Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Olej czy jego brak? Sorężarka denso audi s4

11 Odpowiedzi, 11966 Wyświetleń

miniek77

2010-05-09, 13:54:35
Nowy użytkownik
Witam wszystkich na początku. Jestem laikiem i nie zamierzałem się doktoryzować , ale po wczorajszej wizycie w trzech warsztatach zajmujących się klimą zwariowałem.Mianowicie nigdzie w katalogach nie mieli mojego auta danych, a jedni mówili ze ma być olej w czynniku , drudzy ze nie. Auto to audi s4 z 2005 roku z silnikiem 4.2 ze sprężarką denso . Ta sama sprężarka pracuje też w audi q7 4.2.Proszę o pomoc w tej sprawie, czy danie oleju do gazu może układowi zagrozić? Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-09, 14:30:18
Moderator
1. To nie do końca ten dział
2. Pytanie jest nie do końca sprecyzowane. Czy chodzi Ci o to czy w ukladzie klimatyzacji ma być olej czy może o to czy dodając czynnika (gazu wg Ciebie) mają dodać olej (czy automat ma to zrobić)?
3. Ogólnie to w układzie ma być olej i do tego nie są potrzebne żadne katalogi.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-09, 14:37:33
Zaawansowany użytkownik
napisz co się działo z tą klimą. Wymieniałeś skraplacz, spreżarkę, była rozszczelniona instalacja??? Bez oleju instalacja nie będzie działać. Z tego co wiem to ten sam kompresorek co ma vw tuoareg na r134a koniecznie olej syntetyczny Pag100 do tego pozdro.
  • Odpowiedz

miniek77

2010-05-09, 14:50:00
Nowy użytkownik
Sorki , teraz zobaczyłem że jest też typowy dział samochodowy. Mianowicie auto było udeżone przodem.Jest nowa chłodnica klimy i chodzi o olej w czynniku(czyli gazie) . W jednym warsztacie Pan kazał przywieźć sobie dla pewności starą chłodnice i stwierdził że tak jak myślał brak śladu oleju. Jutro chciałbym ją nabić i boję się o efekt finalny. Dodam że na sprężarce pisze ND-oil8 140cm3 , ale chyba to chodzi o olej do samej spręzarki.Oświećcie mnie panowie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 16:18:00 przez miniek77.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-05-09, 20:25:50
Zaawansowany użytkownik
Spytaj się gościa co chłodnice wymieniał czy dał olej i napełnił gaz i czy uruchamiał klime.
Jeżeli nie masz 100% pewności, to najlepiej podjedź do fachowego zakładu (na forum coś polecą) i niech przepłukają układ i dadzą katalogowo oleju i gazu.
Wyjdzie drożej a pewniej.
  • Odpowiedz

miniek77

2010-05-09, 20:59:34
Nowy użytkownik
Sęk w tym że w mojej okolicy są warsztaty robiące z klimą tylko przy okazji(wulkanizacja, mechanika, auto gaz) .Mają automaty i średnią wiedzę w temacie. Przepłukam cały układ sam, przystawkę do kompresora będę miał, ale pytanie panowie o środek do płukania. Czy mogę to zrobić benzynką ekstrakcyjną, czy lepiej dokupić profi środek? Koniecznie azot , czy mogę to zrobić kompresorem którego używam do lakierowania( odolejacz i odwadniacz zamontowany)? A po takim zabiegu podskoczę na drugą stronę ulicy na nabicie 500g gazu i 140cm3 oleju. Problem w tym że nie mają oleju denso oil8. Mogą dać w zamian pag 46 ? Osuszacz i nową dysze rozprężną już zamówiłem, od rana czytam o metodach płukania, rozbiórki auta się nie boję więc może dam rade. Dzięki za zainteresowanie tematem.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-05-09, 21:46:00
Zaawansowany użytkownik
Bock napisał(a):...Z tego co wiem to ten sam kompresorek co ma vw tuoareg na r134a koniecznie olej syntetyczny Pag100...
Dobre praktyki mówią, że płyn do płukania specjalistyczny i azot. Powietrze zawiera wilgoć(nie porządana w układzie chłodniczym)
Jeżeli auto robiłbym dla siebie to nie zastanawiałbym się, tylko do dobrego warsztatu i zapłaciłbym już więcej i miał spokój, nawet jak trzeba dojechać.
Poszukaj w necie "naprawa chłodni samochodowych" to pewnie i to zrobią
Skąd jesteś ?
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-09, 22:58:57
Zaawansowany użytkownik
radził bym zostawić to specjalistycznej firmie, samemu możesz sobie tylko narobić problemu, a gazu i oleju to chyba troche więcej tam wchodzi niż to co napisałeś. Dlaczego wymieniasz dyszę ( zawór ) ? Przecież starej nic się nie stało, natomiast osuszacz jak najbardziej bym zmienił.
  • Odpowiedz

miniek77

2010-05-10, 07:42:39
Nowy użytkownik
Sęk w tym że u mnie nie ma fachowców, jedni mówią że ma byc olej, drudzy że tylko automat sam leje 10cm3 i jak powiedziałem o tych 140cm to mnie wyśmiali. Zajmuję się generalnie lakiernictwem pojazdowym i nie straszne mi rozbieranie całego przodu auta( w tym aucie jest v8 i miejsca brak na cokolwiek) Gazu wchodzi 500-+25g, a oleju pisze na spręzarce 140cm.Sęk w tym że to olej nd-oil8 , a wszedzie mam mozliwość kupienia pag 46.Może być?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-10, 08:26:08
Moderator
daj PAG 100 tyle co napisane na sprężarce.

A pytanie do innych: Używaliście oleju PAO ? Behr-Hella go ponoć oferuje i zaleca. Mi już w głowie się mieszają - POE, PAO, PAG .... Smile
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

miniek77

2010-05-10, 20:39:40
Nowy użytkownik
Naleje Pag 46 bo znalazłem w necie że jest zamiennikiem do nd-oil8 . Bynajmniej w tej tabeli http://www.compressortech.co.uk/download...art_05.pdf . Dzięki za pomoc, w sobotę biorę się z tą robotę.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa