Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

po napełnieniu nie kręci sie sprężarka

8 Odpowiedzi, 9039 Wyświetleń

armo1

2010-06-11, 14:39:09
Nowy użytkownik
witam wszystkich!
samochód peugeot partner 1,4 97r, po napełnieniu klimatyzacji sprężarka zachowuje się jak by była zatarta ledwie się kręci i ślizga się na pasku po częściowym odessaniu czynnika sprężarka kręci się normalnie ale wtedy nic nie chłodzi, proszę o jakieś porady
  • Odpowiedz

wienia

2010-06-11, 19:37:04
Nowy użytkownik
a ile czynnika wrzuciles?????
  • Odpowiedz

mt

2010-06-11, 21:10:51
Użytkownik
armo1 napisał(a):witam wszystkich!
samochód peugeot partner 1,4 97r, po napełnieniu klimatyzacji sprężarka zachowuje się jak by była zatarta ledwie się kręci i ślizga się na pasku po częściowym odessaniu czynnika sprężarka kręci się normalnie ale wtedy nic nie chłodzi, proszę o jakieś porady

Co to znaczy po częściowym odessaniu czynnika?
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-06-12, 04:45:33
Zaawansowany użytkownik
armo1 napisał(a):witam wszystkich!
A jak było wczesniej, czemu napełniałes tzn czy juz w ogole nie było czynnika czy działała do konca?
  • Odpowiedz

armo1

2010-06-12, 05:49:17
Nowy użytkownik
Czynnika nie wiem ile było bo to robił facet co się tym zajmuje na codzień, jak kupiłem samochód to klima nie działała od dłuższego czasu a poprzedni właściciel coś mówił o jakimś "rozdzielaczu" lecz wydaje mi się że tylko tak gadał żeby coś powiedzieć, ja ustaliłem że jest dziurawa chłodnica klimatyzacji no i została wczoraj wymieniona.
Po napełnieniu sprężarka się załączyła ale ledwie się kręciła takimi skokami i ślizgała się na pasku no i oczywiście zero chłodzenia, Facet z warsztatu powiedział że odessie trochę czynnika że może sprężarka jest przytarta i jak ruszy to się "rozrusza" i sam zaznaczył że na tej małej ilości czynnika którą zostawił klima nie ma prawa chłodzić. Po odessaniu częściowym sprężarka ruszyła. Po powrocie do domu sam troszkę poeksperymentowałem i tak sprężarka się kręci lekko kręcąc ręką (kręciłem za środek) wpodło mi też do głowy że może osuszacz albo zawór rozprężny jest zatkany więc podłączyłem kompresor żeby sprawdzić drożność ale osuszacz i zawór są raczej drożne
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-06-12, 07:52:17
Użytkownik
a powiedz mi jak podłączyłeś kompresor pod napełniony układ???????? wymieniany był osuszacz????? jeśłi układ był długo rozszczelniony to konieczność. Jakie było ciśnienie na manometrach LP i HP po nabiciu spoczynkowe i po uruchomieniu i przy jakiej temp zewn???
  • Odpowiedz

armo1

2010-06-12, 08:21:42
Nowy użytkownik
w układzie nic nie ma bo facet co to robił odessał wszystko z myślą że trzeba może wymienić sprężarke. Osuszacz nie był wymieniony. Ciśnienia niestety nie jestem wstanie podać, temp na zewnątrz ok 30 stopni
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-06-12, 08:24:20
Użytkownik
bez cisnien to niewiele można powiedzieć, ale może warto jechać do miejsca gdzie serwisują klimy a nie nabijają tylko. Chyba że diagnoza jest 100% że sprężarka do wymiany...... ale przed wymianą osuszki ja bym nie postawił takiej diagnozy raczej, choć bez cisnien to wróżenie z kuli...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa