Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Połączenia rurowe bez lutowania - LOKRING ?

31 Odpowiedzi, 34393 Wyświetleń
Wstecz 1 2

monterod2002

2010-03-17, 21:52:01
Zaawansowany użytkownik
Kiedyś nibco było rewelacją ciekawe jak będzie z tym wynalazkiem Big Grin Big Grin
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-21, 15:38:01
Nowy użytkownik
a czy moge prosic o opinie kogoś kto stosuje złączki lokring?
  • Odpowiedz

kurzyk

2010-03-21, 21:37:42
Nowy użytkownik
Witam wszystkich
Przy naprawie domowego sprzętu jak nie muszę to nie stosuje(drogi interes) jak się da to wolę polutować, zakładam wtedy kiedy trzeba. Stosuje od ponad 5 lat, pozakładałem tego troszeczkę i żaden nie puścił chyba że zrobisz błąd przy jego montażu, no i co najważniejsze to rurka, na którą go zakładasz musi być okrągłą (nie żadna jajowata) i prosta(czyli niepozaginana). Generalnie są ok Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-22, 21:56:10
Zaawansowany użytkownik
f3b napisał(a):a czy moge prosic o opinie kogoś kto stosuje złączki lokring?
Nieprzenośmy stolicy do Krakowa.
  • Odpowiedz

f3b

2010-03-25, 09:09:51
Nowy użytkownik
kurzyk napisał(a):Witam wszystkich
Przy naprawie domowego sprzętu jak nie muszę to nie stosuje(drogi interes) jak się da to wolę polutować, zakładam wtedy kiedy trzeba. Stosuje od ponad 5 lat, pozakładałem tego troszeczkę i żaden nie puścił chyba że zrobisz błąd przy jego montażu, no i co najważniejsze to rurka, na którą go zakładasz musi być okrągłą (nie żadna jajowata) i prosta(czyli niepozaginana). Generalnie są ok Smile
Dzięki za info.
  • Odpowiedz

klimek74

2010-04-02, 16:07:51
Nowy użytkownik
f3b napisał(a):Witam,
domyślam się, że niejeden z Was słyszał o sposobie łączenia rurek w chłodnictwie bez lutowania i spawania metodą vulkan lokring. Czy możecie się podzielić opinią ?
Wydaje się ona być bardzo skuteczna, biorąc pod uwagę fakt, że w przypadku r600a trzeba baaaaaardzo ostrożnie obchodzić się z lutowaniem Wink)
minusem 'lokringowania' na pewno jest cena, ale wydaje mi się że z czasem powinno się zwrócić, zwłaszcza że jest to metoda szybka, bezpieczna i czysta.
Oprócz chłodnictwa domowego można lokringowanie stosować w chłodnictwie i klimatyzacji przemysłowej oraz klimatyzacji samochodowej.
A jakie są wasze doświadczenia ?
pozdr.
Używałem tego przez półroku na lotinsku na Heathrow (nie wolno było stosować otwartego płomienia). Używaliśmy mechanicznych ręcznych zaciskarek i powiem że większego badziweia nie widziałem.
Problemy jakie miałem. System po sprawdzeniu ciśnieniem był Ok. Po uruchomieniu system chyba pod wpływem drgań łączniki po tygodniu niektóre przepuszczały gaz.
Prawie zawsze przeciek na miedzi miękiej.
Jeszcze koszt łączki np 5/8 z 3 do 4 funtów kosztowały to jakieś 12-15 złota.
LOKRING TO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE STOSOWANE TYLKO TAM GDZIE NIE WOLNO STOSOWAĆ OTWARTYCH PŁOMIENI
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa