Witam
Jestem Piotr Kozielski z Bytomia. Od jakiegoś czasu instaluję klimy na własny rachunek.
Od tygodnia natomiast trapi mnie jeden problem. Mianowicie. Muszę zainstalować klimę (split 2,7 KW). Problem w tym, że jednostka zewnętrzna będzie o 10 m wyżej od wewnętrznej a producent podaje maks 7m. Napiszcie mi proszę na podstawie Waszej wiedzy i praktyki czy i jak długo będzie to działać, ew. co należy wziąć pod uwagę/zmodyfikować w instalacji, żeby działało to jak należy. Sprzęt już kupiony, więc nie wchodzi w grę zmiana.
Pozdrawiam Serdecznie
Jestem Piotr Kozielski z Bytomia. Od jakiegoś czasu instaluję klimy na własny rachunek.
Od tygodnia natomiast trapi mnie jeden problem. Mianowicie. Muszę zainstalować klimę (split 2,7 KW). Problem w tym, że jednostka zewnętrzna będzie o 10 m wyżej od wewnętrznej a producent podaje maks 7m. Napiszcie mi proszę na podstawie Waszej wiedzy i praktyki czy i jak długo będzie to działać, ew. co należy wziąć pod uwagę/zmodyfikować w instalacji, żeby działało to jak należy. Sprzęt już kupiony, więc nie wchodzi w grę zmiana.
Pozdrawiam Serdecznie
Teorie i zasady nie są ani prawdziwe, ani fałszywe. Są jedynie mniej lub bardziej przydatne.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Podejrzewam, że tam 15 m jest dopuszczalne przez producenta. U mnie zalecenia producenta 7m przekroczyłem o 3m. Syfony trzeba dać tak czy inaczej, pytanie czy to na pewno wystarczy skoro producent nie przewidział pracy systemu z tak dużą różnicą wysokości.