Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lutowanie aluminium

16 Odpowiedzi, 22748 Wyświetleń

mt

2010-05-04, 18:43:06
Użytkownik
Wiem że już nieraz temat był poruszany ale częściowo i to w różnych wątkach i nigdy nie padły konkretne odpowiedzi na zadawane pytania a mianowicie czym lutować, jakie spoiwo bo jest trochę różnych rodzai, czy jakiś topnik itp?.Ja zawsze wożę do spawania ale są problemy z terminami i wiem że da się lutować, tylko jaka jest wytrzymałość spoiny, może podzielicie się doświadczeniami przecież mieszkamy w różnych miejscowościach i konkurencji sobie nie zrobimy.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-04, 19:29:50
Zaawansowany użytkownik
mt napisał(a):Wiem że już nieraz temat był poruszany ale częściowo i to w różnych wątkach i nigdy nie padły konkretne odpowiedzi na zadawane pytania a mianowicie czym lutować, jakie spoiwo bo jest trochę różnych rodzai, czy jakiś topnik itp?.Ja zawsze wożę do spawania ale są problemy z terminami i wiem że da się lutować, tylko jaka jest wytrzymałość spoiny, może podzielicie się doświadczeniami przecież mieszkamy w różnych miejscowościach i konkurencji sobie nie zrobimy.
Niepadly i niepadną konkretne.A jak padną konkretne to błędne.Lut do lutowania.Spoiwo do spawania W churtowniach wsieradno. Lut to lut.Jak każdy normalny człowiek lutował dwa kawałki miedzi za pomocą cyny czyli lutował.Jak ktoś łaczy te same materiały za pomocą tego samego materiału to spawanie. Odróżniamy metody lutowania miekkiego i twardego.Np.Łącząc dwie rury srebrem 15-sto procentowym rozmawiamy o lutowaniu miękkim.Łącząc te same za pomocą mosiądzu za pośrednictwem topnika rozmawiamy o lutowaniu twardym.Od którego początkujący na warsztatach szkolnych powinni zacząć.
  • Odpowiedz

awax

2010-05-04, 19:52:34
Top użytkownik
R-40 nie do końca się z Tobą zgadzam.
  • Odpowiedz

mt

2010-05-04, 19:54:07
Użytkownik
R-40 konkrety to miałem na myśli doświadczenia tych którzy to robią a wiem że lutują, natomiast twoje zdanie na ten temat że nie można już czytałem w innych postach, i ja też kiedyś tak myślałem.
  • Odpowiedz

bodzio

2010-05-04, 19:56:57
Zaawansowany użytkownik
R-40 Kupie ci słownik ortograficzny na imieniny Wink
A spawanie i lutowanie nie tym się różnią.
  • Odpowiedz

awax

2010-05-04, 20:00:08
Top użytkownik
Nie można to tylko ojca i matki zrobić,chociaż od kiedy mamy klonowanie to ......
Generalnie to aluminium spawamy metodą TIG.
Oczywiście są sposoby na lutowanie,nawet cyną ale robiłem to jedynie z ciekawości.
Problem lutowania aluminium tkwi jedynie powstrzymaniu utleniania się powierzchni.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-04, 20:51:05
Top użytkownik
R40 czym Hurtownia różni się od Churtowni ? .
  • Odpowiedz

mg

2010-05-04, 21:45:32
Top użytkownik
Jest kilku producentów lutu do aluminium, jedne lepsze inne gorsze. Najważniejsze aby połączenie było wolne od tlenków tłuszczu itp., Ja lutuje ,,miękkim płomieniem" palnika na butan lub MAPP GAZ (zależy który mam pod ręką).
Podgrzewam łączony element w całości, do momentu aż lut zaczyna płynąć i dodaje go w miejsce połączenia.
Uwaga: po lutowani połączenie należy dokładnie oczyścić z topnika.

[Obrazek: 89fc513b94ad34e0m.jpg]

Już kiedyś dałem to zdjęcie ale znikłem. Moje próby na rurce 10.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-04, 23:25:32 przez mg.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-04, 22:00:32
Zaawansowany użytkownik
Jestem ciekaw ilu serwisanntow potrafiło by wkomponować kapilarę za pomocą mosiądzu i topnika.Gdyby zagineły nowe tehcnologie to zaginą nowe firmy.Stare firmy poradzą sobie .
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-04, 22:16:21
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):R40 czym Hurtownia różni się od Churtowni ? .
Przedewszystkim pisownią jezyka .I zwiekszonym przegrzaniem lewej półkuli móżgowej.Ty ma masz wielki mózg jak płetwal błękitny.Szkoda że niewykorzystany w 100-stu procentach.
  • Odpowiedz

mg

2010-05-04, 22:32:50
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Jestem ciekaw ilu serwisanntow potrafiło by wkomponować kapilarę za pomocą mosiądzu i topnika.Gdyby zagineły nowe tehcnologie to zaginą nowe firmy.Stare firmy poradzą sobie .
Intrygujący tok myślenia, można by powiedzieć: przewrotny.
  • Odpowiedz

mt

2010-05-21, 18:33:54
Użytkownik
mg napisał(a):Jest kilku producentów lutu do aluminium, jedne lepsze inne gorsze. Najważniejsze aby połączenie było wolne od tlenków tłuszczu itp., Ja lutuje ,,miękkim płomieniem" palnika na butan lub MAPP GAZ (zależy który mam pod ręką).
Podgrzewam łączony element w całości, do momentu aż lut zaczyna płynąć i dodaje go w miejsce połączenia.
Uwaga: po lutowani połączenie należy dokładnie oczyścić z topnika.

[Obrazek: 89fc513b94ad34e0m.jpg]

Już kiedyś dałem to zdjęcie ale znikłem. Moje próby na rurce 10.

mg - a czym robiłeś te poszerzenia (kielichy) na rurkach???
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-21, 19:09:24
Zaawansowany użytkownik
Kolega robił to rozpęczarką starej daty urządzeniem ale skutecznym.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-21, 20:16:24
Top użytkownik
R 40 czasy rzeźbienia ze złomu przeminęły 20 lat temu .
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-22, 17:27:05
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):R 40 czasy rzeźbienia ze złomu przeminęły 20 lat temu .
Czy masz na myśli ekspander?Kto rzeżbi?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-22, 17:28:48 przez R-40.)
  • Odpowiedz

mt

2010-07-04, 17:17:21
Użytkownik
Może ktoś doda jakieś ciekawe spostrzeżenia np: stosowanie topników, sposoby lutowania?
Raczej wygląda to na wielką tajemnice, chociaż konkurencja żadna.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa