Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hałasująca sprężarka

6 Odpowiedzi, 7568 Wyświetleń

michał

2010-06-24, 17:36:33
Nowy użytkownik
Mam problem z hałasująca sprężarką w alfie 156 2.4 JTD. W mojej okolicy nikt nie naprawia sprężarek tylko nabijają klimatyzacje wiec zwracam się z prośbą do Was. Nagrałem poglądowy film, na którym słychać te dźwięki. http://www.youtube.com/watch?v=iHf0-bmiw2I
Występują tylko po włączeniu klimatyzacji i są bardziej słyszane, gdy na dworze jest ciepło i sucho, przy deszczowej pogodzie sprężarka pracuje dużo ciszej. Wystarczy delikatne zwiększenie obrotów i sprężarka się wycisza. Gdy sprężarka jest wyłączona kręcąc za sprzęgiełko słychać podobny dźwięk jak z zatartego łożyska. Sprężarka firmy Denso. Dziękuje za każde wskazówki
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-06-24, 18:42:25
Zaawansowany użytkownik
kręcisz za sprzegiełko czy koło pasowe???
Druga sprawa, kiedy napełniałeś ostatnio czynnikiem?
  • Odpowiedz

michał

2010-06-24, 20:24:39
Nowy użytkownik
Kręcę samym sprzęgiełkiem. Klima napełniana była w lipcu zeszłego roku
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-06-25, 04:53:32
Zaawansowany użytkownik
No to pewnie zaczyna się coś zacierać w spręzarce. Nie wiem jaki typ tam siedzi tzn czy tlokowa czy łopatkowa (obie wystepują w tym samym roczniku i silniku) różnią sie pierwszy rzut oka mocowaniem i średnicą kola (130mm lub 150mm). Moja rada taka, żeby pojechać do fachury, odessać czynnik (przy okazji zobaczysz w jakim stanie jest olej), odkręcić rurkę/przewód na tłoczeniu i sprawdzić czy przypadkiem uklad już się nie zasyfił. Czym dlużej będziesz jeździł z hałasującą sprężarką tym wzrasta szansa na takie zabrudzenie ukladu, że będzie caly do płukania plus do wymiany filtr osuszacz (chociaż to powinno się wymienić przy rozszxczelnieniu ukłądu) i zawór rozpręzny.
Ale z opisu wynika niestety , że sprężarka jest juz do wymiany plus płukanie....
  • Odpowiedz

michał

2010-06-25, 11:39:01
Nowy użytkownik
Byłem w zakładzie umówiłem się na poniedziałek, w jednym zakładzie powiedzieli mi żebym sam wypuścił sobie gaz w powietrze bo on już się nie nadaje. Próbować naprawić tą sprężarkę , czy mam szukać używki lub już zregenerowanej?
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-06-25, 11:55:12
Zaawansowany użytkownik
Używkę odradzam, kupisz nie wiadomo co. W dodatku mało kto zaślepia używki czyli w środku moze być woda (korozja) lub inne syfy z piachem włącznie.
Masz spręzarkę tłokową
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-25, 11:57:16 przez gajdek419.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa