Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

sprężarka na r 600

9 Odpowiedzi, 13162 Wyświetleń

Qba

2010-06-21, 17:21:26
Zaawansowany użytkownik
Witam - będę wymieniał sprężarkę na r 600 w chłodziarko zamrażarce( Siemens ,3 szuflady na dole i chłodziarka u góry) ale pierwszy raz na ten gaz więc proszę o kilka rad i uwag jak zrobić to bezpiecznie. I jeszcze jedno nigdzie nie ma informacji o ilości gazu w układzie więc chyba na zegary . Chyba że można inaczej.
Pozdrawiam i proszę o dyskusję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-21, 20:59:23
Moderator
Jak wczesniej była na R600 to powinna byc tabliczka.
Ale do rzeczy
Po pierwsze to wyjmujac stara nie uzywaj palnikow.
Po jej wyjeciu układ przedmuchaj azotem
Wsadz nowa i polutuj układ, nie zapomnij o filtrze.
Po odciagnieciu proznij na wage napełnij 40g tak, zebys cisnienie ssania miał -(minus) 0.5 bar czyli na wakum jak bedzie za mało to dobij do nie wiecej jak 50g
I to wszystko.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-06-21, 21:00:29
Użytkownik
Po wycięciu sprężarki dokładnie przedmuchaj parownik i skraplacz azotem. Układ pracuje na znacznym podciśnieniu, przydał by się wakuometr do ustawienia ciśnienia odparowania.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

czesio26

2010-06-21, 22:34:46
Użytkownik
Radek chyba szczegółowo Ci opisał!-jest on moim zdaniem autorytetem na tym forum!!
Ja to robię tak:oczywiście do demontażu używam tylko kombinerek,a broń cię stwórco palnika!-będzie BUM!!
Azotu nie noszę więc przefufuję pozostały układ r 134a-tak z 50 gram,i później to jeszcze odsysam ażeby mieć pewność ,że już nie ma izobutanu.
Po wspawaniu nowej sprężarki i FILTRA !! fufam znów w układ kilka gramów r 600,włączam ażeby przemiołło skraplacz na kilkanaście sekund i dopiero robię próżnię.
Później na wagę fufam ile jest napisane na tabliczce znamionowej i zmykam do domu(a dziwne,że Ty nie znalazłeś jej,w każdym sprzęcie jest!!!-na pewno!!!!! )
Dawniej bałem się tego gazu,ale okazało się ,że jest OK-nigdy jeszcze się nie zapchała kapilara i zawsze po napełnieniu działa spoko.A,że jest jakiś "suchy"i po kilku latach zacierają się sprężarki,TO CHWAŁA producentom,a dla nas zarobek!!!
Czy ktoś z Was ma inne doświadczenia z tym gazem,napiszcie proszę co wynika z waszej praktyki.
Acha-oczywiście układ chodzi na podsysaniu=wakum.
Pozdro z Podlasia
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-06-22, 05:58:43
Moderator
Czesio w poczatkowym zdaniu troche przesadził a gaz ten ma jeszcze zastosowanie w zapalniczkach i na codzien mam przygode z nim za kazdym razem jak tankuje moj samochod(no tam odpowiednio jest zmieszany z innym gazem, woda i co tam sobie jeszcze zyczycie)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-06-22, 08:49:29
Zaawansowany użytkownik
Ja przy wymianie sprężarki na > R 600 < robię dokładnie tak jak na R 134. No może z tą różnicą że odłamuję końcówkę serwisową tak aby nie było w pobliżu jakiegoś źródła ognia i czekam jakieś 10-15min. aby wszystko wyleciało. ( taka ilość gazu dość szybko się rozchodzi ). Smile
Następnie palnik i do roboty czasem przy rozlutowywaniu pojawi się płomyczek z rurki ale zaraz zgaśnie. W praktyce nie taki diabeł straszny jak go malują. :lol:

Procedura montażu nowej tak jak w każdym innym przypadku ( i jak wcześniej opisywali koledzy) to wszyscy znają. Wink
  • Odpowiedz

Qba

2010-06-22, 18:01:38
Zaawansowany użytkownik
- a już się bałem że ich nie naprawiacie . Dzięki wielkie o to mi chodziło i już sie nie boję Smile
  • Odpowiedz

czesio26

2010-06-23, 17:39:40
Użytkownik
Kolega Radek napisał,że tankuje izobutan codziennie...no nie wiem,pytałem na stacji mojej i tam mają tylko mieszankę propanu i butanu,nawet certyfikat mi pokazali ile w każdej dostawie jest % propanu a ile butanu...
Ale święta racjaj,ja kilka razy(NA PRAWDĘ)napełniałem lodówki na r600 gazem do zapalniczek(tom na butelce było napisane wyrażnie IZOBUTAN)i to w dawce 55 gram,czyli przeważnie tyle ile pochłania przeciętna lodówka.
trochę pomyślunku i można dostosować końcówkę od zapalniczki do napełniania lodówki!!To działa!
Pozdro z Podlasia
  • Odpowiedz

Qba

2010-06-24, 12:32:26
Zaawansowany użytkownik
- mam sprężarkę na r600 z zamrażarki - czy warto ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa