabelkę i wklei na forum Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-03, 21:03:41 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2010-03-03, 21:08:35
Top użytkownik
Pierwszy ku...a post i chce zassać najlepiej całą naszą wiedze.
Książka i uczyć się. k...a !Smile
Bez jaj!!!
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-03-03, 21:16:28
Top użytkownik
Panowie. Spoko.
Nawet jak wyłozycie początkujacemu kawe na ławe to i tak nie nauczy sie za wiele.
Rybcia1-napisz coś o sobie,o swoim doswiadczeniu w branzy,co robisz lub co chcesz robic.Wtedy pomożemy ,bo od tego jesteśmy.Chyba koledzy zgodzą sie z moim rozumiowaniem?
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-03, 21:31:46
Moderator
Zacznijmy od sprzetu jaki obsługujesz bo tak najszybciej załapiesz o co chodzi
  • Odpowiedz

mg

2010-03-03, 21:52:58
Top użytkownik
Prawdopodobnie zostanę ,,wychłostany" za ten tekst, może się starzeje, może widzę zachowanie innych grup zawodowych. Nie podoba mi się taka pomoc Panowie.
Nie cenimy swojej wiedzy i tyle...
Przeczytajcie jeszcze raz zapytanie autora wątku... kpi z nas?

,,Witam wszyskich kolegów chlodniarzy jako początkujący i mało doświadczony w tej dziedzinie,chcialbym prosić o kilka rad oraz zasad jakimi należy się kirować przy ustawianiu parametrów odparowania w urządzeniach przy różnych freonach?"

Przeczytajcie tytuł:
,,Zasady i ustawianie parametrów odparowaniaw w urządzeniach chlodniczyc"

Nawet pisać się mu nie chce a ty oddaj mu swoją wiedzę za damski ch...!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-03, 22:56:25 przez mg.)
  • Odpowiedz

rybcia1

2010-03-08, 17:46:21
Nowy użytkownik
Bardzo dziękuję za te komentarze ,które wywołałem poprzez swoje zapytanie ?Zanim poprosiłem o to pytanie na forum przez dłuższy czas bacznie śledziłem ,oraz czytałem wszelkie - tak myślę fachowe komentarze dotyczące spraw chłodniczych i z tą dziedziną związanych.Byłem przekonany iż jest to portal ludzi wielce zrównoważonych pod względem literackim ,oraz wybitnych fachowców w tej dziedzinie.Pisząc to zapytanie moim celem nie było'' pochłonięcie'' czyjejś wiedzy oraz nauki czyimś kosztem ,gdyż sam jestem człowiekiem ,którego fascynuje ta dziedzina techniki oraz chcę ją pogłębiać,ale możliwość wymiany zdań,czy też poglądów,a nie wulgaryzmów typu ku...,itp.Myślę że za kilka lat gdy będę dysponował odpowiednią wiedzą na temat chłodnictwa moje pokolenie nie będzie musiało się wstydzić za post -chłodniarzy(mg-patusX,serwisantCr)-którzy za swoimi technikami noszą torby montażowe.Ja nie wstydzę się zapytań może trochę ironicznych,ale chciałbym jeżeli jest to możliwe otrzymać na nie podpowiedzi gdzie mogę szukać informacji bo same poradniki np. Ullricha czy dawne Szolca to już przerabiałem.
Na koniec chciałbym zwrócić się z prośbą do ludzi tworzących ten post,aby nie odpowiadali pochopnie na zapytania,a udzielali informacji z tym związanych,gdyż sami nie wiemy kto jest z drugiej strony ekranu.POZDRAWIAM WSZYSTKICH I OBECNYCH CHŁODNIKÓW.(nie chłodniarz).
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-08, 18:29:36
Moderator
Myślę że gdybyś zadał pytanie bardziej precyzyjnie to odpowiedzi miał byś inne bo tak jak zadałeś pytanie to porównam do innych które kiedyś tu były zadawane na zasadzie " koledzy nie dział mi klimatyzator , co to może być " i teraz chciałem powiedzieć że nikt z nas niema kryształowej kuli żeby widzieć co autor miał na myśli. Wiele jest takich pytań które sa mało precyzyjne co za tym idzie można po nich wnioskowac ż epytający nie ma doświadczenia a często pojęcia o tym co pisze . Powienieneś oipisać o co tobie dokładnie chodzi . Utaweinie parametrów odparowania przy różnych czynnikach reguluje stosuje się z zależności co to urzadzenie ma schładzać i na jakich parametrach pracować. Jeżeli to jest wytwornica wody lodowej to wiadomo że nie można ustawiać w nim odparowania poniżej zera gdyż medium (woda) schaładzane może zamarznąć w wymienniku , inne agregaty ustawiamy na inne warunki np. mroźnie .Tam temperaturę odparowania ustawiamy tez różnie wzależności od produktów tam schładzanych . Co do czynników to stosuje się odpowiednie do odpowiedniej pracy i tak np. R404 stosujemy w urządzeniach niskotemperaturowych a R407 w średniotemperaturowcych.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-08, 19:34:48
Zaawansowany użytkownik
I co panowie.Trochę wstyd nie?Jak już pisałem wiedzę którą nam ktoś przekazał mamy zabrać do grobu.? A co z wami z ekologią i naszymi dziećmi.
  • Odpowiedz

łysy45

2010-03-08, 20:03:21
Użytkownik
no nic tylko pogratulowac co niektórym a tak na marginesie to się pytam po co to forum jest proszę jakąs mądrą głowę o odpowiedz pozdr.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-08, 20:07:08
Zaawansowany użytkownik
rybcia1 napisał(a):Witam wszyskich kolegów chlodniarzy jako początkujący i mało doświadczony w tej dziedzinie,chcialbym prosić o kilka rad oraz zasad jakimi należy się kirować przy ustawianiu parametrów odparowania w urządzeniach przy różnych freonach?
Zeby koledzy mnie nieskrzyczeli to powiem tak .Czynnik chłodniczy ma różną temperaturę parowania.Niepatrz na czynnik tylko na temperaturę i ciśnienie.Np w wyspie -35 Komora -10 W witrynach spytaj się jednego fachowca na forum .Bodajże Barbie i SS wymyśliło minimum - 25 przy grawitacyjnym obiegu .Życzę szybkiego odladzania parownika.
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-08, 20:48:45
Top użytkownik
R40 gdybyś nie wiedział jak Twoi krajanie z Byfuchu ustawiają odtajanie-czas 70 minut co 4 godziny,temperatura kończąca odtajanie +12 stopni .
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-08, 20:54:44
Zaawansowany użytkownik
Prawie trafiłeś.Ale w zakładach mięsnych byś zginął od ręki właściciela.
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-08, 20:59:52
Top użytkownik
pracowałem w Zakladach Mięsnych 12 lat i żyję .
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-08, 21:04:34
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):pracowałem w Zakladach Mięsnych 12 lat i żyję .
A zakłady mięsne nieistnieją z twojego powodu?
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-08, 21:11:41
Top użytkownik
wcześniej się zwolniłem niż padły ,z powodu niepotrzebnej inwestycji w dużą mroźnię .
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-08, 21:33:39
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):wcześniej się zwolniłem niż padły ,z powodu niepotrzebnej inwestycji w dużą mroźnię .
A to pech nie? A czemu rodzimemu zakładowi ze swoją niewyobrażalną i niszczącą wiedzą pod wpływem Jurgena zakładowi niepomogłeś.Ty normalnie jesteś trzodą z rogami.Takich odłomów nieznam.
Ale chyba już wiem.Byłeś cienki nie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-08, 21:35:47 przez R-40.)
  • Odpowiedz

mg

2010-03-08, 21:36:53
Top użytkownik
Daj na luz bo Cię znowu ,,przypilnuje", a wiesz jak to się kończy Big Grin
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-09, 21:20:24
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Daj na luz bo Cię znowu ,,przypilnuje", a wiesz jak to się kończy Big Grin
Jeśli chodziło o mnie to niewiem.Przypilnujmy się razem.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-09, 21:55:46
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Daj na luz bo Cię znowu ,,przypilnuje", a wiesz jak to się kończy Big Grin
Problemem fi 6 w klimatyzarorze 6.5KW ?
  • Odpowiedz

łysy45

2010-03-10, 08:59:40
Użytkownik
ludzie dajcie wreście spokój bo robi się to załosne prawie każdy post konczy sie kłótnią zchodzicie z tematu i naprzód kłótnia proponuje żeby administrator założył nowy dział /który mądrzejszy/ i tam będziecie walczyc pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa