Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima manualna chłodzi nierównomiernie.

3 Odpowiedzi, 3455 Wyświetleń

miras69

2010-06-09, 06:36:57
Nowy użytkownik
Witam. Mam yarisa 2006 z klimą manualną. Po zimie okazalo się, że spadła wydajność klimy, ale zastanawiający objaw jest taki, że z nawiewów po prawej stronie auta daje powietrze chłodniejsze, niż z nawiewów po lewej. Dotyczty to zarówno kratek konsoli położonych tuż obok siebie, jak i nawiewów szyby przedniej i szyb bocznych. To może być związane z ubytkiem czynnika chłodzącego, czy jakimś innym problemem? Wydaje się, że siła nadmuchu jest równomierna, natomist temperatura ewidentnie wyższa z lewej strony auta.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-06-09, 07:43:55
Zaawansowany użytkownik
raczej nie ma to związku z ubytkiem czynnika tylko z mieszaniem powietrza... być może dzieje się coś z otwieraniem/ zamykaniem klap
  • Odpowiedz

miras69

2010-06-09, 10:11:45
Nowy użytkownik
No myślałem o tym, jak tam mogą pracować klapy jakieś, ale u mnie nie ma żadnego przełączania pomiędzy "stronami" nawiewników, klapy albo kierują powietrze na przednią szybę- wówczas przy prawej krawędzi powietrze jest dość zimne, ale przy lewej wyraźnie cieplejsze, albo na konsolę, wtedy nawet na połozonych obok siebie kratkach jest różnica temperatury, mimo, że jak mi się udało dostrzec, prowadzi do nich ten sam kanał... Żeby byc pewnym, że nie mam zwidów, zmierzyłem temepraturę termometrem i po półgodninnej jeździe miałem na prawej kratce przy 3 biegu dmuchawy temp. 10 st. C, a na lewym 13 st. C. Wyraźnie wyczuwalna różnica jest tez pomiędzy nawiewami prawej i lewej szyby bocznej. Nie znam się na klimatyzacjach, ale wyobrażałem sobie, że gdy powietrze tłoczone przez dmuchawę przepływa przez wymiennik ciepła, który go ochałdza, to byc może, przy jakichs ubytkach czynnika roboczego powietrze bardziej schładza się po tej stronie wymiennika, z której dostaje się do niego czyniik roboczy, a więc od strony sprężarki. Taka teoryjka. Nie mam jakiegoś większego oporu przed pojechaniem do serwisu, chciałem jednak się zorientować, czy ktoś nie miał kiedyś takiego objawu. Bo wiecie jak to jest - zapną maszynkę, pomierzą ciśnienia, uznają, że wszystko w porzo i skasują.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa