Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja na balkonie

47 Odpowiedzi, 60600 Wyświetleń
1 2 Dalej

exec

2010-05-25, 22:04:43
Nowy użytkownik
Witam wszystkich!

Mam zamiar zainstalować samodzielnie klimatyzacje do samodzielnego montażu Elta EK-09SHKO 2,5 kW.

Klimatyzator chce umieścić przy podłodze na zabudowanym balkonie. Balkon jest od podwórka, od strony południowo-wschodniej. Problem w tym, że rury będę musiał poprowadzić do góry i na ukos i przewiercić się przez ścianę do pokoju, który jest ok 1m obok balkonu. Inaczej mówiąc dziura w elewacji będzie już poza obrysem balkonu (ok 1m). W związku z tym, czy potrzebuje zgody na taką operację?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-26, 05:57:23
Moderator
Praktycznie mówiąc powinieneś mieć zgodę na perforację elewacji od Administracji ale często bywa tak że właściciele mieszkań nie proszę o zgodę Administracji i robią to na własną rękę. Decyzja należy do Ciebie. Chodzi jeszcze o skroplinę bo jak będzie skraplała się gdzieś na zewnątrz pod balkon to ktoś z sąsiadów może mieć problem i zrobi awanturę i wszystko się wyda. Dlatego radzę Tobie rób jak uważasz Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

exec

2010-05-26, 09:11:11
Nowy użytkownik
Dzięki, przekonaliście mnie - przejdę się z tym do administracji.

W takim razie jeszcze pytanie - czy te klimatyzatory do samodzielnego montażu faktycznie się do tego nadają? Tzn czy tam jest jakieś inne rozwiązanie instalacji, że nie trzeba podpinać próżni i klima będzie działać dobrze?
Niestety montaż to koszt prawie drugie tyle stąd takie dylematy.
  • Odpowiedz

exec

2010-05-26, 17:47:53
Nowy użytkownik
patusX napisał(a):No tak jest napisane ale próznie przydało by sie zrobic wrecz napewno ją zrób zeby urzadzenie chodzilo dobrze
Widzisz - zrobić próżnie to trzeba płacić za montaż, a wtedy nie ma sensu brać urządzenia do samodzielnego montażu. I bądź tu mądry... Wink
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-26, 17:56:00
Top użytkownik
exec napisał(a):
patusX napisał(a):No tak jest napisane ale próznie przydało by sie zrobic wrecz napewno ją zrób zeby urzadzenie chodzilo dobrze
Widzisz - zrobić próżnie to trzeba płacić za montaż, a wtedy nie ma sensu brać urządzenia do samodzielnego montażu. I bądź tu mądry... Wink
Witam

Jak przeczytałem klima do samodzielnego montażu przypomniała mi się przygoda z przed 2 lat, opisałem ją kiedyś w poście.
Zacytuję:

Zadzwonił wczoraj do mnie klient. ,,...Czy mógłby pan przyjechać dobić gazu. Założyłem sobie klimatyzację Akai do samodzielnego montażu wedle polecenia przez sprzedawce w jednym ze sklepów w Szczecinie. Sprzedawca powiedział że w ten sposób zakładał u ojca i wszystko fajnie chodzi. Ja zamontowałem sobie ją ze szwagrem w kwiaciarni a chodzi tylko że nie chłodzi.''

No nie mogłem się powstrzymać i pojechałem zobaczyć to cudo do ,,samodzielnego montażu''. Zadzwoniłem do kolegi żeby wsparł mnie swoim doświadczeniem ma większe przy serwisie klimatyzatorów. Wypytaliśmy pana co i jak po kolei robili. Zacząłem czytać DTR urządzenia, faktycznie jest napisane że uruchomienie urządzenia polega na wypuszczeniu czynnika przez 10 sekund poprzez zawór serwisowy do pojawienia się mgiełki co świadczy o usunięciu wilgoci. ALE JEST TEŻ TŁUSTYM DRUKIEM NAPISANE ŻE CZYNNOŚCI MONTAŻU I URUCHOMIENIA MUSI WYKONYWAĆ WYKWALIFIKOWANY INSTALATOR. Sprawdziliśmy przed włączeniem urządzenia połączenia elektryczne ze schematem, szczelność rur chłodniczych. Podłączyłem manometr i od razu pojawiło się ciśnienie 7,5 bara. Ale jak wiecie mnie to nie interesuję. Więc włączyliśmy klimatyzator na chłodzenie, włączył się wentylator w jednostce wewnętrznej i po chwili odpaliła się jednostka zewnętrzna. I cóż z tego jak ciśnienie na manometrze wciąż 7,5 bara. Diagnoza prosta nie uruchamia się sprężarka. NIE mój wóz NIE moja jazda. Powodem na pewno nie jest mała ilość czynnika. Postawiliśmy diagnozę i kazaliśmy się panu skontaktować ze sklepem.

Wiecie co usłyszał dziś przez telefon od sprzedawcy: STRACIŁ PAN GWARANCJE PONIEWAŻ KLIMĘ NIE MONTOWAŁ WYKWALIFIKOWANY INSTALATOR.

Drodzy klienci nie dajcie się nabijać w butelkę i nie wierzcie w samodzielny montaż klimatyzatora, wyjątkiem jest przenośny. Big Grin
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-26, 18:17:47
Moderator
Uwielbiam klientów którzy robią to na czym się nie znają i nie mają sprzętu aczkolwiek ten się nie myli kto nic nie robi więc drobny szacun dla nich tylko potem płacz dlaczego naprawa taka droga!!!!!!!!!!!!! Odpowiadam że za błędy się płaci!! Pzdr
  • Odpowiedz

exec

2010-05-26, 21:52:55
Nowy użytkownik
@ patusX - dzięki za propozycję - jestem z Wrocławia (ul. Jaracza).
Dzięki pozostałym za rady, to w takim razie pytanie z innej strony(bo widzę, że tu są ludzie którzy się tym zajmują zawodowo): jeśli kupie sobie zwyczajną klimę i zrobię całą 'brudną' robotę - zawieszę, przepuszczę węże przez ścianę itp, i będę potrzebował zrobić tylko ewentualne podłączenie jednostek + rozruch klimy. Ile by kosztowała taka przyjemność(pi-razy-oko). Może być priv. Wink
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-27, 05:49:06
Moderator
exec napisał(a):@ patusX - dzięki za propozycję - jestem z Wrocławia (ul. Jaracza).
Dzięki pozostałym za rady, to w takim razie pytanie z innej strony(bo widzę, że tu są ludzie którzy się tym zajmują zawodowo): jeśli kupie sobie zwyczajną klimę i zrobię całą 'brudną' robotę - zawieszę, przepuszczę węże przez ścianę itp, i będę potrzebował zrobić tylko ewentualne podłączenie jednostek + rozruch klimy. Ile by kosztowała taka przyjemność(pi-razy-oko). Może być priv. Wink
Jak chcesz to możesz zrobić tylko otwór ale resztę zostaw fachowcowi bo....przepuszczając instalację chłodniczą możesz ją zagiąć zbyt mocno, niby prosta sprawa ale wymaga pewnej ręki. Najlepiej dogadaj się od A do Z z kimś z Twoich okolic i będziesz miał pewność dobrej instalacji. Mówisz o otworze a tak na prawdę potrzebujesz dobrej wiertarki SDS MAX i korony min. 55mm aby zrobić otwór. Najlepiej zapytaj o kogoś z Wrocławia kto Tobie pomoże. Pzdr Sprawdź mail.
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-27, 15:36:18
Top użytkownik
w supermarketach budowlanych pokazały się klimy podokienne--coś takiego bez problemu zamontujesz sam .
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-27, 17:28:18
Zaawansowany użytkownik
Nieróbmy prolemu z próżni.Użytkownik tej klimy płaci za prąd.Bez próżni rachunki za energię większe a wydajność chłodnicza mniejsza.Dlaczego straszycie odważnych ludzi.exec to będzie działało ale nie tak jak trzeba.Komfort poczujesz.
  • Odpowiedz

exec

2010-05-28, 08:07:11
Nowy użytkownik
Dobra, w takim razie skoro to nie jest takie hop siup to chyba zrobie inaczej - kupie klime Elta KRFA -12 A zamontuję jednostkę wew i zew a komuś zlecę 'sklejanie' obu urządzeń i rozruch. To chyba rozsądne rozwiązanie?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-05-28, 15:03:13
Zaawansowany użytkownik
Niech monter sprawdzi Ci szczelnosc na zaworach katowych po odkreceniu na skraplaczu. W tych Eltach zdarza sie tam wyciek.
  • Odpowiedz

exec

2010-06-01, 11:47:18
Nowy użytkownik
No i nastąpiła zmiana planów. Nie będę montować splita. Trafiła się możliwość, żeby wziąć z pracy niepotrzebny już klimatyzator okienny Fujitsu 2,5 kW. Klimatyzator ma z 10 lat, ale ciągle bardzo dobrze chłodzi. Co prawda to nie split, ale za darmo czemu nie spróbować? Wink
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-01, 14:46:07
Moderator
Ale będzie głośniejszy ale jak to się mówi darowanemu..... Smile Pzdr P.S. FUJITSU to już konkretna firma...
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-01, 17:15:59
Użytkownik
Witam
Ładna przeróbka okna i przepiękne uszczelnienie będzie kosztowna . Szczególnie w zimy .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimart1

2010-06-01, 17:29:12
Nowy użytkownik
Było takie powiedzonko - "Z gówna bata nie ukręcisz " Big Grin
  • Odpowiedz

exec

2010-06-01, 17:34:16
Nowy użytkownik
To prawda jest dosyć głośny. Sprężarka chodzi jak taka w starej lodówce tylko głośniej... Za to chłodzi szatańsko!

Co do okna to zrobię tymczasową jednosezonową zabudowę z jakiegoś drewna lub materiału drewnopodobnego. W następnym sezonie będzie już split.

Co ciekawe ten model jest tak stary, że wpisany w google daje tylko 3 wyniki... Model to AKY9ABS-W Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-01, 17:35:05 przez exec.)
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-01, 17:44:11
Użytkownik
Witam
I bardzo dobrze...po co zaśmiecać internet .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-01, 17:45:26
Moderator
exec napisał(a):To prawda jest dosyć głośny. Sprężarka chodzi jak taka w starej lodówce tylko głośniej... Za to chłodzi szatańsko!

Co do okna to zrobię tymczasową jednosezonową zabudowę z jakiegoś drewna lub materiału drewnopodobnego. W następnym sezonie będzie już split.

Co ciekawe ten model jest tak stary, że wpisany w google daje tylko 3 wyniki... Model to AKY9ABS-W Rolleyes
Przed zainstalowaniem jak masz zdolności manualne to rozbierz go i zobacz jak wygląda chłodnica za wentylatorem czyli to co będzie za oknem. Często bywa tak że jest ona mocno zabita kurzem a Twoja klima ma już kilka lat więc sądzę że przyda jej się serwis ale to proste urządzenie z którym powinieneś dać sobie radę.
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-01, 17:56:25
Użytkownik
Witam
Jak byś oddał na myjnie to niech "szprycą" myją w pionie bo jak polecą w poziomie to masz zamknięty skraplacz . Może być wanna bo sztuka nieduża , ale trochę brudu poleci . Na panel sterowania nie lej za dużo aczkolwiek nie ma tam elementów super czułych na wilgoć . Oczywiście wysuń "środek" z obudowy .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-01, 18:08:13
Moderator
Myjnia odpada chyba że sam będziesz mył bo tam chłopaki nie wiedzą co to delikatność przy tym sprzęcie a szkoda staruszka popsuć. Pzdr
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-01, 19:13:33
Użytkownik
Witam
No fakt.... Ale jak małżonka zobaczy wannę po konserwacji to lepiej splita ze złotymi lamelami kupić za każdą cenę Big Grin
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

exec

2010-06-02, 07:04:22
Nowy użytkownik
JB220765 napisał(a):Witam
No fakt.... Ale jak małżonka zobaczy wannę po konserwacji to lepiej splita ze złotymi lamelami kupić za każdą cenę Big Grin
Pozdrawiam
Możesz mieć rację, bo wczoraj po próbnym uruchomieniu jak wylałem z niego wodę to było czarno.
No nic - dziś odkręcę budę i zobaczę co i jak wygląda. W takim razie jaki jest najlepszy sposób na mycie lameli?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-02, 07:16:48 przez exec.)
  • Odpowiedz

JB220765

2010-06-02, 12:26:30
Użytkownik
Witam
Skraplacz zatyka się najbardziej od strony wentylatora tylko tego nie widać za bardzo . Musisz zdjąć obudowę od wewnątrz i pomalutku między łopatkami wentylatora pomiziać pędzelkiem ( w pionie ) lub odkurzaczem ze szczotką . Jak nie masz odpowiedniej chemii to może być roztwór domestosa albo coś podobnego . Skraplacz to ta chłodnica co wystaje za oknem .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-02, 13:26:05
Moderator
Woda woda i jeszcze raz woda pod dobrym ciśnieniem jak masz już wszystko rozebrane tylko uważaj na elektroniczne sprawy.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa