Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa ciepła jako klimatyzacja w domku jednorodzinnym

32 Odpowiedzi, 43000 Wyświetleń
1 2 Dalej

Darekas

2010-04-13, 07:11:28
Użytkownik
W ostatnim okresie jak grzyby po deszczu pojawiają się nowe pompy ciepła powietrze-woda.

Praktycznie każda licząca się firma zajmująca się ogrzewaniem (Viesmann, DeDetrich, Danfoss, Vailant) mają w swojej ofercie pompę ciepła powietrze-woda.

Ale do tej działki wchodzą też firmy typowe od klimatyzacji i one też mają w ofercie pompy ciepła powietrze woda jak np. Daikin -Altherna, Tosciba - Estiha,
LG - Therma V. Mitsubishi- Zubadan itd.

Każda z tych firm reklamuje swojej pompy ciepła jako urządzenia które mogą również służyć do klimatyzacji np poprzez klimakonwektory.

Jak myślicie czy klimatyzacja domku jednorodzinnego za pomocą pompy ciepła powietrze-woda i klimakonwektory to dobry pomysł.

Tak instalacja przypomina klimatyzację na wodzie lodowej tylko zamiast chillera jest pompa ciepła z funkcją chłodzenia.

Jestem bardzo ciekawy opinii specjalistów jakie wady może mieć takie rozwiązanie.
  • Odpowiedz

byniom

2010-04-13, 09:20:50
Moderator
Takie coś jest dobre z tym że i tak musisz mieć inne źródło ciepła bo w duże mrozy mogęsz nie mieć wystarczającego zapasu na ogrzewanie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

elnino81

2010-04-13, 10:53:55
Nowy użytkownik
akurat to jest szerszy problem...wszystko zaczyna się od tego jakie są potrzeby cieplne budynku.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-13, 20:30:27
Użytkownik
byniom napisał(a):Takie coś jest dobre z tym że i tak musisz mieć inne źródło ciepła bo w duże mrozy mogęsz nie mieć wystarczającego zapasu na ogrzewanie.
Ja to wszystko rozumiem... że bezpieczniej jest jak układ biwalenty czyli pompa i kocioł ale ja pytam o co innego o wydajność chociaż to może nie najlepsze słowo pytam o skuteczność takiej klimatyzacji.

A docelowo ciekawiło by mnie porównanie takiej klimatyzacji z klimatyzacją klasyczną czyli "gazową"

Widzę że nawet na tym forum brakuje osób które znają się na tym tak sobie myślę skoro nie wiele osób zabrało głos w dyskusji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-13, 20:32:15 przez Darekas.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-13, 20:35:23
Moderator
Te systemy dopiero wchodzą na nasz rynek. Toshiby kotła jeszcze nie kupisz dopiero może pod koniec tego roku. Jest to nowość i nie ma tak wielu klientów na te systemy. Druga sprawa bardzo istotna to cena tego układu która będzie na pewno wysoka. Jeżeli pytasz o skuteczność to nie ma znaczenia czy będziesz chłodził pomieszczenie klimatyzatorem czy pompą ciepła czy Fancoilem bo wszystko da radę jak się dobrze dobierze do warunków danego pomieszczenia klimatyzowanego. Zadaj pytanie na forum ile osób zamontowało ten układ i zrozumiesz że mało osób się wypowiada. Pzdr
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-13, 21:29:16
Użytkownik
tommatiz napisał(a):Zadaj pytanie na forum ile osób zamontowało ten układ i zrozumiesz że mało osób się wypowiada. Pzdr
Czy ktoś na forum montował albo widział w działaniu klimatyzację opartą na pompie ciepła i klimakonwektorach?

Poznałem przez internet jedną osobę która użytkuje Altherna Daikina i jest jak na razie zadowolona jak z ogrzewania tak i chłodzenia.

Jedyna wada klimatyzacji to kałuża wody pod rozdzielaczem ale to raczej wina izolacji.

Jak myślicie czy rury PCV do klimakonwektrów można prowadzić tak jak do grzejników czyli od rozdzielacza hydraulicznego do grzejnika

Czy są jakieś specjalne rozdzielcze do klimatyzacji?

Kogo o to można się zapytać?
  • Odpowiedz

wit

2010-04-13, 22:24:59
Top użytkownik
Skuteczność -liczona jako efekt w stosunku do zużytego prądu na pewno będzie lepsza dla klasycznej "gazowej" klimy

przewaga układów na wodzie lodowej będzie natomiast duża dowolność w poprowadzeniu rur -i sumaryczny koszt montażu -zwłaszcza jeśli kilka pomieszczeń i trzeba by kilka jednostek oraz gdy nie ma miejsca na te kilka jednostek... lub gdy trzeba długie rury w trudno dostępnych miejscach...
łatwiej o szczelność na wodzie niż na gazach chłodniczych.

powietrzna pompa ciepła kontra klasyczna klimatyzacja...
prostota montażu nieco mniejszy koszt inwestycyjny... kosztem trochę większego zużycia prądu przy chłodzeniu. ale... nieźle chodzi przy grzaniu -więc dodatkowy plus..

tylko nie ma co wierzyć w cuda -,ze ogrzeje chałupę przy minus 30... lub tanio przy nawet -20...
powietrzne pompy ciepła najlepiej gonią jak jest chłodno - zimno -ale nie w akieś siarczyste mrozy...
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-14, 04:27:12
Moderator
Darekas napisał(a):
tommatiz napisał(a):Zadaj pytanie na forum ile osób zamontowało ten układ i zrozumiesz że mało osób się wypowiada. Pzdr
Czy ktoś na forum montował albo widział w działaniu klimatyzację opartą na pompie ciepła i klimakonwektorach?

Poznałem przez internet jedną osobę która użytkuje Altherna Daikina i jest jak na razie zadowolona jak z ogrzewania tak i chłodzenia.

Jedyna wada klimatyzacji to kałuża wody pod rozdzielaczem ale to raczej wina izolacji.

Jak myślicie czy rury PCV do klimakonwektrów można prowadzić tak jak do grzejników czyli od rozdzielacza hydraulicznego do grzejnika

Czy są jakieś specjalne rozdzielcze do klimatyzacji?

Kogo o to można się zapytać?
Do klimatyzacji są specjalne rozdzielacze. Kupując ten układ to masz w pakiecie podstawowy zestaw do montażu a dodatkowe rzeczy jak rozdzielacze czy regulatory są w dodatkowej opcji. Jak chcesz dokładniejszych danych odnośnie Estii to zapytaj dystrbutora na Polskę: http://www.carrier.com.pl/page.php?content=kontakt . Pzdr
  • Odpowiedz

bartek2700

2010-04-14, 20:32:01
Użytkownik
....powiem tak w naszym klimacie pompy ciepła sie nie sprawdzają zimą jedynie w tych okresach przejsciowych czyli wiosna,jesień kiedy temp są powyżej zera,no chyba ze to pompa z wymiennikami ziemnymi ale u nas niestety nie ma na rynku dobrych pomp tego typu,kilka zamontowałem ale nie polecam
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-14, 21:00:32
Użytkownik
wit napisał(a):powietrzne pompy ciepła najlepiej gonią jak jest chłodno - zimno -ale nie w akieś siarczyste mrozy...
Tutaj się nie zgodzę największa wydajność pompa osiąga w ciepłe, gorące dni.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-14, 21:12:34
Użytkownik
tommatiz napisał(a):Do klimatyzacji są specjalne rozdzielacze. Kupując ten układ to masz w pakiecie podstawowy zestaw do montażu a dodatkowe rzeczy jak rozdzielacze czy regulatory są w dodatkowej opcji. Jak chcesz dokładniejszych danych odnośnie Estii to zapytaj dystrbutora na Polskę: http://www.carrier.com.pl/page.php?content=kontakt . Pzdr
Bardzo Cię proszę daj mi jakieś namiary na te rozdzielcze.

Co do Estia to jest dystrybutor w Polsce

Toshiba Estia

nawet rozmawiałem telefoniczne z szefem firmy ale widać że też dużego doświadczenia w tyn temacie nie mają.

Szkoda że na forum nie ma nikogo kto robi duże instalacji klimatyzacji na wodzie lodowej w biurowcach albo hotelach może coś bym nam podpowiedział.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-14, 21:12:55 przez Darekas.)
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-14, 21:15:05
Użytkownik
bartek2700 napisał(a):....powiem tak w naszym klimacie pompy ciepła sie nie sprawdzają zimą jedynie w tych okresach przejsciowych czyli wiosna,jesień kiedy temp są powyżej zera,no chyba ze to pompa z wymiennikami ziemnymi ale u nas niestety nie ma na rynku dobrych pomp tego typu,kilka zamontowałem ale nie polecam
Bo w naszym klimacie pompa ciepła sprawdza się do temperatury 5 stopni poniżej zera. Przy większych mrozach lepiej przełączyć się na kocioł gazowy.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-14, 21:34:28
Moderator
Darekas napisał(a):Szkoda że na forum nie ma nikogo kto robi duże instalacji klimatyzacji na wodzie lodowej w biurowcach albo hotelach może coś bym nam podpowiedział.
Z tym co ja się spotkałem, to większość agregatów wody lodowej zasila po prostu chłodnice central wentylacyjnych i chłodne powietrze jest rozprowadzane po budynku kanałami. Ale to nie w hotelach.
A układów z klimakonwektorami widziałem kilka w zasadzie. Może tu jest problem projektantów?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-14, 21:35:46
Zaawansowany użytkownik
Na wodzie lodowej nierobiłem.Ale np na glikolu tak.Nipomogę tobie bo nieznam angielsko- języcznych odnośników typu Demand-coling.A wogóle to niewiem na jaki refrigerancie to działa.Czy na freonie czy na czynniku.Jedno i drugie ma takie samo znaczenie.Co to są Freony?Za komuny oznaczane dużym f jako czynniki.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-14, 22:05:46
Moderator
R-40 napisał(a):(...) Za komuny oznaczane dużym f jako czynniki.
W 1989r wszystko się zmieniło........
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-15, 08:08:53
Moderator
Kolego darekas: dystrybutor Toshiby jest tylko jeden a Ty akurat nie miałeś szczęścia bo zadzwoniłeś do firmy do Poznania a oni nie są dystrybutorem tylko ładnie sobie stronę internetową zrobili. Jeżeli chcesz się dowiedzieć wszystkiego na temat Estii to pisz na adres e-mail który ja Tobie podałem bo tylko Carrier Polska jest głównym i oficjalnym dystrybutorem Toshiba na Polskę. Pzdr
  • Odpowiedz

Marax

2010-04-15, 19:22:55
Nowy użytkownik
A skąd pewnośc że nie ma nikogo kto zajmuje się dużymi instalacjami na wodzie lodowej?? Może akurat nie na tym forum,ale używaj także wyszukiwarki internetowej. Natomiast jeśli chodzi o Estię to zgadzam sie z moderatorem.
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-16, 22:53:45
Użytkownik
Marax napisał(a):A skąd pewnośc że nie ma nikogo kto zajmuje się dużymi instalacjami na wodzie lodowej?? Może akurat nie na tym forum,ale używaj także wyszukiwarki internetowej. Natomiast jeśli chodzi o Estię to zgadzam sie z moderatorem.
Pisałem na tym forum że nie ma.

Jak masz coś konkretnego do przekazania to zapraszam do dyskusji.

Od 2 lat próbuje znaleźć wykonawce lub sposób na klimatyzację na fan-coil i właśnie chyba nadszedł dzień że się podaje.
  • Odpowiedz

crocens

2010-04-17, 04:21:44
Top użytkownik
Darekas, nie chce mi się czytać całego wątku, ale jeżeli masz pytania w temacie wody lodowej i klimakonwektorów lub szukasz wykonawcy to napisz gdzie jest praca, może się uda zgadać. Robiłem układy na wodzie lodowej rzędu 250kW...
.
  • Odpowiedz

wit

2010-04-18, 10:38:02
Top użytkownik
Darekas napisał(a):
wit napisał(a):powietrzne pompy ciepła najlepiej gonią jak jest chłodno - zimno -ale nie w akieś siarczyste mrozy...
Tutaj się nie zgodzę największa wydajność pompa osiąga w ciepłe, gorące dni.
tak -najlepiej się ogrzewać jak jest upał -a chłodzić w siarczyste mrozy...

a samochód najlepiej jedzie z ostrej górki...
tyle, że po równym też jedzie -a nawet i pod górę nieźle...
chyba, że bardzo stromo.

a powietrzna pompa ciepła -jest optymalizowana do grzania nawet gdy na dworze minus kilka a w niektórych typach kilkanaście stopni. wtedy jest sens stosować... jak -20 to już sens mały. ale... bzdura jest, że muszą być ciepłe dni...

troszkę inaczej klimatyzatory z funkcją grzania -optymalizowane są do chłodzenia... a grzanie mają niejako dodatkowo. i grzeję nieźle jak na dworze jest około zera -czasem do -5... poniżej minus 5 klimatyzator z funkcją grzania -lub "klimatyzator z pompą ciepła" już sobie nie radzi. bo nie projektowano go do ogrzewania -nawet jak marketingowiec dopisał do klimy "z pompą ciepła"

a powietrzna pompa tak... bo ma po prostu większy wymiennik zewnętrzny. inaczej rozwiązane odszranianie tego wymiennika... ot szczegóły konstrukcyjne.
za to pompa ciepła -nawet jak ma funkcję chłodzenia -to zazwyczaj chłodzi gorzej od klimy... bo nie do tego ją projektowano...
  • Odpowiedz

Darekas

2010-04-19, 08:08:40
Użytkownik
crocens napisał(a):Darekas, nie chce mi się czytać całego wątku, ale jeżeli masz pytania w temacie wody lodowej i klimakonwektorów lub szukasz wykonawcy to napisz gdzie jest praca, może się uda zgadać. Robiłem układy na wodzie lodowej rzędu 250kW...
crocens wysłałem do Ciebie maila kilka dni temu.

Jak się można z Tobą skontaktować.

Mój adres to dariusz.2008( małpa )wp.pl
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-19, 18:02:51
Moderator
seniorbiovital napisał(a):kolego tommatiz, chyba toshiba raczej jest głównym dystrybutorem, jakieś 3 lata temu gdy łączyli się CARRIER i TOSHIHA to radzie CARRIER-a zasiadło 90 procent ludzi z toshiby :-)

z innej beczki.
koszt ogrzania klimatyzatorami typu split inverter ( dom 120 m2) miesięcznie wynosi 1000 zł, koszt inwestycji około 40 tysięcy złotych, oczywiście najtańsze urządzenia, żadne układy VRV/VRF nie wchodzą w grę, są droższe o około 30 procent.Fancoile od najtańszego układu sa i tak droższe o około 10 procent. Robiłem analizę dla domku w Konstantynowie Łódzkim.rozważałem to na układzie LG - Therma V. Problem w wykonaniu wynikał dla mnie w rozprowadzeniu grzejników.To całkiem inna branża, hydrauliczna.Nie chciałem się rozwijać w tym kierunku, bo później jest kanalizacja i woda. Zrobiłem kosztorys na splitach.Jeśli się ktoś ogrzewał do tej pory zwykłymi grzejnikami to klima jest fajna, ale jeśli ma płacić 1000 zł misięcznie za prąd to sam osobiście polecam piec na groszek, można zimą chodzić nago po domu.
Osobiście nie polecam układów typu studnia lub wymiennika ziemnego, za dużo złych opinii o tym słyszałem i ich wydajność wydawała mi się zawyżona
Kolego seniorbiovital dokładne połączenie dwóch korporacji miało miejsce na przełomie 2000r a jeżeli chodzi o dokładną ilość rady ile której to dokładnei nie powiem ale większośc była ze strony carriera. Jak byś tak dokładnie poszukał to pierwsza Toshiba w Polsce była w dystrybucji Crown International. Te Twoje dane są troszkę nie dokładne Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 18:53:30
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):Takie coś jest dobre z tym że i tak musisz mieć inne źródło ciepła bo w duże mrozy mogęsz nie mieć wystarczającego zapasu na ogrzewanie.
.Byniom zaorałeś w swojej odpowiedzi.Czerpiąc ciepło z ziemi o temp. plus 12 stopni można budynek ochłodzić..
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 18:57:24
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
seniorbiovital napisał(a):kolego tommatiz, chyba toshiba raczej jest głównym dystrybutorem, jakieś 3 lata temu gdy łączyli się CARRIER i TOSHIHA to radzie CARRIER-a zasiadło 90 procent ludzi z toshiby :-)

z innej beczki.
koszt ogrzania klimatyzatorami typu split inverter ( dom 120 m2) miesięcznie wynosi 1000 zł, koszt inwestycji około 40 tysięcy złotych, oczywiście najtańsze urządzenia, żadne układy VRV/VRF nie wchodzą w grę, są droższe o około 30 procent.Fancoile od najtańszego układu sa i tak droższe o około 10 procent. Robiłem analizę dla domku w Konstantynowie Łódzkim.rozważałem to na układzie LG - Therma V. Problem w wykonaniu wynikał dla mnie w rozprowadzeniu grzejników.To całkiem inna branża, hydrauliczna.Nie chciałem się rozwijać w tym kierunku, bo później jest kanalizacja i woda. Zrobiłem kosztorys na splitach.Jeśli się ktoś ogrzewał do tej pory zwykłymi grzejnikami to klima jest fajna, ale jeśli ma płacić 1000 zł misięcznie za prąd to sam osobiście polecam piec na groszek, można zimą chodzić nago po domu.
Osobiście nie polecam układów typu studnia lub wymiennika ziemnego, za dużo złych opinii o tym słyszałem i ich wydajność wydawała mi się zawyżona
Kolego seniorbiovital dokładne połączenie dwóch korporacji miało miejsce na przełomie 2000r a jeżeli chodzi o dokładną ilość rady ile której to dokładnei nie powiem ale większośc była ze strony carriera. Jak byś tak dokładnie poszukał to pierwsza Toshiba w Polsce była w dystrybucji Crown International. Te Twoje dane są troszkę nie dokładne Smile. Pzdr
VRV/VRF Co to znaczy.
  • Odpowiedz

byniom

2010-04-20, 19:34:10
Moderator
R-40 napisał(a):
.Byniom zaorałeś w swojej odpowiedzi.Czerpiąc ciepło z ziemi o temp. plus 12 stopni można budynek ochłodzić..
Niewiem o co ci chodzi ale jeżeli uważasz zę 12 ostudzi budynek to chyba niewiesz jak działa pompa ciepła . Mnie chodzi o to że przy dużych mroza staje to sie nie ekonomiczne bo jak wiadomo to i z -20 też wyciągnie ciepło tylko jakim kosztem poboru prou a efektu ogrzewania domu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa