Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem po uzupełnieniu gazu

7 Odpowiedzi, 6907 Wyświetleń

fedra

2007-06-25, 19:55:59
Nowy użytkownik
Witam!
Proszę o wyrozumiałość forumowiczów, gdyż jest to mój pierwszy post, a nie znajduję nigdzie wyjaśnienia. Otóż zaprosiłem dziś do siebie fachowców z firmy zajmującej się profesjonalnie klimatyzacją do mojego domowego D_LET'a typu split, gdyż skraplacz wydawał mi się za głośny, a że zawieszony jest na balkonie, złośliwi lokatorzy czasem tłukli mi się po balustradzie balkonowej, gdyż ten charakterystyczny dźwięk sprzężarki w skraplaczu wyraźnie chyba przeszkadzał!
Panowie z firmy chłodniczej podeszli poważnie do tematu (w przeciwieństwie do innego przedsiębiorcy, ogaszającego się między innymi w Allegro, który "olał" mnie z góry na dół jak zaproponowałem mu tę samą usługę do wykonania), Panowie podłączyli się manometrem z wieloma skalami do zaworu serwisowego w skraplaczu, coś pomierzyli i stwierdzili, że jest za mało gazu. Po kilku "dopompowaniach" pojawił się następujący efekt: - kompresor w skraplaczu definitywnie scichł! Praktycznie bardziej słychać teraz wentylator niż kompresor, jednak zauważyłem zadziwiającą rzecz, której nie potrafię sobie racjonalnie wytłumaczyć i dlatego proszę szanowne gremuim o pomoc.
Przed uzupełnieniem gazu kompresor "warczał" sobie, tak jak zwykle, ze skraplacza wychodzą dwie rurki w otulinach idące do pomieszczenia. Cieńsza rurka była zimna (zimniejsza od tej grubszej), tak na chłopski rozum powrotnej - po rozprężeniu - cieplejsza była rurka która jest grubsza!
Teraz - po dobiciu gazu - sytuacja jakby się odwróciła! Mokra jest w skraplaczu - z kompresorem - grubsza rurka miedziana. co prawda nie jest oszroniona, ale cały zawór jest mokry i kapie z niego i grubszej rurki woda. Przedtem było zupełnie odwrotnie. Wydaje mi się, że wydajność schadzania zdecydowanie spada! Zadzwoniem do ekipy fachowców, którzy stwierdzili, że nie wykluczają, że możile, że za dużo gazu jest w instalacji, ale że tak właśnie ma być - to znaczy kompresor pompuje w grubą rurę, a powrót jest tą cieńszą! czy to jest zgodne z prawdą, czy może tak tylko się im wydaje. Mierzę temperaturę przy wylocie w pomieszczeniu i na minimalnym nadmuchu nie schodzi niżej niż 16 stopni celsjusza!
Wcześniej było zdecydowanie chłodniej, to znaczy temperatura na wyjściu na małych obrotach schodziła nawet do 10 stopni.
Co mogło się teraz stać? Może ktoś poradzi mi co ja mam teraz zrobić? upuścić gazu czy jak?
Jerzy
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-06-27, 17:04:08
Nowy użytkownik
ja nie jestem znawcą ale nie jeden fachowiec mówił mi, żeby nie bać się utraty czynnika bo to jest sprawa naturalną i nawet znacząca utrata nie powoduje takich negatywnych skutków jak przeładowanie. Jak napisałem - nie jestem fachowcem. Może jakis się wypowie bo sam jestem ciekawy.
  • Odpowiedz

senior

2007-06-27, 17:23:52
Zaawansowany użytkownik
znając życie sprężarka już nie daje rady, jak dobili czynnika to załączała się cyklicznie, wyrzucał ją termik, i dlatego wieje cieplej, na ogół jest tak, że jak dasz czynnika to wieje cieplej( tzn jak jest bardzo mało to wieje ciepłem, później jak jest optymalnie to wieje ok 10 stopni, jeśli wiecej czynnika to ok 12), posłuchaj czy się nie wyłącza i załącza co jakiś czas
  • Odpowiedz

olimp

2007-06-28, 18:49:21
Nowy użytkownik
musisz upuścić gazu
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2007-07-07, 16:51:56
Nowy użytkownik
Witam. Moim zdaniem panowie fachowcy chcieli zaoszczedzic na czynniku i nie dodali odpowiedniej ilosci, proponuje sprawdzic jeszcze raz cicnienie ktore powinno wynosic w granicach 75PSI +-5Bar.
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-14, 11:46:12
Nowy użytkownik
witam
kolego gruba rurka musi być bardziej zimna od cienkiej dlatego ża przy prawidłowej ilości czynnika rozprężanie odbywa się dopiero w parowniku a grubą czyli ssaniem wraca gaz o niskiej temp.i dlatego wykrapla się wilgoć na rurze ssącej .
Co do temp.to 10oc to za mało i niezdrowo prawidłowa temp. wawiewu 10-15 oc mniej niż temp.wew. pomieszczenia
  • Odpowiedz

mocny76

2007-11-15, 22:03:26
Nowy użytkownik
najprawdopodobniej masz za duzo gazu,i kompresor moze byc przeciazony.moze sie wylaczac po krotkiej chwili.cisnienie przy pracujacym apar.powinno wachac sie miedzy 4...4,5 bar,jesli masz gaz typu r407c i miales ubytek powinienes spuscic caly gaz i zaladowac scisle wedlug informacji(wagi)podanej przez producenta aparatu.rurka(gruba)niskiego cisnienia zawsze powinna byc zimna(jesli dziala na zimno)i odwrotnie.jezeli dziala na cieplo powinna byc goraca.jezeli (gruba)rurka jest oszroniona prawdopodobnie brakuje gazu.moje doswiadczenie to 4 lata pracy (montazow)w hiszpanii.pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa