Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uszczelniacze do instalacji chłodniczych.

23 Odpowiedzi, 48279 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2009-05-10, 12:29:28
Top użytkownik
Witam

Jakie macie doświadczenia z takimi preparatami jak Super Seal ACR po zaaplikowaniu do systemu, przemieszcza się wraz z olejem i czynnikiem w instalacji. W suchym strumieniu czynnika pozostaje stabilny nie zmieniając swojego stanu. Jednak w przypadku wykrycia miejsca nieszczelności, wchodzi w reakcję z wilgocią znajdującą się w powietrzu i zaczyna formować krystaliczną strukturę, uszczelniając w ten sposób nieszczelność (czynnik chłodniczy, ulatniając się z systemu, ochładza temperaturę otoczenia do punktu rosy, co powoduje osadzenie się mikro kropelek wody w obrębie miejsca nieszczelności).

Super Seal ACR przeznaczony jest do naprawy mikro-ubytków o średnicy do 300 mikronów (przykładowo, średnica ludzkiego włosa to od 40 do 300 mikronów). Tego typu nieszczelności nie są wykrywalne przy zastosowaniu tradycyjnych metod wykrywania nieszczelności (które są w stanie wykryć ubytki o wielkości ok. 600 mikronów).

Jedna aplikacja Super Seal ACR wystarcza na uszczelnienie wielu miejsc nieszczelności. Preparat pozostaje w systemie przez wiele lat zabezpieczając system przed mikro-nieszczelnościami. Jest kompatybilny z wszystkimi rodzajami czynników oraz olejów chłodniczych.

Technologia jaką wykorzystuje Super Seal ACR jest od dawna używana w wykrywaniu nieszczelności podziemnych linii transmisji gazu, rur, zbiorników, sprężarek i zbiorników ciśnieniowych. Jednak dopiero teraz znalazła zastosowanie w uszczelnianiu układów chłodniczych i klimatyzacyjnych.

Super Seal ACR przeznaczony jest do stosowania w instalacjach od 5,3 do 17,6 kW, o pojemności czynnika 1,82 kg lub większej oraz pojemności oleju w misce olejowej sprężarki od 887 ml. Idealny do domowych oraz niewielkich komercyjnych urządzeń chłodniczych.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-05-10, 13:12:38
Moderator
Witaj. W sumie nie używałem czegoś takiego bo głównie nieszczelności spodziewam się na połączeniach kielichowych ale jak znamy życie.....bywa tak że fabrycznie gdzieś na połączeniach ucieka gaz. Od jak dawna jest to na rynku? Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-05-10, 13:22:18
Top użytkownik
Witam

Ja zacząłem dostawać reklamy z tym środkiem w ubiegłym roku, głównie reklamujący środek do uszczelniania układów klimatyzacji samochodowej. Dzisiaj szperając sobie po necie znalazłem już rozszerzoną ofertę, od układów klimy samochodowej do układów chłodniczych powyżej 17kW. Zastanawia mnie skuteczność środka. Wiadomo na połączeniach usunąć przeciek to nie kłopot, myślę tu właśnie o uszczelnianiu układów gdzie nie można znaleźć miejsca przecieku lub nie ma możliwości uszczelnienia.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bodzio

2009-05-10, 16:14:36
Zaawansowany użytkownik
Witam
A jak zrobi się duża dziura czynnik ucieknie i co stanie się z tym nieszczęsnym uszczelniaczem?
Uszczelni zawór rozprężny i unieruchomi sprężarkę na zawsze???
  • Odpowiedz

wogotto

2009-05-10, 20:23:02
Użytkownik
Witam i nie polecam moze narobic ten preparat wiecej szkody niz pozytku, nigdzie zadna firma produkujaca klimatyzatory nie proponowala tego srodka moze i jest on skuteczny jak kiedys wlewajac cos do opony lub detki i po zlapaniu gumy mozna bylo dalej jechac ale nie widzialem tegoz srodka po dobrej reklamie i kilku latach .Widac preparat sprawdzil sie
  • Odpowiedz

byniom

2009-05-11, 04:57:22
Moderator
W opisie jest ż edziury do 300 mikronów ale nawet jak by miał uszczelnić dziurę fi 15 to i tak myślę ż enie jest to ciekawa alternatywa. Jak zrobić to pożądnie i normalnymi metodami to jest tak jak pisał wogotto ze do opony wlewało się super takon i mozna było dojechać do najbliższego zakładu wulkanizacji więc z tym pewnie podobnie ż emożna uszczelnić to awaryjnie ale za dwa dni zrobić to normalnie i usunąć wyciek za bomocą normalnych materiałów .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mister

2010-05-07, 19:54:07
Zaawansowany użytkownik
może ktoś to zastosował ,jeśli tak to z jakim skutkiem ? chciałbym zastosować to w zamrażarkach z nieszczelnym parownikiem.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-07, 20:05:11
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Jakie macie doświadczenia z takimi preparatami jak Super Seal ACR po zaaplikowaniu do systemu, przemieszcza się wraz z olejem i czynnikiem w instalacji. W suchym strumieniu czynnika pozostaje stabilny nie zmieniając swojego stanu. Jednak w przypadku wykrycia miejsca nieszczelności, wchodzi w reakcję z wilgocią znajdującą się w powietrzu i zaczyna formować krystaliczną strukturę, uszczelniając w ten sposób nieszczelność (czynnik chłodniczy, ulatniając się z systemu, ochładza temperaturę otoczenia do punktu rosy, co powoduje osadzenie się mikro kropelek wody w obrębie miejsca nieszczelności).

Super Seal ACR przeznaczony jest do naprawy mikro-ubytków o średnicy do 300 mikronów (przykładowo, średnica ludzkiego włosa to od 40 do 300 mikronów). Tego typu nieszczelności nie są wykrywalne przy zastosowaniu tradycyjnych metod wykrywania nieszczelności (które są w stanie wykryć ubytki o wielkości ok. 600 mikronów).

Jedna aplikacja Super Seal ACR wystarcza na uszczelnienie wielu miejsc nieszczelności. Preparat pozostaje w systemie przez wiele lat zabezpieczając system przed mikro-nieszczelnościami. Jest kompatybilny z wszystkimi rodzajami czynników oraz olejów chłodniczych.

Technologia jaką wykorzystuje Super Seal ACR jest od dawna używana w wykrywaniu nieszczelności podziemnych linii transmisji gazu, rur, zbiorników, sprężarek i zbiorników ciśnieniowych. Jednak dopiero teraz znalazła zastosowanie w uszczelnianiu układów chłodniczych i klimatyzacyjnych.

Super Seal ACR przeznaczony jest do stosowania w instalacjach od 5,3 do 17,6 kW, o pojemności czynnika 1,82 kg lub większej oraz pojemności oleju w misce olejowej sprężarki od 887 ml. Idealny do domowych oraz niewielkich komercyjnych urządzeń chłodniczych.

Pozdrawiam
Bajer fuull.Zapytaj producenta czy uzna gwaarancję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-07, 20:07:59 przez R-40.)
  • Odpowiedz

mg

2010-05-07, 20:20:01
Top użytkownik
Nigdy tego nie zastosowałem, mam podobne obawy jak Bodzio.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-07, 20:59:15
Top użytkownik
ten wynalazek jest dobry jak chcecie sprzedać auto z zepsutą klimatyzacją .do skrzyni biegów polecam trociny z olejem ,do chłodnicy silnika najlepsza jest musztarda sarepska .
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-07, 21:23:24
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):ten wynalazek jest dobry jak chcecie sprzedać auto z zepsutą klimatyzacją .do skrzyni biegów polecam trociny z olejem ,do chłodnicy silnika najlepsza jest musztarda sarepska .
I jutro twój głupi szwagier kupi takie auto.Co najlepsze-sam będziesz idio doradzał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-07, 21:24:52 przez R-40.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-07, 21:37:34
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Pozdrawiam
Najlepszym uszczelniaczem jest doświadczenie.
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-07, 22:19:45
Zaawansowany użytkownik
Generalnie w małym urządzeniu jako środek tymczasowy może by dał rade, ale jakoś nie wierzę w jego działanie.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-05-08, 01:12:11
Zaawansowany użytkownik
Cześć Stefanbud masz racje jest to super sprawa używam go od 5 lat i w 95% pomaga
tam gdzie niektórzy dobijali co roku gaz ja wpuściłem superseal i system stal sie szczelny i nie stwierdziłem skutków ubocznych
Chłopaki idźcie do przodu a nie stójcie w miejscu, bo z wasza teoria do dzisiaj jeździlibyśmy syrenkami bo po co kombinować i unowocześniać auta.
Ta technologia jest rekomendowana przez producentów systemów klimatyzacji.

PUNKT DLA STEFANBUD ZA DAZENIE DO SUKCESU

http://news.thomasnet.com/fullstory/Refr...aks-472941

[Obrazek: a71431.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 01:22:27 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-05-08, 04:13:44
Zaawansowany użytkownik
Zastosowalem ten preparat jakies 3 lata temu w VRV-le Sanyo (16 kaset 3 kondygnacje) pomoglo i uklad pracuje bez awarii do dzis. Co do gwarancji to SPS nie byl zachwycony ale dogadalismy sie co do zakresu ewentualnych zniszczen wywolanych preparatem. Tez nie bylem huraoptymista ale nie mialem innego wyjscia gdyz wyczerpalem inne mozliwosci uszczelnienia ukladu. Wyszlo super! Idzmy do przodu jak pisze Bogdan (pozdrawiam!) niektore nowosci sa przydatne...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-08, 06:04:53
Top użytkownik
Witam

I w prosty sposób można dbać o środowisko, chyba że ktoś widzi interes w ,,dobijaniu klimy'' Big Grin
Myślałem wtedy że Was zainteresuje nowinką. Moje instalacje są szczelne. W tych, które naprawiałem udało się polutować lub wykonać kielich na nowo. Parę razy wystarczyło dociągnąć narzutkę. Wydaje mi się że ten preparat jest idealny do niedużych rozszczelnień których nie można zlokalizować.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-05-08, 11:44:33
Zaawansowany użytkownik
Pozostaje kwestia ceny (ja placilem prawie 500zl za puszke ze 3 lata temu) i nie kazdy klient bedzie chetny i ekologiczny.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-05-09, 01:21:17
Zaawansowany użytkownik
Super Seal's three products are:
o Super Seal 3-PHASE™ commercial and industrial strength formula for 5-tone systems and larger;
o Super Seal HVACR™ for most residential a/c systems 1-1/2 tons to 5 tons;
o Super Seal ACR™ is designed for small air conditioning and refrigeration systems ranging from 230-btuh up to 18,000-btuh or maximum 1-1/2 tons.

[Obrazek: 472941.jpg]

http://news.thomasnet.com/fullstory/Refr...aks-472941

tutaj jedna puszka kosztuje okolo 50$, jezeli w Polsce kosztuje 500zl
to jest nie samowite przebicie cenowe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 01:25:25 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-09, 16:21:14
Użytkownik
Witam serdecznie
W życiu nie stosowałem ale jak pomoże to Stefan ma dużą wódkę . Tylko żeby admin przekazał prawie w całości.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-05-09, 17:09:31
Zaawansowany użytkownik
JB220765 napisał(a):Witam serdecznie
W życiu nie stosowałem ale jak pomoże to Stefan ma dużą wódkę . Tylko żeby admin przekazał prawie w całości.
Pozdrawiam
Musisz nakrętkę uszczelnić > tym specyfikiem < albo > zalutować - nakrętka alu. Wink
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-09, 17:23:53
Zaawansowany użytkownik
elektromechanik napisał(a):
JB220765 napisał(a):Witam serdecznie
Pozdrawiam
Musisz nakrętkę uszczelnić > tym specyfikiem < albo > zalutować - nakrętka alu. Wink
Osobiście naprawił bym układ chłodniczy.Dieta cud jest krótkoterminowa i zazwyczaj potrafi się zemścić,A co napewno niedziała wiecznie.Jak pisałem wyżej co z gwarancją?
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-09, 20:15:07
Użytkownik
Witam serdecznie
Po trzech dniach niestety zauważyliśmy minimalny ubytek w układzie . 42 bary i na grubość wskazówki uciekło . Powtórka.....doba...stoi....i tu powinniśmy odpalać ale niestety na drugi dzień znowu to samo...trasa zaizolowana i nawet na wierzchu..ździebko rosołu w układ.detektor , mydło, pianka z kleszczowej...cisza i co??? Stefan odpala posta z tym złotym środkiem..Big Grin Tylko nie wiem jak go zaaplikować . Jutro nie dzwońcie proszę ..aaaa na kleszczowej to kupię??
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-09, 20:19:36
Użytkownik
Witam serdecznie
Tak zrobiłem elektromechaniku . We trzech siadamy do tego postu .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa