Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zestaw całoroczny

17 Odpowiedzi, 20293 Wyświetleń

Qba

2010-04-13, 19:11:33
Zaawansowany użytkownik
Witam
- gdzie mogę kupić taki zestaw ( hurtownia,sklep) do jednostki on-off na r-410 i jak się to montuje?-
- jaka cena?
Pozdrawiam wszystkich na forum.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-13, 19:23:28
Moderator
Hurtownia Popularna w Warszawie. Montujesz zgodnie z instrukcją grzałka na komptresor i reulator większej filozofii nie ma. Cena nie wiem bo to zależy jakie masz rabaty. pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-04-13, 19:25:51
Moderator
Jeżeli będziesz montował grzałkę to nie zapomnij podciągnąć stałą fazę do tego regulatora bo inaczej grzałka nie bedzie działała
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-13, 19:29:04
Moderator
Najlepiej jak by był zasilany skraplacza wtedy nie musisz bawić się z podciąganiem kabla zasilającego jak kolega byniom napisał. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-13, 20:50:46
Moderator
Zawsze musisz wcisnać swoje 5 groszy nawet w takie dni które teraz mamy??? Zazdrościsz czegoś?? Wyluzuj..... Widzę że nic nie rozumiesz ale tu ja mam władzę nie Ty Smile a jak sprężarka działa to to grzałka nie grzeje a jak nie wiesz jak się to podłącza to się podszkol od szkoły podstawowej Smile..
  • Odpowiedz

Qba

2010-04-14, 18:12:45
Zaawansowany użytkownik
- no to inne pytanie : czy INVERTER przystosowany jest do pracy całorocznej?
-przeglądałem oczywiście forum i opinie były podzielone więc jest czy nie ,,oto jest pytanie'' ? Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-04-14, 18:23:07
Top użytkownik
Qba napisał(a):- no to inne pytanie : czy INVERTER przystosowany jest do pracy całorocznej?
-przeglądałem oczywiście forum i opinie były podzielone więc jest czy nie ,,oto jest pytanie'' ? Pozdrawiam
Witam

Do inwertera wystarczy grzałka karteru z regulatorem temperatury.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Hłodny

2010-04-14, 18:56:20
Nowy użytkownik
Proponuję się zapoznać z DTR urządzenia i wszystko będzie jasne.Każdy producent do konkretnych urządzeń określa warunki przy jakich dane urządzenie może pracować.
  • Odpowiedz

dziadzia

2010-04-14, 19:38:01
Nowy użytkownik
Teoretycznie każdy Inverter jest przystosowany do pracy zimowej.Z praktyki wiadomo że urządzenia gdzie wentylator ma obroty regulowane skokowo-średnio się sprawdza.Tam gdzie wenylator ma regulacje płynną-sprawdza się bez problemu.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-14, 20:16:25
Zaawansowany użytkownik
Nikt nieporuszył tematu powrotu oleju przy inwerterach.Gdzie moim zdaniem przy rurociągu ssawnyym jednostek zewnętrznych usadowionych powyżej jednostki wewnętrznej powinniśmy stosować dwa odcinki ssawne.1 o przekroju znamionowym.2pomniejszony w prost proporcjonalnie do zmniejszenia wydajności inwertera aby pociągnął olej niezależnie od szybkości przepływu czynnika.Z braku wiedzy?WŁ -wyŁ sobie poradzi.Angielski on-of też?Co niektórzy niepotrafią szanować swojego języka.Istnieje ustawa zakazująca montować on-of{po polsku załącz-wyłącz} z powodu nieprzetłumaczonej dokumentacji.Co to znaczy inwerter po polsku.Ludzie mało się szanujecie jako polacy.Mógłbym się dowiedzieć coś wiecej od światowych fachowców na temat Czilerów-Czynlinderek i wody lodowej z zastosowaniem refriregantu i solenoaida valve.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-14, 23:42:48
Top użytkownik
Qba napisał(a):- no to inne pytanie : czy INVERTER przystosowany jest do pracy całorocznej?
W funkcji grzania chyba wszystkie ale w funkcji chłodzenia często przestają pracować przy temperaturze na zewnątrz w granicach 0'C a nie rzadko 5'C , czyli w serwerowniach gdzie są duże zyski ciepła może być problem.
W opisach technicznych jest zaznaczone w jakich temperaturach otoczenia i trybach pracy urządzenie może pracować.
Zwykły klimatyzator ubierzesz w zesttaw do pracy całorocznej(elektroniczny regulator ciśnienia sprężania)i chłodzisz cały rok.
  • Odpowiedz

Marax

2010-04-15, 19:24:20
Nowy użytkownik
Ceny prezentują sie różnie,w zależności od danego sklepu. Tutaj polecam szukać tych internetowych bo kupisz po prosty taniej.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-15, 19:48:29
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):
W funkcji grzania chyba wszystkie ale w funkcji chłodzenia często przestają pracować przy temperaturze na zewnątrz w granicach 0'C a nie rzadko 5'C , czyli w serwerowniach gdzie są duże zyski ciepła może być problem.
W opisach technicznych jest zaznaczone w jakich temperaturach otoczenia i trybach pracy urządzenie może pracować.
Zwykły klimatyzator ubierzesz w zesttaw do pracy całorocznej(elektroniczny regulator ciśnienia sprężania)i chłodzisz cały rok.
Czyli wniosek jest taki.Polski chłodniarz to maggajwer i frajer kupując urządzenie którego w warunkach klimatycznych polskich niepowinniśmy stosowaćKiedyś przerabiano gażniki do FSO.Profesjonalista do chłodzenia serwerowni używa systemu kanałowego.
  • Odpowiedz

barbie

2010-04-15, 20:49:41
Top użytkownik
R40--pleciesz .
  • Odpowiedz

barbie

2010-04-18, 18:41:15
Top użytkownik
R40--w inwerterach nie potrzeba 2 przewodów ssawnych .w układzie elektronicznym siedzi taki mały pajączek--mikroprocesor który co jakiś czas pędzi sprężarkę na MAX aby olej wrócił .widać że nigdy nie byłeś na żadnym szkoleniu .twoje informacje pochodzą z podręcznika wydanego 40 lat temu .
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 19:10:33
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):R40--w inwerterach nie potrzeba 2 przewodów ssawnych .w układzie elektronicznym siedzi taki mały pajączek--mikroprocesor który co jakiś czas pędzi sprężarkę na MAX aby olej wrócił .widać że nigdy nie byłeś na żadnym szkoleniu .twoje informacje pochodzą z podręcznika wydanego 40 lat temu .
Na szkoleniach szkolący uczą się od szkolonych.Tak było jest i będzie.A ty jesteś fascynatem szkolących.Czy niemiałeś pytania związanego co jaki czas i na jaki czas uruchomić twojego pajączka zależnego od wielkości instalacji.Zakładając że w tym momencie układ niepotrzebuje mocy bo osiągnął temp. zadaną i pajączek się załancza niwelując założenia inwertera pod względem oszczędności.
  • Odpowiedz

barbie

2010-04-20, 19:24:22
Top użytkownik
generalnie jednak się kręci--przyznaj się Ty stary fachowiec nie wiedziałeś ,ja też wszystkiego niewiem .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa