Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Cisnieniowy zestaw caloroczny

9 Odpowiedzi, 9129 Wyświetleń

Jaxon999

2010-05-10, 08:26:04
Nowy użytkownik
Witam!

Jak w temacie - montował ktos taki zestaw ?

Potrzebował bym jakies namiary gdzie to idzie dostac, jacy sa
producenci i ogolnie "z czym to sie je".

PS. Zestaw mial by pracowac z kanałówka McQuay 21 kW

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-10, 09:22:39
Moderator
Takie zestawy montuje się do klimatyzatorów On-Off które praują na chłodzeniu w zimę. Ja montuję typu MS4 który posiada dwa czujniki , czujnik temp. zewnętrznej i czujnik skraplacza. Musisz zastosować też grzałkę karteru ipamiętać o tym że zasilanie regulator a jednoczesnie grzałki musi mieć stałe zasilanie z tym że przy twoim agregacie gdzie ma taką dużą moc zasilanie zapewne będzie przychodziło do jednostki zewętrzej natomiast w małych klimatyzatorach gdzie zasilanie przychodzi do wewnętrznej i potem jest podawane tylko w trakcie pracy na sprężarkę jest nie kożystne bo grzałka nie będzie miała zasilania w czasie postoju sprężarki.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Jaxon999

2010-05-10, 09:43:30
Nowy użytkownik
Dzięki Byniom za podpowiedź ale z Twojej wypowiedzi wynika, że
stosujesz zestaw do pracy całorocznej, który działa w funkcji temperatury
czyli ze na podstawie zmierzonych temperatur dobiera sobie odpowiednie
cisnienia.

Mi chodzi o ćisnieniowy zestaw - czyli taki ktory mierzy bezpośrednio ciśnienie.

Dodam, że w maszynie o której mowa (McQuay kanałowy 21 kW)
zarówno jednostka zewnętrzna jak i sam wentylator jednostki zewnętrznej
zasilane są 3-fazowo.

Dla 3-fazowego wentylatora nie udało mi sie właśnie znaleść regulatora
w funkcji temperatury i stąd o ten ciśnieniowy pytam.

PS. typ który podałeś (MS4) to co to jest za producent ?
bo ja to głownie Budermana kojarze
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-10, 11:02:21
Moderator
zobacz Alco : http://www.arsystem.pl/inne/alco/frost.html (przewiń trochę stronę) . Wkręcasz na schrederka na wyjściu ze skraplacza.
Tyle, że te regulatory o małych gabarytach powodują lekki wzrost hałasu przy pracy wentylatora, ze względu na cięcie sinusoidy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-10, 12:14:33
Moderator
No faktycznie , nie doczytałem dokładnie twojego posta ale z takimi jak twój czyli ciśnieniowy też się spotkałem. Jak znajdę w szpargałach to podam jaki typ bo kiedyś wymieniałem taki i stary gdzieś mi się wala. Był montowany na tłoczeniu za skraplaczem na krućcu serwisowym i sterował analogowo wentylatorem.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

zuku

2010-05-10, 17:57:53
Użytkownik
Zadzwon do http:// www. thermokey .pl/ lub do TEOMY powinni cos miec. Mozesz tez sam zrobic reg. na falowniku i przetworniku cisnienia z wyjsciem pradowym 4-20mA lub napieciowym 0-10 V, jedyny problem z ustawieniem reg. PID w falowniku ale do zrobienia
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-10, 18:06:17
Moderator
Kiedyś szef nam mówilł: nie wyważajcie otwartych drzwi. Po co ma robić coś, co jest już wymyślone?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

zuku

2010-05-10, 18:12:05
Użytkownik
Kiedys potrzebowalem na juz regulator i jedynie szybko moglem dostac falownik i przetwornik cisnienia. Ale masz racje jest to troche wywazanie otwartych drzwi
  • Odpowiedz

Jaxon999

2010-05-11, 05:55:36
Nowy użytkownik
Dzięki za wszystkie sugestie. Nawiązując do Shitashii i wyważania otwartych drzwi czy ktoś umie podać jakis konkretny typ i producenta takiego zestawu. (nie ukrywam ze nie mam jeszcze realizacji z cisnieniowym zestawem) Podaje dane silnika j. zewn. Zasilanie: 380-415 V / 3 fazy / 50 Hz Moc: 600 W Pobór prądu: 1,2 A Interesują mnie również możliwości do takiego silnika podłączenia zestawu, któy działa w funkcji temperatury (z tym ze nie udalo mi sie takowego namierzyć na 3 fazy....) Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa