Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z VRF Fujitsu

7 Odpowiedzi, 9077 Wyświetleń

sify86

2010-06-30, 18:37:09
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, mam do Was ogromną prośbę, a mianowicie. Mam zamontowany system VRF na budynku, mam problem z jednym systemem a mianowicie jest to j.zew AO90tpcmf do niej podłączone 4 kasetony au14latf i jeden au54tfcmf. Koniecznie musiałem wymienić czynnik gdyż jeden ze składników uleciał (407c). Problem polega na tym że pierwsza(najbliższa) jednostka chłodzi super następna w tym samym pomieszczeniu też jest ok. kolejne pomieszczenie i następne dwie jednostki coraz słabiej, im dalej tym gorzej. Piąta jednostka jest wyłączona i chyba już tak zostanie (au54tfcmf). Czynnik nabiłem zgodnie z tabliczką czyli 10kg + 70 metrów rur powyżej 5metrów co daje kolejny 1,4kg, łącznie 11,4kg. Rozebrałem pół sufitu żeby posprawdzać rury, wszystkie średnice w porządku. Z manometrów podłączonych przy j. zew wynika mi 4,8 do 5,2 bar a wysokie waha się gdzieś w granicach 20 bar, nie mam możliwości wpięcia się przy j. wew. Cały czas działają mi trzy sprężarki,
obladza mi strasznie powrót i zbiornik (akumulator). Proszę powiedzcie mi co mam robić?, ładować dalej w układ? wygląda na to że mała ilość czynnika. Boje się coś przy tym robić, bo mam pierwszy raz do czynienia z takim układem. Jeśli miałby ktoś dokumentacje do tych urządzeń bardzo bym prosił. Chciałbym sprawdzić historie błędów wcześniejszych a nie mam kodów, więc gdyby ktoś mógł pomóc, byłbym bardzo zobowiązany. Z góry dziękuje i pozdrawiam serdeczne.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 18:42:58
Moderator
Przy tym gazie nie jest złe ciśnienie. Pytanie tylko czy dobrze policzyłeś całkowity rurociąg. VRV nie lubią ani przeładowania czynnikiem ani braku czynnika. Dlatego priorytetem jest dokładne przeliczenie gazu w stosunku do całkowitej długości rurociągu. Masz jakieś papiery firmy która to instalowała i ich wyliczenia co do długości rur?
  • Odpowiedz

sify86

2010-06-30, 19:00:34
Nowy użytkownik
Nie mam żadnej dokumentacji, rury zostały pomierzone "na oko", starałem się jak najdokładniej, ale jak to mówią: "że na oko to chłop w szpitalu umarł" i teraz nie wiem czy może dobijać układ po trochę (100g?) czy może szukać innej przyczyny?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-06-30, 19:02:56
Moderator
Mi tak kiedyś przeładowali VRV Mitsubishi i wymieniałem Presostat wysokiego ciśnienia. Chłodzić chłodził ale na grzaniu blokował się. Długość linii to podstawa.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-01, 04:48:52
Top użytkownik
Witam

Rozumiem że był przeciek, usunąwszy cały czynnik zrobiłeś próżnie i napełniłeś czynnik wg wagi z tabliczk, wydrukowany fabrycznie nie ten dopisany pisakiem. Wcześniej usunąłeś przeciek, wykonałeś próbę szczelności azotem. Później dostosowałeś się do wytycznych:

[Obrazek: 329a9f8eea74103e.jpg]

Potem:
? Test działania z wykorzystaniem płytki sterującej (jednostka zewnętrzna)
Jeżeli chcesz wykonać test dla operacji chłodzenia, ustaw przełącznik DIP (SW1-1)na pozycje ON.
Jeżeli chcesz wykonać test dla operacji grzania, ustaw przełącznik DIP (SW1-2) na pozycje ON.

Wyślij mi na maila firmowego prośbę o instrukcje serwisową.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

sify86

2010-07-01, 14:58:58
Nowy użytkownik
Dziękuje, jutro biorę się za dokładne pomiary i wyliczenia. Dziś mi już na manometrach nie pokazywało tak dobrze. Ciśnienie spadło do ok. 4 bar, do tego trzy sprężarki chodzą non-stop. Oblodziło mi strasznie, aż do sprężarek. Wyłączyłem wszystko, jutro dalsza akcja.

Mail poszedł
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-01, 15:34:21
Top użytkownik
sify86 napisał(a):Mail poszedł
Witam

Nie dotarł, wejdź na moją stronę i z kontaktu wyślij maila.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa