Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprawdzanie szczelnosci chlodnic i przewodow....jakies patenty???

14 Odpowiedzi, 27331 Wyświetleń

royal

2010-04-28, 12:54:24
Nowy użytkownik
Witam chodzi mi ot o czy ktos moze wie lub ma jakis patent do sprawdzania szczelnosci chlodnicy wyjetej z samochodu lub przewodu.... chodzi o to ze np jesli zregeneruje przewod lub chlodnice to zanim ja zaloze chcialbym ja napelnic np azotem i wsadzic do wody czy jest szczelna...ma ktos jakis pomysl albo jakis paten na sprawdzanie takich rzeczy??
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-04-28, 18:21:14
Moderator
Patent jest taki, ze sie zaslepia koncowki z tym ze jedna zaslepka musi byc z zaworkiem serwisowym i ładuje sie azot.
Zaslepki zrob sobie sam ze starych złaczek.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-28, 19:49:30
Zaawansowany użytkownik
Czy nieprościej sprawdzić cały układ.Montując Chłodnicę po naprawie można doprowadzić do nieszczelności?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-28, 19:50:26
Top użytkownik
chłodnica czy skraplacz bo Radku w tym temacie wprowadzasz w błąd .Na chłodnicy wystarczy zaślepić dolny spust i nalac wody ,poczekać czy schodzi czy tez nie.Jseli chodzi o skraplacz to tak jak radzisz -po załozeniu koncówki serwisowej napełnić azotem.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-28, 20:10:17
Zaawansowany użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):chłodnica czy skraplacz bo Radku w tym temacie wprowadzasz w błąd .Na chłodnicy wystarczy zaślepić dolny spust i nalac wody ,poczekać czy schodzi czy tez nie.Jseli chodzi o skraplacz to tak jak radzisz -po załozeniu koncówki serwisowej napełnić azotem.
Dobre.Od dzisiaj od jutra sprawdzam nieszczelności za pomocą wody i pompy hydraulicznej.Jak w pobliżu będzie hydrant strażacki to będę spokojny.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-28, 21:04:58
Top użytkownik
Zamiast azotu stosuje hel.
A, jaki mam przy tym ubaw! :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-28, 21:13:38 przez mg.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-04-29, 15:37:50
Moderator
Chłodnica to i skraplacz nazywaja tyle ze od klimy.
  • Odpowiedz

k-piachu

2010-04-29, 17:12:14
Nowy użytkownik
Ja sobie przerobilem zestaw do plukania ukladu czynnikiem, ktory dostalem gratis do maszyny! Przerobione mam koncowki pod pistolet do pompowania opon i sprawdzam powietrzem z kompresora po kazdej naprawie przewodu, chlodnicy, a pozniej dodatkowo azotem po montazu na aucie!!!
Do zatkanie przeowdu dobrze sie sprawdza, sciagacz do ramion wycieraczek tylko trzeba go przerobic troche. Jak masz jakies znajomego na hucie lub slusarza to popros zeby ci cos takiego dorobil!!
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-29, 19:11:33
Top użytkownik
k-piachu napisał(a):Ja sobie przerobilem zestaw do plukania ukladu czynnikiem, ktory dostalem gratis do maszyny! Przerobione mam koncowki pod pistolet do pompowania opon i sprawdzam powietrzem z kompresora po kazdej naprawie przewodu, chlodnicy, a pozniej dodatkowo azotem po montazu na aucie!!!
Do zatkanie przeowdu dobrze sie sprawdza, sciagacz do ramion wycieraczek tylko trzeba go przerobic troche. Jak masz jakies znajomego na hucie lub slusarza to popros zeby ci cos takiego dorobil!!
Czy możesz podać jakies szczegóły Twojego patentu ? Kontakt na Priv
Dzieki
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-29, 19:19:03
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):Chłodnica to i skraplacz nazywaja tyle ze od klimy.
Masz rację.Jednak nazewnictwo wg mnie powinno byc zachowane .Można to wybaczyc przeciętnemu uzytkownikowi pojazdu ,bo dla niego to jest chłodnica.Natomiast ktoś, kto obsługuje już klienta winien posługiwac sie nazwą taką, jak nas tego uczyli : czyli presostat,parownik (tez czasami nazywany małą chłodniczka) skraplacz i tp.Szacunek
  • Odpowiedz

royal

2010-04-29, 23:27:56
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):
k-piachu napisał(a):Ja sobie przerobilem zestaw do plukania ukladu czynnikiem, ktory dostalem gratis do maszyny! Przerobione mam koncowki pod pistolet do pompowania opon i sprawdzam powietrzem z kompresora po kazdej naprawie przewodu, chlodnicy, a pozniej dodatkowo azotem po montazu na aucie!!!
Czy możesz podać jakies szczegóły Twojego patentu ? Kontakt na Priv
Dzieki
ja tez prosil bym o jakies foto albo szczegoly POZDRO
  • Odpowiedz

k-piachu

2010-04-30, 06:57:33
Nowy użytkownik
Podajcie mi swoje adresy mailowe to wam to opisze i fotki wysle!!
  • Odpowiedz

royal

2010-04-30, 07:09:09
Nowy użytkownik
mateusz.rojczyk@wp.pl PROSZESmile
  • Odpowiedz

zielak1979

2010-04-30, 07:25:12
Nowy użytkownik
marcinhvac@wp.pl
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa