Witam wszystkich, mam do Was ogromną prośbę, a mianowicie. Mam zamontowany system VRF na budynku, mam problem z jednym systemem a mianowicie jest to j.zew AO90tpcmf do niej podłączone 4 kasetony au14latf i jeden au54tfcmf. Koniecznie musiałem wymienić czynnik gdyż jeden ze składników uleciał (407c). Problem polega na tym że pierwsza(najbliższa) jednostka chłodzi super następna w tym samym pomieszczeniu też jest ok. kolejne pomieszczenie i następne dwie jednostki coraz słabiej, im dalej tym gorzej. Piąta jednostka jest wyłączona i chyba już tak zostanie (au54tfcmf). Czynnik nabiłem zgodnie z tabliczką czyli 10kg + 70 metrów rur powyżej 5metrów co daje kolejny 1,4kg, łącznie 11,4kg. Rozebrałem pół sufitu żeby posprawdzać rury, wszystkie średnice w porządku. Z manometrów podłączonych przy j. zew wynika mi 4,8 do 5,2 bar a wysokie waha się gdzieś w granicach 20 bar, nie mam możliwości wpięcia się przy j. wew. Cały czas działają mi trzy sprężarki,
obladza mi strasznie powrót i zbiornik (akumulator). Proszę powiedzcie mi co mam robić?, ładować dalej w układ? wygląda na to że mała ilość czynnika. Boje się coś przy tym robić, bo mam pierwszy raz do czynienia z takim układem. Jeśli miałby ktoś dokumentacje do tych urządzeń bardzo bym prosił. Chciałbym sprawdzić historie błędów wcześniejszych a nie mam kodów, więc gdyby ktoś mógł pomóc, byłbym bardzo zobowiązany. Z góry dziękuje i pozdrawiam serdeczne.
obladza mi strasznie powrót i zbiornik (akumulator). Proszę powiedzcie mi co mam robić?, ładować dalej w układ? wygląda na to że mała ilość czynnika. Boje się coś przy tym robić, bo mam pierwszy raz do czynienia z takim układem. Jeśli miałby ktoś dokumentacje do tych urządzeń bardzo bym prosił. Chciałbym sprawdzić historie błędów wcześniejszych a nie mam kodów, więc gdyby ktoś mógł pomóc, byłbym bardzo zobowiązany. Z góry dziękuje i pozdrawiam serdeczne.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
![[Obrazek: 329a9f8eea74103e.jpg]](http://images40.fotosik.pl/306/329a9f8eea74103e.jpg)