Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sposób montażu splita

9 Odpowiedzi, 18147 Wyświetleń

softel

2010-06-12, 17:06:19
Nowy użytkownik
Witam wszystkich forumowiczów
Nie jestem instalatorem,mam klimatyzację typu split firmy Saunier Duval SDH 31-025W którą chcę założyć w pokoju i chciałem się was poradzić ponieważ,żona nie bardzo chce się zgodzić na montaż tak aby moduł wewnętrzny bardzo się rzucał w oczy. Jaka odległość od sufitu musi być zachowana , czy może split dotykać do ściany z prawej strony i czy może wisieć ok.1,5 m nad telewizorem.I druga możliwość montażu nad meblami/segment/ ale przerwa od sufitu wynosi 37cm,natomiast samo urządzenie ma 27cm szerokości czy to jest wystarczająca przestrzeń nie ukrywam,że to drugie miejsce było by najbardziej wskazane.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-12, 17:22:49
Moderator
Drugie miejsce moze byc natomiast nie montuje sie nad urzadzeniami elektrycznymi bo jest ryzyko zalania woda gdyby zamarzł parownik
  • Odpowiedz

barbie

2010-06-12, 18:30:17
Top użytkownik
karton z klimatyzatorem wstaw pod łóżko-nie będzie widoczny ,jednostkę zewnętrzną wstaw aby wszyscy sąsiedzi widzieli że masz klimatyzację .
  • Odpowiedz

softel

2010-06-12, 20:40:33
Nowy użytkownik
Dziękuję za szybką odpowiedź,nad telewizorem mam ścianę o szerokości klimatyzatora dlatego pytałem czy może się stykać ze ścianą bo to jest narożnik i nie ma więcej miejsca z prawej strony,telewizor nie byłby bezpośrednio pod klimatyzatorem tylko ok.0,5m do przodu.Natomiast przy drugim miejscu klimatyzator wisiałby ok 5cm pod sufitem,ale pod nim też byłoby ok.5cm odstępu od szafy jak już pisałem to jest segment to znaczy na całej długości ściany czyli 5m jest przerwa między meblami a sufitem wysokości 27 cm dlatego mam obawy czy ten "tunel" wystarczy do wymiany powietrza.Nad telewizorem jest kawałek ściany z otwartą przestrzenią.Reszta ściany zewnętrznej to okna,więc nie mam gdzie jej powiesić.

barbie napisał(a):karton z klimatyzatorem wstaw pod łóżko-nie będzie widoczny ,jednostkę zewnętrzną wstaw aby wszyscy sąsiedzi widzieli że masz klimatyzację .
Jesteś żałosny!!!!!!!!!
Tak się składa,że ten klimatyzator będzie kolejnym urządzeniem w domu-i to tyle polemiki z twoją idiotyczną odpowiedzią nie będę się zniżał do twojego poziomu.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-06-13, 05:36:56
Moderator
Softel - Otwórz karton od jednostki wewnętrznej i przejrzyj instrukcję montażu. Dam sobie rękę ... , a tam rekę, dam sobie jaja odciąć, że wymagane odległości od jedn.wewn. do ścianek czy sufitu są kilkakrotnie większe od tych 5cm. Później będą problemy z kapaniem, czyszczeniem, serwisowaniem. Taka jest prawda. No ale na bezrybiu i rak to ryba .
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

softel

2010-06-13, 08:46:00
Nowy użytkownik
Shitashii-Niestety w tym zestawie nie ma instrukcji montażu jest tylko instrukcja obsługi -gdyby była to nie szukałbym pomocy na tym forum.W innych pomieszczeniach mam klimatyzację od kliku lat i nic mi nie kapie więc nie wiem o jakich problemach z kapaniem piszesz.Owszem dostęp do czyszczenia i serwisowania będzie trudny ale nie niemożliwy więc w czym problem?
To może jednak miejsce koło telewizora będzie lepsze tylko musiałaby dotykać z prawej strony do ściany.Jak już pisałem telewizor nie stoi pod samą ścianą tylko jest około 0,5m metra odsunięty od niej.Znalazłem w internecie ogólną instrukcję montażu gdzie są podane odległości odsunięcia od ściany z każdej strony oraz informacje gdzie telewizor i sprzęt elektroniczny powinien być odsunięty metr od urządzenia.Niestety ścianę zewnętrzną mam z dużym oknem i drzwiami balkonowymi więc nie ma miejsca.Pewnie mógłbym dalej odsunąć klimatyzator na bocznej ścianie,ale musiałbym zamontować koryto kablowe,wkuć się tego nie da bo to jest ściana z regipsu.Mnie taka instalacja z korytem na ścianie w domu nie odpowiada i dlatego szukam innego rozwiązania. Napisałem do was na tym forum bo myślałem ,że skoro są na nim sami fachowcy to będziecie w stanie mi doradzić biorąc wasze doświadczenie i lata praktyki pod uwagę.Ale dalej mam mętlik w głowie bo jednoznacznej odpowiedzi nie otrzymałem jeden pisze możesz,drugi nie.Telewizor może mi zalać tak samo jak meble ale nad nimi mogę rozłożyć folię.
pozdr
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-06-13, 09:42:12
Moderator
Nam chodzi o to, że zamontować możesz = uda Ci się to (lub monterowi), ale przepływ powietrza przez klimatyzator będzie utrudniony bliskością sufitu, mebli itp lub będzie utrudniony seriws. Odradzamy takie montaże, bo z nimi później są kłopoty, ale nie jest to na 100%. Po prostu w takich sytuacjach częściej zdarza się niewłaściwe działanie klimatyzatora. Ja nie wykluczam, że u Ciebie będzie git. Jak nie masz już innego miejsca, to montuj nad telewizorem.
Myślę, że inni są podobnego zdania.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

softel

2010-06-13, 10:01:08
Nowy użytkownik
No i właśnie takie miałem wątpliwości ,że będzie za mała wymiana powietrza nad meblami i mogą być problemy,natomiast nad tym telewizorem z prawej strony też będzie stykał się ze ścianą, ale od sufitu z lewej strony i z przodu będzie dość miejsca.Z tej prawej strony nie ma jakiś kanałów wlotowych więc chyba nie powinno być problemów,ale jak już pisałem jestem laikiem w tej dziedzinie i nie chciałbym popełnić błędu.Zastanawiałem się jeszcze nad tym czy jak klima będzie dmuchać nad tym telewizorem nie uszkodzi go zimnym powietrzem,ale można łopatki ustawić pod różnym kontem więc bezpośrednio nie powinno dmuchać na niego.
pozdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-06-14, 12:50:54
Top użytkownik
softel napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów
Nie jestem instalatorem,mam klimatyzację typu split firmy Saunier Duval SDH 31-025W którą chcę założyć w pokoju i chciałem się was poradzić ponieważ,żona nie bardzo chce się zgodzić na montaż tak aby moduł wewnętrzny bardzo się rzucał w oczy. Jaka odległość od sufitu musi być zachowana , czy może split dotykać do ściany z prawej strony i czy może wisieć ok.1,5 m nad telewizorem.I druga możliwość montażu nad meblami/segment/ ale przerwa od sufitu wynosi 37cm,natomiast samo urządzenie ma 27cm szerokości czy to jest wystarczająca przestrzeń nie ukrywam,że to drugie miejsce było by najbardziej wskazane.
pozdrawiam
Witam

Poniżej przedstawiam wycinek z DTR urządzenia dotyczący montażu. Zaznaczam że podane wymiary są minimalne. W niektórych przypadkach powinny być większe choćby od urządzenia do sufitu. Moim zdaniem minimum to 15cm. Drugim ważnym wymiarem jest odległość jednostki zewnętrznej od ściany i tam moim zdaniem powinno być 15-20cm. Nie zalecam montażu nad telewizorem ponieważ klima lubi się zmoczyć i przy sprzyjających warunkach leci z kratki nawiewowej.
[Obrazek: ecc8859633039081.jpg]
Nie radzę w ogóle montować samemu. Straci pan gwarancję. Montaż urządzeń Saunier Duval może być wykonany tylko przez autoryzowane firmy. Spis firm jest na stronie www.saunierduval.pl Jeżeli będzie potrzebna DTR urządzenia proszę przysłać prośbę na mojego maila.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa