Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

protokół na pomiary po serwisie klimy

42 Odpowiedzi, 42074 Wyświetleń
1 2 Dalej

Qba

2010-05-25, 20:08:39
Zaawansowany użytkownik
Witam
- jak w temacie , czeka mnie montaż jednej jednostki i kilku na serwis w firmie która życzy sobie protokół na końcowe pomiary: prądu i ciśnień układu .
- Nie robiłem jeszcze tego więc moja prośba o WZÓR takiego protokołu i jakieś porady !

Dziękuję i pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-25, 21:04:19
Moderator
Już kiedyś był taki temat. Każdy (każda firma) tworzy sobie sam taki protokół z odpowiednimi pozycjami. Proponuję puścić wodze fantazji.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bock

2010-05-25, 21:48:03
Zaawansowany użytkownik
poszukam i wyśle Big Grin
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-07-02, 23:23:35
Użytkownik
Banita ma uprawnienia do wypisywania bzdetów i kto jeszcze? Big Grin
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-03, 04:12:55
Top użytkownik
w jakich klimatyzatorach widziałeś miejsce na plomby ? .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-03, 12:37:53
Top użytkownik
Witam

Ja używam takiego. Prosty, przejrzysty dla każdej strony.

[Obrazek: 15a4cedb9a629176.jpg]

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

AS

2010-07-03, 13:10:48
Zaawansowany użytkownik
Jakie ciśnienia Kolega wpisuje w odpowiednie pozycje: absolutne, czy rzeczywiste?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-03, 13:41:09
Top użytkownik
AS napisał(a):Jakie ciśnienia Kolega wpisuje w odpowiednie pozycje: absolutne, czy rzeczywiste?
Witam

A jakie kolega by widział przy klimatyzatorach typu split? Czy warto mącić klientowi dodatkowo w głowie? Mam możliwość ustawienia w manometrze odczytu obu wartości ciśnienia.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-03, 16:03:14
Top użytkownik
proponuję poprawkę--zerowania już niema teraz jest prąd upływowy w przewodzie ochronnym .
  • Odpowiedz

AS

2010-07-03, 20:32:23
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):
AS napisał(a):Jakie ciśnienia Kolega wpisuje w odpowiednie pozycje: absolutne, czy rzeczywiste?
Witam

A jakie kolega by widział przy klimatyzatorach typu split? Czy warto mącić klientowi dodatkowo w głowie? Mam możliwość ustawienia w manometrze odczytu obu wartości ciśnienia.

Pozdrawiam

Zadałem bardzo proste pytanie po zapoznaniu sie z treścią, pokazanego wyżej protokołu serwisowego. Proszę o odpowiedź na pytanie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-03, 20:57:19
Top użytkownik
AS napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Witam

Pozdrawiam

Zadałem bardzo proste pytanie po zapoznaniu sie z treścią, pokazanego wyżej protokołu serwisowego. Proszę o odpowiedź na pytanie.
Witam

Przepraszam, czy to jakiś egzamin kolego AS?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-07-03, 23:28:49
Użytkownik
Banita napisał(a):Egzamin egzaminem a wiedza wiedzą.Posiadając elektroniczny zestaw do pomiaru nieswiadczy o posiadającej wiedzy.Po co mi kombajn do autoklimatyzacji skoro niepotrafię odróżnić ciśnień.W górach wypijemy cherbatę tanim kosztem energetycznym.Mi to niesmakuje z powodu braku aromatu.

Zielona powinna Ci smakować.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-04, 06:22:05
Top użytkownik
AS napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Witam

Pozdrawiam

Witam

Kolego AS, jeżeli zadaje się pytanie na forum to powinno się używać nomenklatury ogólnie znanej a nie przypisanej danemu środowisku, grupie społecznej, subkulturze. Termodynamika to taki dział fizyki związany z kolegi wykształceniem. W tym dziwnym aczkolwiek ciekawym dziale opisane są zjawiska ciśnień. Nauka podzieliła te zjawiska na względne i bezwzględne. Kolego AS, zanim odpowiem na zadane przez Ciebie pytanie zdefiniuj mi znaczenie ciśnienia absolutnego i rzeczywistego w Twoim rozumieniu. Kiedyś o tym już rozmawialiśmy że obrzezanie to nie to samo co wykastrowanie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-04, 06:28:10
Top użytkownik
Banita napisał(a):Egzamin egzaminem a wiedza wiedzą.Posiadając elektroniczny zestaw do pomiaru nieswiadczy o posiadającej wiedzy.Po co mi kombajn do autoklimatyzacji skoro niepotrafię odróżnić ciśnień.W górach wypijemy cherbatę tanim kosztem energetycznym.Mi to niesmakuje z powodu braku aromatu.
Witam

Banita nie...między wódkę a zakąskę Bo i tak nie wiesz o czym piszemy. Jeżeli chcesz zabłysnąć to wytłumacz nam zjawisko rozwarstwiania się czynników na podstawie ,,Góralskiej Herbaty z Prądem''

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-04, 09:14:16
Moderator
Herbata Góralska dobra jest a Banita pije chyba "cherbatę" Smile brak słów......... Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-04, 10:15:35
Moderator
To nie jest moja sprawa punkt 4 bo to jak łatwo zrozumieć jest używane przez stefanbud i dla nas jako przykład który możesz wykorzystać dla swojego celu bądź nie!!!!!!!!!!! A Ty nawet tej prostej sprawy nie możesz zrozumieć że ktoś zrobił coś więcej niż napisał kilka zdań. Ty nawet zdjęcia nie zrobisz i nie wkleisz w forum aby mogło to w jakiś sposób pomóc innym. Co do stefanbud to powinieneś mu się w pas kłaniać bo to co on pokazuje swoimi zdjęciami to dla Ciebie jest erą z kosmosu!!! I w końcu zrozum że przykład to jest przykład i równie dobrze mógł zrobić punkt "8" że jak klientka ładna to może mu w naturze zapłacić. Twoje IQ = nie wiem ile... Smile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-04, 10:16:28
Top użytkownik
Banita napisał(a):...Lepiej pić cherbatę niż zapomnieć w punkcie czwartym protokołu serwisowego o odcinku parowym rurociągu chłodniczego...
Witam

No rozumiem że kolega rozróżnia rurociągi. Rozumiem że nie to samo tłoczny i cieczowy ale gazowy to nie to samo co parowy?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-04, 11:04:45
Top użytkownik
Banita napisał(a):Jak sama nazwa wskazuje że nie.Kłaniają się nie odmiany pisowni tylko przemiany. czynnika w poszczególnych miejscach instalacji.W normalnych warunkach pracy jak sama nazwa wskazuje w parowniku znajduje się para mniej lub więcej przegrzana.Uje się niekreskuje.
Witam

Znaczy co, to parowa to gazowa czy cieczowa? Mokra, sucha skończ choć jeden wywód i nie mieszaj w to górali.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-04, 12:23:29
Top użytkownik
Banita napisał(a):
stefanbud napisał(a):
Banita napisał(a):Jak sama nazwa wskazuje że nie.Kłaniają się nie odmiany pisowni tylko przemiany. czynnika w poszczególnych miejscach instalacji.W normalnych warunkach pracy jak sama nazwa wskazuje w parowniku znajduje się para mniej lub więcej przegrzana.Uje się niekreskuje.
Witam

Znaczy co, to parowa to gazowa czy cieczowa? Mokra, sucha skończ choć jeden wywód i nie mieszaj w to górali.

Pozdrawiam
Niewiedząc co odpowiedzieć niemieszaj do tego celu górali.W jaki sposób przy klimatyzatorze mierzysz stronę gazową skoro nieposiadają one takiego fabrycznego punktu pomiarowego.Wpinając się w tą grubą i cienką nadal pozostajemy przy pomiarze niskiego ciśnienia w funkcjii chłodzenia.W tym punkcie mierzymy pary w nieawaryjnym systemie.Strona gazowa powyżej 100 stopni celcjusza dotyczy się odcinka od kanału tłocznego sprężarki do odcinka w którym następuje skroplenie pierwszych cząsteczek czynnika chłodniczego.Zazwyczaj odbywa się to na początku sprawnego skraplacza.W jaki sposób według swojego protokołu dokonujesz pomiaru ciśnienia gazu na tym odcinku w klimatyzatorach
Witam

Przepraszam, Ty w ogóle widziałeś klimatyzator typu Split?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-04, 14:59:11
Top użytkownik
Banita napisał(a):Ostatnio w piątek.Jak dobrze pojmuję to obsługujesz jedynie splity.Nadal nieotrzymałem odpowiedzi co do pomiaru ciśnienia czynnika w postaci gazu.Dobrze byłoby odpowiedzieć czy to rzeczywiste czy bezwzględne ciśnienie.W splicie mamy do czynienia z linią tłoczną i ssawną co niezmienia mojego toku myślenia odnośnie braku możliwości zbadania ciśnienia gazu bez zamontowania zaworka serwisowego w odpowiednim miejscu.
Witam

Widzisz bzdury opowiadasz, nie znasz nawet budowy układu chłodniczego splita. Mylisz pojęcia. Powtórz sobie materiał ze szkoły i wróć. Co do ciśnień względne czy bezwzględne to nie z Tobą rozmowa.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-04, 19:35:20
Moderator
Banita napisz jak to powinno sie robić te przeglądy i protokół bo z tego co widze to 99% forumowiczów to głąby którzy pokupili sobie sprzęt dla szpanu i robią klienta w bambuko . W tym jednym procencie uczciwych i rzetelnych znajdujesz się tylko ty. Ostatnio jak czytam twoje posty to widze że tobie nie chodzi o udzielenie odpowiedzi tylko jak tu komuś dokopać . Zastanów się człowieku co ty chcesz od tego forum bo widze że sam niewiesz. Ja niekończyłem szkół chłodniczych i nie mam takiego doświdczenia jak inni ale zarabiam tym na życie i chyba musze robić to dobrze bo inaczej rynek by mnie sam wyeliminował. Twój tok myślenia to pokazać "jaki jestem dobry" , ja nie wątpię w to ale daj już spokój i skup się na udzielaniu odpowiedzi a nie na szykanowaniu innych.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-05, 20:30:24
Top użytkownik
Witam

Dobra, żeby było miło to zrobiłem zrozumiale dla kolegi ASa a nie do zrozumienia dla urzędników i Banity.

[Obrazek: bb7d83a9110803e3.jpg]

Urzędnikom powiem żeby powtórzyli sobie fizykę?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

AS

2010-07-06, 14:51:22
Zaawansowany użytkownik
Widzę , że Kolega został doprowadzony do wrzenia. Informuję, że [bara] odpowiada ciśnieniu absolutnemu, oznaczenie literowe ciśnienia absolutnego i rzeczywistego to (p), temperatury w st. Celcjusza to(t).
  • Odpowiedz

byniom

2010-07-06, 19:01:11
Moderator
taki protokół jest po to żeby klient co nieco wiedział bo dla niego i tak to jest czarna magia. Co do tych pomiarów to watpię żebyś wykonywał tak jak piszesz ( tyczy Banity) i z tego co piszesz to powinniśmy dla klienta wystawiać protokóły tak jak by były przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych. Często jest tak że klient i tak ma w głebokim poważaniu taki papier a liczy się to za ile mu zrobisz i żeby działało a najlepiej żeby zrobić i zapomnieć o wszystkim. Dzisiaj montowałem u klienta i jak mi powiedział jak chce mieć zamontowane to przeszedłem szok bo nawet jak bym chciał puścić fuchę to bym tak nie zrobił i go uświadowmiłem ż ei tak zrobię lepiej niż sobie tego chce to był zdiwiony bo powiedział ze chcę się narobić a i tak mi wiecej nie zapłaci. Ale tutaj chodzi oto że ktoś może moją robotę zobaczyć i powie że robił to paprok tak więc klient sobie pogadał a ja swoje zrobiłem i tak jest z tymi papierami , oni ich niechcą ale jak im dasz to się ciesza a i tak nic nie rozumieją.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-06, 19:42:58
Top użytkownik
Banita napisał(a):Nierozumieją jak co niektorzy na forum że bezpieczeństwo stawiają na drugim miejscu.
Witam

Niki proszę.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa