Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator przenośny w zabytkowej kamienicy

26 Odpowiedzi, 28506 Wyświetleń
1 2 Dalej

boryspol

2009-07-30, 20:52:13
Użytkownik
Dla ścisłości jest to niski parter i wszystkie ściany i okna od strony ulicy (chodnika) południowa ściana.

Jednostkę zewnętrzną kazali zdjąć Sad (wewnętrzna pozostała zamontowana) - ale cóż po niej.

Muszę sklimatyzaować dwa pomieszczenia w tym lokalu.
Jedno od ulicy, a drugie w głębi budynku.

Rozważałem klimatyzatory przenośne i wyrzut powietrza przez istniejacy komin w tym budynku.

Do lokalu wchodzą często klienci więc powietrze będzie uzupełnianie z ulicy (nieuniknione).

Nie wiem jak ma sie to do prawa budowlanego.
Chociaż kogo to obchodzi jak trzeba pracować w temperaturze ok. 40 stopni C

Poradzcie proszę.
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-30, 21:01:51
Moderator
Skoro zabytek to nie przeskoczysz tego bo konserwator zabytków utrze Ci jaja Smile. tak jak mówisz do komina rurę od przenośnego i wszystko. Jeżeli mogę doradzić to rurę która ma iść do komina możesz zastąpić fleksem izolowanym abyś nie robił dodatkowej grzałki z samej rury. A co konserwator powie na urządzenie model okienny: http://www.konkret2.pl/index.php?action=...&sort=cena ?? Pzdr
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-07-31, 16:20:08
Zaawansowany użytkownik
Może da się postawić jednostkę zew. na dachu?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-31, 17:53:51
Zaawansowany użytkownik
A może jednostke zewnęczną na strychu da sie zamontować ?
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

irroda

2009-07-31, 18:20:24
Zaawansowany użytkownik
a klima bez jednostki zewnętrznej, wiercisz dwa otwory 100-150 mm do zasysu i wydmuchu - tylko niewiem czy zgodzi sie konserwator na takie otwory, czy będzie ucieranie jaj Smile
  • Odpowiedz

boryspol

2009-07-31, 19:24:04
Użytkownik
tommatiz napisał(a):... A co konserwator powie na urządzenie model okienny: ...
Okna zaczynają cię pół metra na ziemią i mają wysokość półtora metra.
Ciepło walnie na ruchliwy chodnik i przechodnie dostaną apopleksji.
p.obelix napisał(a):Może da się postawić jednostkę zew. na dachu?
monterod2002 napisał(a):A może jednostke zewnęczną na strychu da sie zamontować ?
pozdrowionka
Zapomniałem napisać że kamienica jest kilkupiętrowa, a główny problem to nie konserwator lecz upierdliwi mieszkańcy tej kamienicy.
To oni doprowadzili do zdemontowania jednostki zewnętrznej.
W życiu nie zgodzi sie nikt na prowadzenie rurociągów przez ich mieszkania.

Problemem może się też okazać, że wyrzut spalin w komin zaowocuje wywaleniem ciepła komuś do pokoju lub jakiegoś pieca węglowego Smile

irroda nie rozumiem twojego pomysłu ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-07-31, 19:37:00
Moderator
W sumie ja też nie kumam dwóch otworów??? Jeden otwór z systemem przenośnym ok. Ale dwa takie otwory spotykam w rekuperatorze jako wyrzut i nawiew powietrza... Pzdr
  • Odpowiedz

jacek 64

2009-07-31, 19:47:52
Zaawansowany użytkownik
jest taka jednostka w AIRWELL : VAR9 -monoblok- z agregatem wewnętrznym . Dwa otwory na zewnątrz. Jednym wchodzi pwietrze do chlodzenia skraplacza, drugim wychodzi ciepłe. Mozna takie gorące powietrze skierować żaluzjami ( kratka stalowa uzywana w wentylacji ) w dół lub w góre aby nie dmuchało na przechodniów.
Druga mozliwośc ( sam to trenowalem) skraplacz na strychu- rury w kominie. Ciepłe powietrze ze skraplacza przy pomocy rury skierowane z rurę wentylacyją na strychu. Druga rura wentylacyjna doprowadz chłodne powietrze z tyłu skraplacza - którego wentylator sam wymusza obieg powietrza. Dobrze by bylo aby pomieszczenie strychowe mniało przynajmniej 30 m3 objętości.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-07-31, 21:32:17
Zaawansowany użytkownik
A może AIRWELL GCAO N gdzie skraplacz jest chłodzony wodą ?
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-08-01, 07:00:07
Zaawansowany użytkownik
r12 napisał(a):jak ożenić zjednoską wewnętrzną istniejącą
a jakie są wewnęczne ? Big Grin Big Grin
A nie ma jakiegoś garażu , pomieszczenia gospodarczego co by można zamiast szyby wstawić kraty i przy niej jednostke zewnęczną .
pozdrowionka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-01, 07:04:48 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-01, 08:13:48
Moderator
Witam. A może zainstalować normalnego splita z tym że skraplacz z zawiesiami pomalować w kolor elewacji aby był podobny do cegieł czy innego wykończenia Smile może się konserwator nie kapnie Smile ?? Pzdr. Może żartuję ale widziałem kilka skraplaczy tak pomalowanych w kolor otoczenia że tylko czujne oko fachowca dostrzegło o co chodzi Smile.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-08-01, 08:21:42
Zaawansowany użytkownik
Dlaczego mieszkańcy się nie zgadzali może była za głośna ? Big Grin

pozdrowionka
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-08-01, 09:15:33
Moderator
Może nie chodzi że była za głośna tylko ZAZDROŚĆ jak to czasem bywa że ktoś ma klime a oni nie mają bo to emeryci i np. ich nie stać. Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-08-01, 12:16:52
Zaawansowany użytkownik
A to jeszcze gorsze.
pozdrowionka
  • Odpowiedz

piotr28

2009-08-01, 16:19:50
Nowy użytkownik
jeśli moge się wtrącić Smile , myśle że najlepsze rozwiązanie to przenośny klimatyzator ale z 2 rurami , tzn. jedna zaciąga powietrze z zewnątrz ,z okna druga wywala gorące do komina , albo 2 otwory gdzieś w szybie albo w uchylonym oknie i obydwie rury w nich Smile , w tych klimatyzatorach z dwoma rurami nie ma efektu podciśnienia (gorące pow. zasysane z zewnątrz) a są chyba nawet o mocy 4kW. myśle że taki rozwiąże twój problem Smile
  • Odpowiedz

irroda

2009-08-03, 19:53:37
Zaawansowany użytkownik
Cytat:irroda nie rozumiem twojego pomysłu ?
jednostka wewnętrzna nieznacznie jest większa, gdyż siedzi sobie w niej sprężara,
dł i wys standardowe, jednak głębokość to ok10-15 cm więcej niż standardowa jedn. wewn. wiercisz otwory w kamienicy i zakładasz kratki maskujące w kolorze elewacji. Mieli takie klimy w firmie intec, nie wiem nic o ich jakości, ale kosztowały ok 3 klocków takie 2-3 kw.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-08-03, 21:24:47
Zaawansowany użytkownik
poco prowadzić rury przez mieszkania skoro można wykorzystać kanał wę
tylacyjny. są tego pewne minusy typu słabsza wętylacja. ale zawsze coś
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-04, 05:19:10
Moderator
Ciekawe co na to kominiarz by powiedział ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

boryspol

2010-03-11, 21:50:35
Użytkownik
A co myślicie o takim urządzeniu:
http://www.hydropol.com/gc_ao.php
Trochę drogie bo zaczynają się chyba powyżej 1 000 Euro.
Widział ktoś coś tańszego ?
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-11, 22:09:05
Zaawansowany użytkownik
Fajny temat bo go kiedyś przerabiałem odnośnie zabytków.Zaświadczenie od lekarza okonieczności klimatyzowania pacjenta i konstytucja Polski pozwala na zamontowanie klimatyzacjii nawet smokowi na Wawelu.A jak nie to strasburg.
  • Odpowiedz

klm 77

2010-03-12, 11:34:30
Użytkownik
Cześc,
ostatnio spotkałem przedstawiciela z firmy Zibro , zostawił mi płytke z ofertą i tam wydaje mi się że jest pewne rozwiązanie dla Ciebie .
W niedzielę wieczorem mogę podesłać info z tej płytki .
  • Odpowiedz

mg

2010-03-12, 16:00:22
Top użytkownik
ARTEL. Mają w ofercie takie urządzenia, czy tańsze to nie wiem.
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-12, 16:25:05
Moderator
Tylko ile wyjdzie rachunek za wodę ? Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mg

2010-03-12, 16:41:41
Top użytkownik
Ładuj ciepło w zasobnik ciepłej wody, może masz tam zapotrzebowanie na dużo ciepłej wody użytkowej.
  • Odpowiedz

popeye

2010-03-12, 21:00:25
Użytkownik
w zabytkowych budynkach nie powinno sie umieszczac jednostek zewnetrznych na elewacji, zostaje jeszcze piwnica ale dobrze wentylowana
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa