Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki wybrać klimatyzator

11 Odpowiedzi, 12897 Wyświetleń

Guest

2005-05-30, 21:36:59
Gość
Stoję przed zakupem klimatyzatora.
Jaki jest lepszy? Wolnostojący czy na stałe zamontowany na ścianie?
Nie ukrywam, że kwestia finansów jest b. istotna.

Z góry dziękuję za informacje.
Aha potrzebuję schłodzić około 30 do 40 m2.(duży pokój połączony z aneksem kuchennym

Marek
  • Odpowiedz

Guest

2005-05-31, 06:56:59
Gość
przede wszystkim cichy. nic tak nie denerwuje, jak głośny klimatyzator. na przykład mitsubishi electric ma 21 dB a byle jaki chinczyk 33 dB . i na pewno nie przenośny, bo po pierwsze ich żywotność jest krótsza, a poza tym sprężarka jest w środku urządzenia i hałasuje. unikaj też tanich klimatyzatorów z marketów. mają one bowiem dołączone zestawy montażowe, w których miedź jest cienka jak papier i potrafi się rozejść po roku. lepiej zlecić montaż dobrej firmie z porządnej miedzi chłodniczej. różnice w cenach nie są już takie duże jak kiedyś. powodzenia.wojtek
  • Odpowiedz

Guest

2005-06-04, 05:39:29
Gość
Jeżeli poziom hałasu mitsubishi wynosi 21 dB niezależnie od wydajności to gratuluję.
tak na marginesie gdzie ten super cichy mitsubishi jest tak naprawdę produkowany-Chiny ,Izrael czy Korea.
Gościu nie daj się zbajerować,bierz tani montowany na stałe i tak naprawdę najważniejszy jest prawidłowy i staranny dobór i montaż.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Guest

2005-06-05, 18:56:58
Gość
Mitsubishi electric jest od lat montowany w Tajlandii w fabryce Mitsubishi. Oczywiście 21 dB ma na najniższym biegu, a wtedy nie ma pełnej wydajności. ale przynajmniej mamy wybór. Mam taki w domu i często korzystam z najniższego biegu, ponieważ pełna moc chłodnicza jest potrzebna w przypadku prawidłowo dobranego klimatyzatora przez 2-3 godzin dziennie w momencie największych zysków ciepła, lub w momencie uruchomienia klimatyzatora przez kilka-kilkanaście minut. potem zostawiam na najniższym biegu. A czy przedmówca ma w domu klimę? . nie jestem złośliwy, bo przez wiele lat jej nie miałem. niemniej najlepiej testować na sobie, a potem dzielić się uwagami. poza tym kryterium ceny jest często najważniejsze i lepiej mieć najtańszą klimę niż żadną. najważniejsza jest świadomość najlepszego wyboru. powodzenia. wojtek
  • Odpowiedz

Guest

2005-06-26, 11:35:49
Gość
NIech sie ci od marketów na sprzedaj ale inym. Jak masz wybierać kup renomowanych firm, ja mam TOSHIBA i śpie spokojnie i nic nie stuka, nic nie bulgota, i plaskiki nie trzeszczą, osobiście polecam INVERTER mozna być spokojmym że żaden sąsiad nie przyleci. Pozdro tylko renomowana fima ma wiarygodne dane o ciśnieniu dzwięku.
  • Odpowiedz

Ekspert Mk-Went

2011-07-06, 10:31:28
Nowy użytkownik
Tak naprawdę nie ma jednej gotowej odpowiedzi na pytanie "jaki wybrać klimatyzator". Dobór klimatyzatora w każdej sytuacji jest indywidualny i powinien zostać skonsultowany z ekspertem. Jestem gotowy pomóc telefonicznie [REKLAMA] - proszę wówczas o telefon a postaram się zarekomendować sprzęt najlepiej dopasowany do Pana konkretnych potrzeb i sytuacji. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-07-06, 11:33:46
Użytkownik
Jeżeli chodzi o montaż urządzeń w mieszkaniu, które jest "własnościowe" polecał bym montaż urządzenia typu SPLIT. Jeżeli jest to mieszkanie wynajmowane gdzie właściciel pozwala na taki montaż wolał bym to przemyśleć. Ponieważ kiedyś człowiek idzie na swoje a i klimatyzator wypadałoby zabrać z sobą. Wtedy płaci się za demontaż i ewentualny ponowny montaż.

Co do kosztów montażu, tutaj należy wziąć pod uwagę jakość urządzeń. Wiadomo że dobre urządzenia renomowanych marek gdzie sprawa serwisu jest rozwiązana w bardzo dobry sposób troszkę kosztują. Nie zawsze ceny katalogowe są cenami ostatecznymi Smile więc po prostu trzeba rozmawiać z potencjalnym wykonawcą. "Gościu" jeżeli masz jakie kolwiek pytania możesz napisać mailowo, GG, lub zadzwonić. Porady nic nie kosztują Smile
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2011-07-06, 11:45:37
Użytkownik
Panowie temat z 2005 roku Tongue Pan już napewno wybrał klimatyzator Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-06, 11:47:38
Moderator
Pan"Ekspert" bezczelnie wciska swoją reklamę, ok, ale zobaczymy czy będzie dalej udzielał się na forum.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Redakcja

2011-07-06, 11:52:37
Administrator
Panowie "odgrzebaliście" jakiś stary wątek - jak słusznie Adrianarktos1 zauważył z 2005 roku i się denerwujecie Smile Pozdrawiam
  • Odpowiedz

KlimTech

2011-07-06, 12:08:29
Użytkownik
Ja się nie denerwuję Smile miałem okazję wyrazić swoją opinię na ten temat Smile a że z 2005r. to ie zauważyłem Rolleyes
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa