Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czyszczenie rurociągu

37 Odpowiedzi, 35859 Wyświetleń
1 2 Dalej

wentylator

2010-05-19, 11:41:03
Nowy użytkownik
Witam,
Czym najlepiej wyczyścić rurociąg freonowy po R407? Muszę zamontować nowy klimatyzator na starej instalacji. Proszę o poradę.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-19, 14:27:53
Moderator
Odwracasz rurki na lewą stronę i szczotką drucianą. :|
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-19, 17:01:10
Użytkownik
Przedmuchaj sprężonym azotem, chyba że w starym klimatyzatorze zatarła się sprężarka to należałoby przepłukać rurki płynem do płukania instalacji chłodniczych.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 17:18:26
Zaawansowany użytkownik
CHŁODnick napisał(a):Przedmuchaj sprężonym azotem, chyba że w starym klimatyzatorze zatarła się sprężarka to należałoby przepłukać rurki płynem do płukania instalacji chłodniczych.
Kolega CHŁODnick ma rację.Przydałby się nowy filtr odkwaszacz w przypadku podanym przez CHŁODnick.Kolega Shitashii niezatrybił lub niechciał złośliwie zatrybić że chodzi o ścianki wewnętrzne rurociągu.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-19, 17:27:02
Użytkownik
Filtr odkwaszasz oczywiście wskazany jednak należałoby nadmienić iż ten filtr powinien mieć dodatkową specyficzną właściwość tzn. działać w dwie strony.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 17:37:15
Zaawansowany użytkownik
Działają w jedną stronę.Odwadniają i odkwaszają.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-19, 17:48:24
Użytkownik
R-40 napisał(a):Działają w jedną stronę.Odwadniają i odkwaszają.
Typowe odwadniacze działają w jedną stronę czyli do układu klimatyzacji z pompą ciepła delikatnie mówiąc nie naddają się, ponieważ po odwróceniu obiegu większe nieczystości wylądują w sprężarce. Ponadto każdy filtr ma wyraźnie zaznaczony kierunek działania naniesiony na polecenie konstruktora a konstruktorów należy szanować.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 18:09:53
Zaawansowany użytkownik
Szczeże niewidziałem filtrów dwukierunkowych.Zawsze filtr montowałem jednokierunkowy przed zaworem czterodrogowym.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-19, 18:26:13
Użytkownik
Zdradź tajemnice jak go tam wcisnąłeś, widziałeś kiedyś jednostkę zewnętrzną standardowego klimatyzatora?
Oczywiście od środka Wink
Polecam ,,lekturę" Danfossa, wystarczy wpisać w google ,,filtr dwukierunkowy"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-19, 18:37:06 przez CHŁODnick.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 18:38:32
Zaawansowany użytkownik
Przypuszczam że widziałem skoro pracuję w chłodnictwie zawodowo od 86-roku jako etatowy pracownik obniżajac doświadczenia w szkole.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-19, 18:51:35
Użytkownik
Dziwi mnie, że tak doświadczony chłodziarz nie słyszał o filtrach odwadniaczach o działaniu dwukierunkowych, które nie są nowością.
Jak to się mówi?, aaa LIPA.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 18:59:23
Zaawansowany użytkownik
Ja słyszałem tylko o oponach uniwersalnych.Co na to doświadczony wulkanizator powiedziałby.Ja niejestem chłodziarzem ani lodziarzem tylko chłodniarzem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-19, 19:01:57 przez R-40.)
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-05-19, 19:17:49
Użytkownik
Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu.
Nie rozumiem

PS Czytam to forum od jakiegoś czasu i widzę że zawsze pojawisz się Ty i sprowadzasz temat w manowce, dlaczego moderatorzy to ignorują?
Dziękuję i życzę powodzenia.
  • Odpowiedz

mister

2010-05-19, 19:29:03
Zaawansowany użytkownik
a po co czyścic rury po 407 ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-19, 19:30:24
Moderator
R-40 napisał(a):Kolega Shitashii niezatrybił lub niechciał złośliwie zatrybić że chodzi o ścianki wewnętrzne rurociągu.
Ależ dokładnie zatrybiłem Big Grin Chodziło mi o wywrócenie rurek na lewą stronę. Tu chyba kolega R-40 nie załapał sarkazmu. :/
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-19, 19:31:58
Moderator
CHŁODnick napisał(a):Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu.
Nie rozumiem

PS Czytam to forum od jakiegoś czasu i widzę że zawsze pojawisz się Ty i sprowadzasz temat w manowce, dlaczego moderatorzy to ignorują?
Moderatorzy nie ignorują tylko nie wchodzą w dyskusję z R40. Możesz być pewien że złe zachowanie na forum będzie stanowczo egzekwowane. Pzdr
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 19:52:32
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
CHŁODnick napisał(a):Nie sprowadzisz mnie do polemiki na Twoim poziomie merytorycznym, doradziłem komuś najlepiej jak mogłem ale pojawiasz się Ty, wprowadzasz człowieka w błąd, a po chwili udowadniasz że masz doświadczenie w tym fachu.
Nie rozumiem

Moderatorzy nie ignorują tylko nie wchodzą w dyskusję z R40. Możesz być pewien że złe zachowanie na forum będzie stanowczo egzekwowane. Pzdr
Egzekwowane powinny być błędne wypowiedzi a nie zachowanie.Zachowanie powinno pozostać na drugim miejscu.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-19, 20:00:03
Moderator
R-40 napisał(a):
tommatiz napisał(a):
Nie rozumiem

Egzekwowane powinny być błędne wypowiedzi a nie zachowanie.Zachowanie powinno pozostać na drugim miejscu.
Punkt 4 i 10 regulaminu...... Big Grin Pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-19, 20:01:06
Top użytkownik
prościej jest wstawić nowe rury ,stare mają zapewne zbutwiałą izolację .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-19, 20:05:32
Moderator
Co do tematu to jak już nie ma możliwości na wymianę instalacji chłodniczej bo jest np. zabudowana gdzieś w szachcie itp.. to zostaje płukanie i azot ale ja na protokole uruchomienia bym wpisał że montaż odbył się na starej linii chłodniczej za zgodą użytkownika, zleceniodawcy. Wtedy mam zabezpieczenie w razie jakiejś usterki. pzdr
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-19, 20:16:18
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):
R-40 napisał(a):Kolega Shitashii niezatrybił lub niechciał złośliwie zatrybić że chodzi o ścianki wewnętrzne rurociągu.
Ależ dokładnie zatrybiłem Big Grin Chodziło mi o wywrócenie rurek na lewą stronę. Tu chyba kolega R-40 nie załapał sarkazmu. :/
Sarkazmem poslugują się politycy i szanowni duchowni.
  • Odpowiedz

klimatyzacjapolska

2010-05-19, 20:29:49
Nowy użytkownik
ciepłą woda z ludwikiem pomagaSmile
Jeśli na instalacji nie ma syfonów, to azot powinien wystarczyć, tylko nie dmuchaj po podłączeniu nowej j. wewnętrzej, bo olej zostanie w parowniku.
Dlaczego lato nie trwa u nas 300 dni, to byłby sezon
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-05-20, 02:10:15
Zaawansowany użytkownik
do czyszczenia rurociagu RX-11 i posprawie
tutaj taka fajna strona dla zainteresowanych

RX 11 czysci rurki od wewnatrz ze starego oleju i kwasów!!!
azotem to mozemy sobie tylko podmuchac

http://www.qwik.com/qwik_sf_video.jsp
http://www.qwik.com/

http://baca-hvac.com/rx11_flush_by_nu-calgon

[Obrazek: largephoto_qwik-sf.jpg]

[Obrazek: NUCAL_PIC.86142957_std.gif]
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-20, 18:16:32
Zaawansowany użytkownik
Gdzie można dostać ten środek RX -11?
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-20, 18:46:06
Zaawansowany użytkownik
Bock napisał(a):Gdzie można dostać ten środek RX -11?
r-11 w polsce zakazany.Ale był dobry.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa