Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Autobus napełnianie klimy

15 Odpowiedzi, 24683 Wyświetleń

szymonviper

2010-06-14, 18:53:42
Nowy użytkownik
Panowie proszę mi podać ile czynnika należy napełnić w autobusie średniej wielkości (ok 40 miejsc) mianowicie AUTOSAN A0808T, i jakieś rady odnośnie obsługi klimatyzacji w większych samochodach. Byłbym wdzięczny za informacje ponieważ w książkach jak i w internecie mało się o tym pisze.
  • Odpowiedz

szymonviper

2010-06-15, 18:43:52
Nowy użytkownik
Nie wierzę że nikt nie może napisać słowa o obsłudze klimatyzacji w autobusach. Może przynajmniej polecicie literaturę.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-15, 19:27:01
Moderator
Moze 8 kilo R134a a najlepiej to dopełniaj tak zeby gaz we wzierniku sie nie pienił bo nie wiadomo czy klima fabryczna czy dokładana i jakiej firmy.
  • Odpowiedz

Bock

2010-06-15, 20:00:56
Zaawansowany użytkownik
dokładnie jak pisze przedmówca napełnij ok 6 kg, obserwuj wziernik i ssącą od sprężarki w razie konieczności uzupełnij więcej.
  • Odpowiedz

szymonviper

2010-06-16, 19:19:55
Nowy użytkownik
objaw jest taki że weszło 2kg czynnika, ciśnienie na stronie HP rośnie do 23 bar i rozłącza sprężarkę. dopiero ustabilizowanie ciśnienia po stronie LP i HP oraz ponowne załączenie klimatyzacji powoduje zasprzęglenie sprężarki i tak znów do 23 bar. Rozumiem że napełnia się tak jak w samochodzie osobowym- po stronie LP gazem, lecz co z ciśnieniami?
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-16, 21:36:07
Zaawansowany użytkownik
a co ma byc z cisnieniami ? Przeciez to nie jest jakis niezwykly czynnik tylko 134a - tak ?
Przy tym czynniku presostat HP zalacza sie prawidlowo - 23 bar to duzo za duzo.
Ta klima w tym autobusie jest na calosc czy tylko dla kierowcy ? Big Grin
Wentylatory na skraplaczu kreca sie ? Jakie LP ? Wymieniales osuszacz ? Ta klima wczesniej miala w sobie czynnik ? Jaka proznie udalo sie uzyskac ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-16, 21:37:09 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

szymonviper

2010-06-17, 19:41:02
Nowy użytkownik
Klimatyzacja ma możliwości pracy dla kierowcy i także w całym pojeździe. Próżnia -0.8 bara, działała cały poprzedni sezon a w tym roku brak czynnika. Wentylatory się kręcą, osuszacza nie wymieniałem. Ciśnienie LP przy pracy sprężarki 4 bar.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-17, 21:15:43
Zaawansowany użytkownik
Sprawdzales szczelnosc ukladu azotem ? Bo wyglada na to ze uklad byl nieszczelny i nadal jest ...
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-18, 15:51:46
Moderator
Cisnienie Lp 4 Bar jest za duze a powinno oscylowac w granicach 2 Bar.
Jak nie było gazu to najpierw proba szczelnosci azotem a potem napełniaj no i filter do wymiany bezwzglednie.
  • Odpowiedz

szymonviper

2010-06-18, 19:20:24
Nowy użytkownik
Sprawdzałem i przez godzinie wskazówka nie drgnęła. Pomijając nieszczelność bo klient decyduje sie na nabicie (ze względu na pasażerów) nie mogę nabić więcej niż 2 kg czynnika bo ciśnienie szybko rośnie do 23bar i rozłącza sprężarkę. Wymienię osuszacz i sprawdzę efekty.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-18, 19:57:55
Moderator
Co tam za klima siedzi?
Moze jest jakis elektrozawor i azot gdzies został.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-18, 21:08:51
Zaawansowany użytkownik
A jakie cisnienie azotu podales ? Jak na sprezarce masz zawory serwisowe to przy azotowaniu najlepiej odcinaj sprezarke.
Swoja droga to ta proznia jakas marna jest ... gdzie ja mierzyles ? Utrzymuje sie po dluzszym oczekiwaniu czy rosnie ?
Dobrze by bylo wymienic olej w sprezarce.
  • Odpowiedz

szymonviper

2010-06-19, 13:49:59
Nowy użytkownik
azotem sprawdzałem na 5 barach. Próżnia tak samo się utrzymywała podpinając waukometr na LP i HP. Ciężko powiedzieć pierwsze myślałem że za dużo gazu jak takie efekty ale jeśli tylko weszło 2 kg a ma być ok 6kg to jest różnica.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-19, 14:16:14
Moderator
5 bar azotu to sie bije kolo od stara a w układ na probe szczelnosci ładuje sie 20 Bar
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-19, 22:30:19
Zaawansowany użytkownik
Jak robisz proznie w takim wiekszym ukladzie to dobrze jest podpiac dwie pompy - jedna np kolo sprezarki, a druga przy parowniku.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa