Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak prawidłowo dobrać klimatyzator?

9 Odpowiedzi, 11152 Wyświetleń

wacho_wacho

2010-06-01, 21:00:58
Nowy użytkownik
Witam!
Jestem dość świeży w temacie- jedyne moje powiązanie z branżą, to to, że niebawem będę musiał wybrać klimatyzatory do pomieszczeń biurowych (stety niestey padło na mnie).

Pierwsze moje pytanie: jak prawidłowo dobrać moc klimatyzatora? W internecie spotkałem się z wieloma wzorami, programami itp. ale różnią się i to czasem diametralnie :/
Czy jest jakiś ogólny wzór jak obliczyć +/- ile tych kW potrzebuję? Tak, żebym miał choć trochę orientacji i żeby mi potem nie wciskali przedstawiciele handlowi urządzeń które będą za małe albo za duże...
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-01, 21:13:16
Moderator
Najlepiej umów się z fachowcem w swojej firmie które będzie mógł swoim okiem zobaczyć pomieszczenia które będą musiały być klimatyzowane. Napisz skąd jesteś to ktoś z nas podjedzie i przedstawi Tobie sprawę od A do Z. Jak jesteś z Warszawy to mogę pomóc. Jak dobrać klimatyzator to najmniejszy problem. Trzeba rozwiązać system odwodnienia czy umiejscowienia skraplaczy czy nawet podciągnięcia zasilania do klimatyzacji. Pzdr
  • Odpowiedz

wacho_wacho

2010-06-04, 18:33:43
Nowy użytkownik
heh właśnie o to chodzi, aby przed umówieniem się na spotkanie ze specjalistą, wiedzieć choć orientacyjnie co i jak- robiłem trochę ogólne w handlu i wiem że lepiej przyjąć zasadę ograniczonego zaufania- nie wiadomo czy faktycznie trafię na dobrego doradcę, czy na handlarzynę, który będzie chciał mi na siłę wepchnąć byle shit żeby zaroić
Ogólnie znalazłem kilka kalkulatorów, ale strasznie dużo danych trzeba wpisywać i jakieś takie dziwne wyniki... ale trafiłęm też na taki sposób obliczeń http://klimatyzacjablog.pl/podstawy/jak-...imatyzator
Jest to w miarę wiarygodne?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-04, 18:34:50 przez wacho_wacho.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-06-04, 18:37:08
Moderator
po prostu opisz nam dokładnie to pomieszczenie itd, a my Ci podpowiemy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-04, 20:32:42
Moderator
Co to znaczy klimatyzatory do pomieszczeń? Ile pomieszczeń chcesz klimatyzować? Czy to mają być pomieszczenia biurowe, serwerownie, sale konferencyjne? Możesz zastosować na każde pomieszczenie jeden klimatyzator (jeden na jeden), możesz multi split czyli jedna jednostka na zewnątrz i powiedzmy do 5 jednostek wewnątrz i możesz zamontować system VRF czyli jedna całkiem spora jednostka na zewnątrz i kilka i nawet kilkanaście jednostek wewnątrz. Napisz skąd jesteś wtedy ktoś z nas pojedzie do Ciebie i będziesz miał w jednej osobie handlowca montera i serwisanta i odpowiedź na każde Twoje pytanie Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

pod1

2010-06-11, 14:33:06
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Co to znaczy klimatyzatory do pomieszczeń? Ile pomieszczeń chcesz klimatyzować? Czy to mają być pomieszczenia biurowe, serwerownie, sale konferencyjne? Możesz zastosować na każde pomieszczenie jeden klimatyzator (jeden na jeden), możesz multi split czyli jedna jednostka na zewnątrz i powiedzmy do 5 jednostek wewnątrz i możesz zamontować system VRF czyli jedna całkiem spora jednostka na zewnątrz i kilka i nawet kilkanaście jednostek wewnątrz. Napisz skąd jesteś wtedy ktoś z nas pojedzie do Ciebie i będziesz miał w jednej osobie handlowca montera i serwisanta i odpowiedź na każde Twoje pytanie Smile. Pzdr

witam
jestem z Krakowa i chciałbym się umówić z kimś zaufanym na takie spotkanie, na rzut oka fachowca, handlowca, montera, serwisanta.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-11, 14:57:26
Moderator
Wysłałem mail. Pzdr
  • Odpowiedz

nailthem

2010-06-30, 10:39:25
Nowy użytkownik
Witam
Mam problem bo cos sie stalo z klimatyzacja. Jest to klimatyzator samsung nascienny. Leje sie z niego woda. Nie wiem czy sie nie przytkala rurka odprowadzajaca wode. Ale potrzeba mi taniego fachowca - czytalem na tym forum ze sa tutaj ludzie ktorzy moga pomoc w jakiejs niewygurowanej kasie. Czy moge liczyc na pomoc. Ktos kto jest serwisantem lub monterem poprosze o kontakt.

Bardzo dziekuje za pomoc
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 14:47:19
Moderator
Po pierwsze to nie wolno podawać nr telefonów i adresów e-mail zgodnie z regulaminem forum!!! Po drugie załóż nowy wątek. Po trzecie jak byś wpisał skąd jesteś wtedy jest łatwiej nam Tobie pomóc bo tak to nie wiadomo czy jesteś z Krakowa czy z Gdańska. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa