Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ile bierzecie

20 Odpowiedzi, 19188 Wyświetleń

zyga3011

2010-04-20, 20:37:07
Nowy użytkownik
Witam jak w temacie chciałbym jeśli to możliwe dowiedzieć się ile bierzecie za kg czynnika w każdych regionach jest chyba inaczej i czy przy wszystkich czynnikach jest ta sama cena.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-21, 06:30:37
Moderator
A ile płacicie za jedzenie w całym kraju? Czy za każdą spożywkę tyle samo? Hm...
Z choinki się pourywali.........
Zyga! Masz wyszukiwarki? To poszukaj po ile sprzedają.
dziękuję, skończyłem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-21, 06:32:40
Moderator
Aha, co do tematu wątku: ja biorę trzy.
  • Odpowiedz

zyga3011

2010-04-21, 17:53:08
Nowy użytkownik
ty to potrafisz być miły a i fachowa porada poprostu super dzięki za nic ale nie potrzeba mi takich porad pytam bo chciałem wyrównać ceny
  • Odpowiedz

byniom

2010-04-21, 18:12:29
Moderator
Takie ujawnianie cen na forum jest szkodliwe bo dobrowadza do cenowej walki podjazdowej. Ostatnio koledzy z zaprzyjaźnionej firmy przegrali przeglądy z firmą która bierze 4x mniej . Nie będę ujawniał ceny jaką oni podali ale była ona standardowa i reszta sie domyśli jaka . Doszło do dtego że przeglądy robią firmy nie mające pojecia o tym i na zasadzie że "czesio" pojedzie i spryska płynem do nacyzń obudowę i już jest przegląd zrobiony . Takie przypadki sa bo byłem świadkiem. Klient wiadomo że pójdzie tam gdzie taniej i nieważne że za jakiś czas klima będzie szwankowac , ważne że miał tanio zrobione ale przez takie coś normalne firmy specjalistyczne padają bo inwestują w sprzet a potem nie ma jak na niego zarobić a pseudo firmy nie mają nawet manometrów.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-21, 18:38:06
Moderator
Witam. Po mojemu to każde pytanie na forum o cenę usługi będzie pretekstem do awantur bo zaraz się ktoś znajdzie i powie że naciągamy albo jesteśmy oszuści. Najlepsze rozwiązanie tak jak Shitashii napisał czyli bierzemy tyle na ile region Polski i klient pozwoli. pzdr
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-04-21, 19:15:38
Zaawansowany użytkownik
Tak tak niema to jak sobie pogadać o cenach na forum ( albo telefonicznie z \klientem ).

Prosty przykład w rozmowie z klientem o cenie.

> panie ile to będzie kosztowało? +/- odpowiedź - 500zł.
> no dobra - a po chwili a u sąsiada jak się zepsuło to samo to byli z >Pcimnia Małego< i wzięli 300zł

Za chwilę panie a ile taka butla gazu kosztuje, następnie a ile jest w niej gazu, a ile taki termostat itp. kosztuje.

A gdzie to pan kupuje?

Nie wiem jak wam ale mnie nie raz już spotkała taka debata przez telefon. Tak dla przykładu

Pytanie - lodówka nie chłodzi - co to może? No to może być to , albo to, albo to albo jeszcze coś innego.
Pytanie - a ilee tak może kosztować jak by było to najdroższe zepsute ( powiedzmy ) 400zl. - No dobra to ja się zastanowię.
Po kilku dniach - pan to zdzierca chcial pan 400 a był majster z ????? wziął 50 i chodzi jak nowa.

Ja nie mówię gdzie i po ile co kupuję i po ile mam, ani też nawet domyślnych diagnoz i kosztów nie podaję. Sprawdzam - podaję całkowitą cenę naprawy i albo komuś pasuje albo do niewidzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-21, 19:18:07 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

mg

2010-04-21, 19:37:06
Top użytkownik
Dokładnie!, a ile ten gaz kosztował?, a na ile lodówek wystarczy??? :lol:
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-04-21, 21:24:55
Moderator
zyga3011 napisał(a):ty to potrafisz być miły a i fachowa porada poprostu super dzięki za nic ale nie potrzeba mi takich porad pytam bo chciałem wyrównać ceny
Jak Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz! I chcesz ceny wyrównać .... Do ilu, do 150?? Bierz tyle żebyś zarobił i żeby starczyło na inne koszta stałe.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-04-22, 07:33:43
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):
zyga3011 napisał(a):ty to potrafisz być miły a i fachowa porada poprostu super dzięki za nic ale nie potrzeba mi takich porad pytam bo chciałem wyrównać ceny
Jak Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz! I chcesz ceny wyrównać .... Do ilu, do 150?? Bierz tyle żebyś zarobił i żeby starczyło na inne koszta stałe.
Nic dodać nic ująć????? A może jednak dodać === > i tyle żeby klient nie uciekł do konkurencji<.

Ci co za 50zl. robią przeglądy i za 100 naprawy wcześniej czy później stracą klienta bo fuszerka > się mści <.

A za takie pieniądze to nawet >>> wacików do wycierania śladów przecieku <<< nie kupi.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-22, 13:07:58
Zaawansowany użytkownik
Jak mam to rozumieć?Okolice warszawy i centralna półnooc oraz południe polski.Gdzie mieszkają ćmoki.Chleb w całej polscce kosztuje tyle samo w zależności gdzie się go kupuje.Czy resort sprawiedliwości podzielił mandaty na regiony?.Moim zdaniem ta choroba to brak szacunku do siebie.Z jakiej racji naprawa w włocławku ma być tańsza od naprawy w warszawie.Inne ciśnienia i pojemności zbiorników ? Jak kogoś stać na pólnocy czy na południu na dane urządzenie,to stać go i na naprawę.
  • Odpowiedz

awax

2010-04-22, 13:32:49
Top użytkownik
R-40 to po prostu prawo popytu i podaży.
Co do podawania cen to ocieramy się o tzw."zmowę cenowa",a to już jest karalne.
Z własnych obserwacji mogę jedynie napisać,że normalne ceny to stosuja jedynie pośrednicy zlecający potem realizację podwykonawcom,którym płacą grosze.
  • Odpowiedz

zyga3011

2010-04-22, 17:59:30
Nowy użytkownik
Ok dzięki nie wszystkim bo widze że niektórzy nie powinni się w ogóle wypowiadać ja nie mam własnej działalności do tej pory tylko montuję i na tym się znam nie muszę wiedzieć ile bierze mój szef mnie interesuje ile on płaci mi chciałem się tylko dowiedzieć o stawkach za kg żebym miał rozpoznanie a wyrównać ceny to chciałem między mną a nim .
  • Odpowiedz

wogotto

2010-04-22, 18:50:49
Użytkownik
R 22 1 kg 25zł brutto Katowice po zajomości
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-22, 18:53:16 przez wogotto.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-22, 19:46:44
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Jak mam to rozumieć?Okolice warszawy i centralna półnooc oraz południe polski.Gdzie mieszkają ćmoki.Chleb w całej polscce kosztuje tyle samo w zależności gdzie się go kupuje.Czy resort sprawiedliwości podzielił mandaty na regiony?.Moim zdaniem ta choroba to brak szacunku do siebie.Z jakiej racji naprawa w włocławku ma być tańsza od naprawy w warszawie.Inne ciśnienia i pojemności zbiorników ? Jak kogoś stać na pólnocy czy na południu na dane urządzenie,to stać go i na naprawę.
Cleb kosztuje 0od 1.55 do 15 zł.Zależy czy to jest chleb czy wyrób chlebopodobny .To samo z usługami i rejonami Polski
  • Odpowiedz

barbie

2010-04-22, 20:12:49
Top użytkownik
tam gdzie mieszka R40 sprzedają jeden gatunek chleba zwyczajną kiełbasę i margarynę --cena tych wyrobów niewiele się różni .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-04-22, 20:24:39
Moderator
Czy w każdym rejonie Polski płacimy tyle samo za ubezpieczenie samochodu??NIE! Czy na stacjach paliw mamy takie same ceny? NIE! Nasze ceny też będą inne i nie ma o czym deliberować!!!!!!
  • Odpowiedz

mg

2010-04-22, 21:37:04
Top użytkownik
zyga3011 napisał(a):Witam jak w temacie chciałbym jeśli to możliwe dowiedzieć się ile bierzecie za kg czynnika w każdych regionach jest chyba inaczej i czy przy wszystkich czynnikach jest ta sama cena.
Doliczam 30-35% marży do ceny zakupu, proste. Taszczenie butli na miejsce klient pokrywa w robociźnie Wink
  • Odpowiedz

awax

2010-04-23, 06:32:33
Top użytkownik
zyga3011 napisał(a):Ok dzięki nie wszystkim bo widze że niektórzy nie powinni się w ogóle wypowiadać ja nie mam własnej działalności do tej pory tylko montuję i na tym się znam nie muszę wiedzieć ile bierze mój szef mnie interesuje ile on płaci mi chciałem się tylko dowiedzieć o stawkach za kg żebym miał rozpoznanie a wyrównać ceny to chciałem między mną a nim .
Cholera,może to któryś z moich pracowników???
Błagam nie sypnijcie nas wyzyskiwaczy.:Smile)
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-23, 09:18:50
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
zyga3011 napisał(a):Ok dzięki nie wszystkim bo widze że niektórzy nie powinni się w ogóle wypowiadać ja nie mam własnej działalności do tej pory tylko montuję i na tym się znam nie muszę wiedzieć ile bierze mój szef mnie interesuje ile on płaci mi chciałem się tylko dowiedzieć o stawkach za kg żebym miał rozpoznanie a wyrównać ceny to chciałem między mną a nim .
Cholera,może to któryś z moich pracowników???
Błagam nie sypnijcie nas wyzyskiwaczy.:Smile)
Lichwa jest karalna.Trzeba uważać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa