Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zabudowa splita + kratka wentylacyjna - PROSZE O PORADE

23 Odpowiedzi, 29834 Wyświetleń

wally

2010-05-27, 11:44:09
Użytkownik
Witam Wszystkich!

mam w pokoju w domku na poddaszu klime splita Sinclair'a. Obecnie przymierzam sie do remontu pokoju w ktorym klima jest zamontowana i mam kilka pytan:
1. chce wkuc rynienke z przewodami i rurka od skroplin w scianke dzialowa (suporex 12cm) - czytajac forum nikt takiej propozycji sie nie sprzeciwial i nie bylo przeciwskazan wiec pro-forma - mozna czy nie?

2. chce zabudowac miejsce gdzie obecnie zamontowany jest split scianka grubosci 25cm - material to kartongips + profile. Taka grubosc (25cm) spokojnie zakryje spllita. Na calej szerokosci urzadzenia zamierzm zamontowac kratke wentylacyjna z siatna np. taka z CentrumKlima o wym. 825 x 325 (moj split ma jakies 70x25cm). Zalozenie jest takie, aby kratka byla na tyle duza aby nie bedzie przeszkadzala w dzialaniu kratek splita oraz aby po jej wyjeciu mozna bylo spokojnie otworzyc splita celem np. czyszczenia filtrow.

Bardzo prosze o porade czy takie rozwiazanie nie usmierci klimatyzatora, mam nadzieje ze otwor bedzie wystarczajacy aby dostarczyc wystarczajaca ilosc powietrza do klimatyzatora a siatka nie bedzie przeszkadzac zbytnio w obiegu powietrza. Jesli np. siatka to zle rozwiazanie, czy np. zaluzje beda lepsze?

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i z gory dziekuje za pomoc!

Pozdrawiam,
Wally
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-27, 12:08:37
Top użytkownik
Witam

Co masz na myśli pisząc klimę splita?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

wally

2010-05-27, 12:16:00
Użytkownik
Moze napisalem niejasno, sorry. Jeszcze raz - klima scienna firmy Sinclair - popularny split czyli jednostka wewnetrzna powieszona na scianie w pokoju kilkanascie cm od sufitu, polaczona rurami z jednostka zewnetrzna.
  • Odpowiedz

wally

2010-05-27, 12:20:57
Użytkownik
dla scislosci, model ASH-12CS
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-27, 12:28:05
Top użytkownik
wally napisał(a):Moze napisalem niejasno, sorry. Jeszcze raz - klima scienna firmy Sinclair - popularny split czyli jednostka wewnetrzna powieszona na scianie w pokoju kilkanascie cm od sufitu, polaczona rurami z jednostka zewnetrzna.
Witam

Split czy multisplit to system. Miedzy innymi są klimatyzatory ścienne. Tak jak u Ciebie. Nie zabudowuj jednostki wewnętrznej ponieważ musi być pełen dostęp do urządzenia. Po pierwsze serwisowy i nie tylko trzeba czyścić filtry. Czyści się również parownik. Żeby wyczyścić i zdezynfekować go trzeba ściągnąć obudowę. Po drugie będzie ograniczony obieg powietrza i urządzenie nie będzie spełniało swojej funkcji.

Zastanów się czy nie lepiej zamienić urządzenia na kanałówkę. Są klimatyzatory do zabudowy pionowej. Porozmawiaj z fachowcami czy nie można byłoby dobrać i dokupić samej jednostki kanałowej.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wally

2010-05-27, 12:46:47
Użytkownik
Dzieki ale chcialbym jeszcze podrazyc temat. Sek w tym ze projekt sypialni zostal juz przyklepany i nie chicalbym go zmieniac. Moj fachowiec od klimatyzacji powiedzial konkretnie - jesli jednostka ma np. 770x250mm a otwor bedzie wiekszy (planowana kratka 835x325mm to zostaje sporo luzu zarowno na otwarcie to jak i na serwisowanie ale wiadomo, nie bedzie tak komfortowo jak przy pelnym dostepie. Poza tym, klima chodzi jedynie w lato po kilka h dziennie, bardzo rzadko cala noc. Ostatecznie plan mam taki, aby kratke demontowac na lato i wowczas otwor powinien wystarczyc na swobodny przeplyw powietrza do jednostki wew. jak i na zewnatrz.

Nie chce upierac sie na sile przy swoim, chcialbym jedynie poznac za i przeciw takiego rozwiazania. Obecnie klima dziala juz 3ci rok i wstyd sie przyznac, czyscilem jedynie filtry i jednostke zewnetrzna. Dzis bede widzial sie z fachowcem od klimy celem dogadania montazu w drugim pomieszczeniu.

P.S. niestety na kanalowke nie ma miejsca - w przeciwnym razie zrobil bym centralke i rozprowadzil na wszystkie pokoje.

Dzieki!
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-27, 13:15:47
Top użytkownik
Witam

Ja nie mówię o typowej kanałówce lecz o małej zwartej do zabudowy w pionie.

[Obrazek: d46a9fcd1045c9f6med.jpg]

No cóż powiem tak jak mówię zawsze do syna ,,uważaj jak robisz lub rób jak uważasz'' Wink

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-27, 14:01:15
Moderator
Witam nawet mało używany klimatyzator może się uszkodzić i popsuć. Jeżeli w Twoim przypadku trzeba będzie wymienić silnik wentylatora bądź sam wentylator to będzie masakra prawie nie do zrobienia. Weź za i przeciw co będzie w przypadku awarii czy lepiej robić demolkę aby naprawić uszkodzenie czy od razu tak zamontować aby nie mieć na przyszłość problemów. Pzdr
  • Odpowiedz

wally

2010-05-27, 14:17:25
Użytkownik
Panowie macie racje i trzeba to przemyslec. Na razie alternatywa bylaby wieksza kratka ktora da pole do popisu w przypadku problemu z jednostka wewnetrzna- wowczas bez problemu da sie ja rozmontowac dostep bylby identyczny jak w przypadku braku zabudowy - cos takiego pewnie przejdzie.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-27, 14:38:28
Moderator
Myśl myśl a w razie problemów pisz. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-05-27, 15:05:38
Top użytkownik
wally napisał(a):Panowie macie racje i trzeba to przemyslec. Na razie alternatywa bylaby wieksza kratka ktora da pole do popisu w przypadku problemu z jednostka wewnetrzna- wowczas bez problemu da sie ja rozmontowac dostep bylby identyczny jak w przypadku braku zabudowy - cos takiego pewnie przejdzie.
Witam

Tylko zapomnij o pracy klimatyzatora przez ozdobną kratkę. Najpierw będziesz miał problem z pracą klimatyzatora, małą wydajnością. Potem będziesz kombinował z przeniesieniem czujnika temperatury żeby oszukać urządzenie. Następnie oszronione rury przed agregatem. Ja przerabiałem temat klimatyzatora ściennego we wnęce i ozdobną kratką. One są skonstruowane na ścianę pod sufitem dlatego nazywają się ścienno- przy sufitowe.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-05-27, 15:33:30
Top użytkownik
jak chcesz mieć ukryty klimatyzator-zakop go w ogródku .
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-27, 16:07:22
Zaawansowany użytkownik
A może rozwiązanie z ładnym pejzażem
http://sklep.kaad.pl/index.php?p518,klim...rter-2-7kw
  • Odpowiedz

wally

2010-05-29, 11:45:57
Użytkownik
Dzieki za porady. Wracam z jeszcze jednym pytaniem. Czy mozecie mi polecic jakiegos producenta kratek wentylacyjnych? Mam u siebie w miescie CentrumKlima ale nie maja tego co potrzebuje. A co potrzebuje?

Szukam kratek z regulowanymi zaluzjami , kratka z siatka odpada bo bede mial wilgosc z powodu kondensacji pary wodnej, czy mozecie kogos polecic?

Inna opcja zabudowy klimatyzatora sciennego to zabudowa z otwieranymi drzwiczkami. Cos podobnego jak szafki kuchenne otwierane do gory - wowczas w razie potrzeby pozwola poprawnie dzialac klimatyzatorowi a w okresie zimowym, drzwiczki mozna zamknac chroniac jednostke wewnetrzna przed kurzem. Co Wy na to?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-29, 12:07:31
Moderator
W Warszawie jest firma która może Tobie zrobić kratki nawet ze szczerego złota Smile ale te z regulowanymi żaluzjami oczywiście mają. Na maila wyślę namiar na firmę. Pzdr
  • Odpowiedz

wally

2010-05-29, 12:21:28
Użytkownik
Jestem z Pruszkowa pod Warszawa, mail:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-28, 18:55:05 przez wally.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-05-29, 12:30:35
Moderator
Już masz na mailu link do firmy. Pzdr
  • Odpowiedz

wally

2010-06-02, 08:43:19
Użytkownik
Dzieki za sugestie, chyba doroslem do tematu przeniesienia klimatyzatora na inna sciane i niezabudowywania go. Dajdzie prosze znac czy przewody od klimy mozna przedluzac czy absolutnie nalezy je wymienic. Dodam, ze chce je na calej dlugosci ukryc w scianie (od jednostki wew. do zew. bedzie wowczas ok 7-8m)

P.S. w drugm pokoju mam mozliwosc zamontowania nowej klimy split - w gre wchdzo York lub Carrier - co wybrac jesli beda w podobnej cenie i mocy (nie inverter) ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-02, 08:51:15 przez wally.)
  • Odpowiedz

klimart1

2010-06-02, 10:32:28
Nowy użytkownik
wally napisał(a):Dzieki za sugestie, chyba doroslem do tematu przeniesienia klimatyzatora na inna sciane i niezabudowywania go. Dajdzie prosze znac czy przewody od klimy mozna przedluzac czy absolutnie nalezy je wymienic. Dodam, ze chce je na calej dlugosci ukryc w scianie (od jednostki wew. do zew. bedzie wowczas ok 7-8m)

P.S. w drugm pokoju mam mozliwosc zamontowania nowej klimy split - w gre wchdzo York lub Carrier - co wybrac jesli beda w podobnej cenie i mocy (nie inverter) ?

można przedłużać - jak idą w ściane to lepiej jest je polutować<pospawać > no i pamietać o izolacji termicznej Wink co do wyboru marki - to zależy który Ci sie bardziej z wyglądu podoba bo technicznie to raczej podobne Wink

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-02, 12:03:57
Top użytkownik
Witam

Lutowanie w chłodnictwie zawsze w osłonie azotu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-02, 13:28:50
Moderator
Carrier ma kilka modeli a York chyba mniejszy wybór. napisz dokładnie który model Carriera Cię interesuje. Model Allegro Carriera jest najtańszym i najprostrzym urządzeniem ale jak się dobrze zamontuje to wiele lat spokojnie będzie działać. Pzdr
  • Odpowiedz

wally

2010-06-02, 14:38:19
Użytkownik
Szalowo nie wyglada zaden z nich ale tutaj raczej chodzi o jakosc niz o wyglad. Wszystko ma byc w rozsadnej cenie. Bede infomowal o postepie prac i o ostatecznym wyborze.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-02, 14:41:43
Moderator
Jak byś się zdecydował na Carriera to ja mam w swojej ofercie te urządzenia więc istnieje szansa dogadania się Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa