Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Multi Split

11 Odpowiedzi, 10255 Wyświetleń

elnino81

2010-03-31, 12:34:19
Nowy użytkownik
Witam, proszę o poradę (merytoryczne wyjasnienie) dot.doboru jednostki zewnetrznej do systemu split z dwiema jednostakmi wewnetrznymi. Moc urządzen wewnetrznych 3,5kW - chłodzenie 3,9kW - grzanie, jaki skraplacz i dlaczego dobrać...skraplacze są o mocach 5,1 ; 6,3 ; 8,4 ; 10,5 - na chłopski rozum coś co odbiera 3,5 x 2 = 7kW , jednak przegladajac prospekty producentow widze ze np kilka urzadzen o łącznej mocy np 11 kW jest podpiete pod jeden skraplacz 7kW. Z czego to wynika. dzieki z gory za wyczerpujaca odp.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-31, 14:58:03
Moderator
Wynika to z rachunku prawdopodobieństwa i jednoczesności zdarzeń.
Odp.: 6,3 kW
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

elnino81

2010-03-31, 15:14:20
Nowy użytkownik
hmm ok, moze cos blizej? Przeciez w pewnych warunkach moze sie okazac jesli dobrze rozumiem ze ilosc odebranego ciepla bedzie przewyzszala mozliwosci jego odprowadzenia czy nie tak?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-31, 15:17:39
Moderator
the truth is out there
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-03-31, 15:21:08
Moderator
A co Ty za urządzenia dobierasz? W katalogach jest jasno napisane co z czym wspolpracuje. Urzązenie nie aż takie głupie żeby sobie nie poradziło.
Dam Ci taki przykład: w domu masz bezpiecznik np 32A , ale łączny prąd wszystkich twoich odbiorników to np 50A . Dlaczego bezpiecznik sie nie przepala/?
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-31, 17:03:10
Moderator
Praktycznie na każdym szkoleniu obojętnie jakiego sprzetu omawiają ten temat dlaczego można podpiąć jednostki wewnętrzne większej mocy do jednostki zewętrznej mnijszej mocy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

elnino81

2010-04-01, 07:10:23
Nowy użytkownik
Hmm na szkoleniach omawiaja..elektrykiem nie jestem Shitashii Smile a powaznie urządzenia LG lub Fujitsu i sa rzeczywiscie w katalogach wytyczne ale masz np napisane ze do danej jednostki mozesz 2 lub 3 zewnetrzne podlaczyc i ok ale do kolejnej tez mozesz 2 lub 3 albo 3 i z tych 3 co mam wybrac najtanszeSmile)) nie chce kierowac sie ceną. Chcialem sie dowiedziec w czym jest rzecz, ale zamiast odpowiedzi otrzymuje pytaniaSmile))
  • Odpowiedz

elnino81

2010-04-01, 07:46:18
Nowy użytkownik
i jeszcze jedno...jesli to ma byc odp w stylu ze w katalogach deklaruja ze np z jednostka zewn wyciagnie 150% mocy to dzieki ale to mnie nie przekonuje. Chodzi o mat-fiz podstawe doboru urzadzenia. Nie prawdopodobienstwo. Bo zakladam ze trzy jednostki pracuja razem, a nie jedna na 90% druga na 80% itd tylko w przypadku gdy wszystkie trzy pracuja na maxa.
  • Odpowiedz

byniom

2010-04-01, 08:32:43
Moderator
Jest taka jednosta zewnętrzna w LG o symbolu MU4M25 i możesz do niej podpiąć 2 szt. po 3,5 kw co do tych 150% to bardziej producent zaleca 130% a to dlatego z epomeszczenia względem obciążenia nie są nigdy równe i pszybkośc schładzania tez w nich odbywa się różńie dlatego jedna jednostka powiedzmy wykożystuje 80% mocy a druga 100% ale patrżac na moc jednosteg względem symboli to będzie przewymiarowany a w rzeczywistości nie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

elnino81

2010-04-01, 11:13:10
Nowy użytkownik
zaskoczyłeś mnie byniom, MU4M25 to wiem ze mozna podpiąc bo ma moc 8,5kW, a dwa po 3,5kW mają mniejsza moc...mam przed soba katalog LG i tam pod jednostke o mocy 8,8kW sa podpiete 2x2,6kW + 2x3,5kW = 12,2 kW i to ma niby być 160% w max.konfiguracji.....nie wiem jak to obliczyli hehe natomiast nie w tym problem, a wtym ze Ty piszesz zeby wziac jednostke zewn. o mocy 8,5kW na jedn.wewn o łącznej mocy 7kW a pytanie brzmi jaka moge wziac mniejsza tzn 5,1 czy 6,3kW
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-01, 13:55:25
Moderator
Weź 6,3kW. Tak jak byniom pisał - urządzenia nie są jednakowo obciążone. Oczywiście jest delikatny spadek ich mocy na początku równoczesnego załączenia, ale później one mogą pracować prawie naprzemiennie, więc agregat będzie miał zapas.
150% - marketing swoje a praktycy swoje. Taki świat.
PZDR
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa