Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kabel grzewczy skroplin

19 Odpowiedzi, 22002 Wyświetleń

Qba

2010-05-20, 07:01:06
Zaawansowany użytkownik
Witam-chodzi mi o rozwiązanie grzania skroplin w serwerowni.Jak praktycznie to rozwiązać -czy owinąć rurę kablem grzewczym a może kabel wsunąć do wewnątrz rury skroplin? Jakie rozwiązania stosujecie?
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-20, 07:18:49
Moderator
Rozwiązań może być sporo. Przed wyjściem skroplinami na zewnątrz zrób spory syfon, aby woda mogła się podgrzać od pomieszczenia, a na zewnątrz dodatkowo grzałka (kabel). Całość można lekko zaizolować z zewnątrz. Ale jak przyjdą duże mrozy, to i tak może się zrobić stalaktyt (a może stalagmit?) z lodu poniżej rurki odpływowej i nawet zatka odpływ. Ale to tak w skrajnych przypadkach. Potrzeba matką wynalazków.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-20, 16:02:16
Zaawansowany użytkownik
patusX napisał(a):zawsze wsadzam kabel do srodka i jest ok
Pozdrawiam
Potwierdzam doświadczenie też tak robię.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-20, 17:20:54
Top użytkownik
najlepiej zastosować kabel grzewczy z termostatem aby nie grzał latem bo wypali dziurę w PCV .
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-20, 18:28:16
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):najlepiej zastosować kabel grzewczy z termostatem aby nie grzał latem bo wypali dziurę w PCV .
Jak wypali oznacza to niedrożność instalacji skroplin.Niespotkałem się z PCV aby przy tej temperaturze nastąpiło zagrożenie pożarowe.Używaj odpowiednich materiałów a termostat odstaw do lamusa.
  • Odpowiedz

Jaxon999

2010-05-20, 18:50:48
Nowy użytkownik
Witam!
Co do kabla grzewczego proponuję ustalić jaka moc jest potrzebna gdyż są różne o różnej wartości W/m.
Co do owijania przewodem rurki też należy zwrócić uwagę aby nie nawinąć zbyt gęsto instrukcja
podaje w jakiej odległości powinny być od siebie kolejne zwoje.

Jeśli ściana przez która wychodzą skropliny jest gruba to warto dobrze podgrzać gdyż w scianie
może być niższa temp niż na zewnątrz (mostek).

Co do termostatu widzę, że opinie są podzielone - my dajemy takowy, żeby grzałka tylko
chodziła jak rzeczywiście zaczynają się chłody.

Kabel taki dostaniesz w każdej hurtowni klimatyzacyjnej/chłodniczej koszt ok 100zl w zalżności od
długości i mocy.

Jeszcze mi się przypomniało słyszałem od kogoś, że można kabel i rurke PCV owinąć folią ALU aby całość
była lepiej ogrzewana ale osobiście nie sprawdzałem takiego rozwiązania

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-20, 18:53:02 przez Jaxon999.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-20, 19:11:12
Zaawansowany użytkownik
Jaxon999 napisał(a):Witam!
Co do kabla grzewczego proponuję ustalić jaka moc jest potrzebna gdyż są różne o różnej wartości W/m.
Co do owijania przewodem rurki też należy zwrócić uwagę aby nie nawinąć zbyt gęsto instrukcja
podaje w jakiej odległości powinny być od siebie kolejne zwoje.

Jeśli ściana przez która wychodzą skropliny jest gruba to warto dobrze podgrzać gdyż w scianie
może być niższa temp niż na zewnątrz (mostek).

Co do termostatu widzę, że opinie są podzielone - my dajemy takowy, żeby grzałka tylko
chodziła jak rzeczywiście zaczynają się chłody.

Kabel taki dostaniesz w każdej hurtowni klimatyzacyjnej/chłodniczej koszt ok 100zl w zalżności od
długości i mocy.

Jeszcze mi się przypomniało słyszałem od kogoś, że można kabel i rurke PCV owinąć folią ALU aby całość
była lepiej ogrzewana ale osobiście nie sprawdzałem takiego rozwiązania

Pozdrawiam
Tylko laicy owijają na zewnątz tracąc moc grzałki i jej prrzeznaczenie zanim ciepło z zewnątrz ogrzeje coś wewnątrz czyli skropliny.Materiał który jest używany do odprowadzenia skroplin cienko przepuszcza ciepło.Zimą należałoby założyć otulinę na owej instalacji skroplin aby przewód grzewczy niedogrzewał powietrza atmosferycznego.Nielepiej aby przewód grzewczy pozostał wewnątrz jak mnie uczono.Można jeszcze inaczej.Założyć otulinę na skroplinki a wokół otulinki owinąć przewod grzewczy..2 procent sprawności
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-20, 19:22:26
Użytkownik
Witam serdecznie
Można również zastosować przewód grzewczy z zawartym termostatem wewnątrz . Przekrój rury odpływu kondensatu minimum 1cal cw Genowa lub 3/4 cal zw , chodzi o zagięciach grzałki w kolankach . Wersja z grubsza dwa razy droższa od "zwykłej" grzrałki z zastosowaniem termostatu .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-20, 19:30:37
Zaawansowany użytkownik
JB220765 napisał(a):Witam serdecznie
Można również zastosować przewód grzewczy z zawartym termostatem wewnątrz . Przekrój rury odpływu kondensatu minimum 1cal cw Genowa lub 3/4 cal zw , chodzi o zagięciach grzałki w kolankach . Wersja z grubsza dwa razy droższa od "zwykłej" grzrałki z zastosowaniem termostatu .
Pozdrawiam
Termostat? A czy kompresor latem niema prawa wystartować na luzie po całkowitym odparowaniu czynnika z oleju zawartym w karterze sprężarki.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-20, 19:47:25
Zaawansowany użytkownik
patusX.Niech koledzy grzejniki wyniosą na balkony a efekt ciepłowniczy murowany.Oczywiście niewszyscy koledzy.
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-20, 20:06:55
Użytkownik
Witam serdecznie
A dlaczego latem i po odparowaniu to jedno i co to ma wspólnego z kablem grzewczym sterowanym poprzez termostat żeby latem nie pracował albo to ja pomyliłem tematy Panie WD40 .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-20, 20:16:32
Top użytkownik
R40 zastosuj żelazną rurę calową to grzałka jej nie przepali .Ty nie jesteś wstanie pracować w serwisie bo musiał byś mieć pisarza do zleceń .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-20, 20:17:33
Moderator
Panowie nie ma co kombinować, grzałka w rurkę do "środka" i po sprawie. Można tak jak barbie przez termostat aby nie grzała latem albo jak się często serwisuje to na jesień podłączyć i po bólu. Te grzałki są tanie i można je kupować od 1,5m do 9m długości.... Pzdr P.S. Jak jest szczelna serwerownia i mało otwierana i nikt w niej nie pracuje to na dobrą sprawę nic się nie będzie wykraplać.
  • Odpowiedz

Jaxon999

2010-05-20, 20:22:56
Nowy użytkownik
Tez mam wrazenie ze mowa o 2 różnych rzeczach.
Nie mowimy o grzalce sprezarki tylko podgrzewie skroplin.
Do tego kabla jakos zasilanie trzeba doprowadzic tj albo z maszyny i wtedy jak maszyna dziala
to grzalka tez - bo jest napiecie albo np na osobnym wlaczniku tylko wtedy
ktos z obslugi sererowni musial by go wlaczac jak zimno na dworze.

R40 piszesz o stracie wydajnosci napewno jakaś jest ale moze podaj konkretnie
bo jak na moj gust te skropliny nie maja sie gotowac tylko podgrzac.
Pozatym jesli kabel ma np 100W/m a rozbieg w pomieszczeniu ma np 3 m
a za sciane wystaje "kikut" to watpie zeby cos tam mialo prawo zamarznac.....

Zreszta chyba bezsensu polemika tyle teorii ilu monterow.

PS. Tak na marginesie to niedoczytalem nigdzie na grzalce jaki ma stopien IP
i czy moze byc stosowana bezposrednio w "wodzie"

Rozumiem ze skoro wsadzacie przewod do rurki to jestescie pewni ze mozna ja do mokrego wsadzac ????

pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-20, 20:28:51
Moderator
Można wsadzać i to bez problemowo a jak jest mokra to jeszcze lepiej Big Grin. Najlepiej jak zasilanie podchodzi do skraplacza i jest on blisko otworu przejściowego zainstalowany to wtedy krótka grzałka i problem zasilania grzałki rozwiązany.
  • Odpowiedz

JB220765

2010-05-20, 20:56:26
Użytkownik
Witam serdecznie
Strata to będzie ale nie w wydajności tylko w wymianie wykładziny w serwerowni jak zamarznie w tej calowej rurze stalowej kondensat wytrącany latem wg WD40 .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Michał38

2017-01-17, 08:20:03
Nowy użytkownik
Przede wszystkim kabel grzewczy nie powinien być owijany wokół rury tylko przymocowany w linii prostej za pomocą np. opasek kablowych to jest podstawa. Dobrze jest też owinąć przewód i kabel folią aluminiową wtedy to ciepło jest równomiernie rozprzestrzeniane. Jeżeli chodzi o kabel grzewczy preferuję kupić z energooszczędnym termostatem i moim zdaniem najlepsze okazały się przewody niemieckiej firmy. Zresztą również takie polecono mi w sklepie w którym je kupowałem i jestem z nich zadowolony.
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-17, 17:19:31
Moderator
co to jest energooszczędny termostat? że oszukuje i załącza z opóźnieniem?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-01-17, 17:35:23
Zaawansowany użytkownik
To taki który jest zasilany mocą utraconą przez grzałkę
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa