Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wydajność przenośnego monobloka.

18 Odpowiedzi, 17122 Wyświetleń

Mr.Masteq

2010-07-12, 17:49:17
Nowy użytkownik
Witam.

Dzisiaj stałem się posiadaczem klimatyzatora przenośnego TECTRO TP25 (ZIBRO P125 bez pilota)
Wydajność 2,5 KW wg EN 14511, BTU 12000, 850W poboru, kubatura 85m^3, 52db
Ustawiłem owo cudo pod ścianą, w ścianie wyrąbałem dziurę jak komin Batorego (fi 125)
Rurę wylotową w dziurę na wcisk.
Załączyłem. Głośno, nie da się rozmawiać. Po kilku godzinach jakoś się oswoiłem.

Chłodzony obiekt: Pokój 28m^2, mocno nasłoneczniony ze skosami z otwartym wyjściem do kuchni. Jakość izolacji stropu i skosów - mniej niż średnia.

Urządzenie pokazywało temp wlotu 32 st.C, Po pół godziny 30 st.C. - zadana 25 st.C
Działa tak już 6 godzin a temp osiągnięta to 29 St.C (godzina 18) Po kolejnych 2ch pojawia się 28 na wyświetlaczu. Na dworzu też zelżyło.
Sprężarka pracuje non-stop. Obieg powietrza w pokoju wspomagany wentylatorem sufitowym.
Ustawiłem termometr ok 7 cm od wylotu i zmierzyłem temp.
Po 15 minutach temp. wylotu wacha się od 14 do 15,5 St.C w zależności do prędkości wentylatora. Metr od urządzenia już rewelacji nie ma.

Jako laik w tej dziedzinie postanowiłem zapytać fachowców czy spadek o 13,5 - 15 stopni do dobry wynik dla takiego typu urządzenia, czy może jest wadliwe?
Pytam gdyż spodziewałem się większej wydajności.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 18:11:35
Moderator
Większej nie osiągniesz skoro tyle pokazuje termometr a co lepsze nic z tym nie zrobisz bo tam nie ma zaworu serwisowego aby sprawdzić ciśnienia. Masz za słaby klimatyzator w stosunku do tak nasłonecznionego pomieszczenia. Teraz jak chodzi non stop sprężarka to licznik prądu kręci jak szalony. Pzdr
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 18:33:21
Nowy użytkownik
Takie pytanie, raczej retoryczne. Czy przy ciągle chodzącej sprężarce nie powinno być zaszronienia na skraplaczu, przynajmniej na wejściu?

Oglądam sobie skraplacz i nic takowego nie widzę.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 18:36:21
Moderator
W tym modelu chyba się nie zamrozi, zresztą chyba się nie spotkałem z zaszronionym przenośniakiem no może że któryś z kolegów spotkał się z takowym zjawiskiem Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 19:15:16
Nowy użytkownik
Godzina 21. Za oknem 31,6 stopnia. W środku 28/29 stopni. Czyli po 9h działania, gdy nasłonecznienie spadło z wysokiego do zerowego pomieszczenie wychłodziło się o 3 stopnie.

Nijak to się ma z podawaną w opisie urządzenia "wydajnością" na 35m^2.
Praktycznie jakbym lodówkę szerzej otworzył efekt byłby podobny ;(.

Poproszę o fachowe poparcie mojej tezy. Będę chciał zwrócić sprzęt.

Rozumiem, że w u mnie w grę wchodzi split i to dużo większej mocy? Co polecacie?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 19:23:51
Moderator
Kolego po pierwsze to niby kupiłeś urządzenie 2.5kW czy 12000 BTU? Bo 2.5kw to nie 12000 BTU. 12000 BTU to 3.5 kW. To teraz jaką masz wydajność 2.5kW czy 3.5kW To jest podstawowe pytanie????? Co masz dokładnie napisane na urządzeniu: jaka moc chłodnicza?????? Po drugie sprawdź z tyłu w zbiorniczku ile masz wody i czy ją w ogólę masz?
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 19:35:20
Nowy użytkownik
Czeski błąd, przepraszam.

Z opisu urządzenia 3,5 kW 12000 BTU.
Z etykiety urządzenia, które wskazuje na normę EN 14511, 2,5 kW 9000 BTU.

Dokładnie to jest urządzenie z tej aukcji.

http://www.allegro.pl/item1131524542_kli...tanio.html

Co do wody w zbiorniczku to się gromadzi niewiele. 50 ml po kilku godzinach pracy, ale to może być spowodowane tym, że skropliny mają schładzać sprężarkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-12, 19:37:24 przez Mr.Masteq.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 19:36:49
Moderator
A co ze skropliną patrzyłeś na tyle w zbiorniczku czy coś się wykropliło??
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 19:37:56
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):A co ze skropliną patrzyłeś na tyle w zbiorniczku czy coś się wykropliło??

Co do wody w zbiorniczku to się gromadzi niewiele. 50 ml po kilku godzinach pracy, ale to może być spowodowane tym, że skropliny mają schładzać sprężarkę.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 19:42:40
Moderator
Oddaj klime do sklepu i nawciskaj im że nie jest miarodajne pisanie na powierzchnię 25m2 bo są pomieszczenia np. 30m2 które wystarczy schładzać urządzeniem 2.5kW bo nie ma dużych zysków ciepła.............. Ty potrzebujesz normalnego ścienniaka split i po sprawie. Cicho ekonomicznie i przyjemnie odczuwalnie chłód Smile Pzdr
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 19:51:12
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Oddaj klime do sklepu i nawciskaj im że nie jest miarodajne pisanie na powierzchnię 25m2 bo są pomieszczenia np. 30m2 które wystarczy schładzać urządzeniem 2.5kW bo nie ma dużych zysków ciepła.............. Ty potrzebujesz normalnego ścienniaka split i po sprawie. Cicho ekonomicznie i przyjemnie odczuwalnie chłód Smile Pzdr

Będę musiał tak zrobić, zostanę z fi 125 w ścianie. Może kupie żonie Yorka, będzie miał którędy na balkon wychodzić Smile.

Wracając do splita, to jeśli już to jakiś z inwerterem. Zważywszy na warunki jakie mam na ścianie balkonowej to wersja przypodłogowa była by najlepsza. Wentylator sufitowy wspomoże mieszanie.

Co wybrać w klasie ekonomicznej i jaką wydajność do opisanego już pomieszczenia?
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 19:56:23
Moderator
3.5kW powinno dać sobie radę. Pytanie ile chcesz na to przeznaczyć wliczając w to montaż?
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 19:59:15
Nowy użytkownik
Pewnie do 2000 sie nic nie znajdzie, to może coś między 2 a 3 tyś.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 20:02:54
Moderator
Za 3 tyś z montażem to niska półka invertera albo bardzo niska. Ja nie podam swoich cen bo Toshiba czy Mitsubishi czy Fujitsu i Fuji będą swoje kosztować. Przykładowo Toshiba 3.5kW Inverter 1050-Euro netto cena katalogowa. Skąd jesteś?
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 20:07:14
Nowy użytkownik
Ze wsi Koszalin
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 20:09:54
Moderator
To na pewno znajdziesz w swoich okolicach firmę która ma w swojej ofercie różne klimatyzatory wliczając w to Invertery. Ale nie szukaj już niczego z tej tańszej półki bo jak widzisz nie ma to sensu Smile o czym sam się przekonałeś. Jak chcesz to jest ktoś ze Szczecina i Trójmiasta ale w 3 tys możesz się nie zmieścić ale montaż miałbyś zrobiony mega profesjonalnie Smile Pzdr
  • Odpowiedz

Mr.Masteq

2010-07-12, 20:30:10
Nowy użytkownik
Nie szukałem czegoś z niższej półeczki - ten sprzęt był oferowany jako coś średniego - Teoretycznie 1000 zł detal - niższa półeczka to coś z allegro za 450 zł - tak przynajmniej myślałem. Zdecydowałem się na monobloka bo miało to się pojawić w mieszkaniu "na wczoraj". A opcja ze splitem miała wyklarować się w przyszłym roku.

Z ciekawości ustawiłem to "cudo" na sam wentylator temp. skoczyła z zachwianego 28/30 do stabilnego 30 st i się utrzymuje Big Grin

Of topic. Sam w swojej branży instaluje wysoką półkę, a skusiłem się na coś niby średniego - mam nauczkę.

Dziękuję "tommatiz" za nawiązanie konstruktywnej konwersacji.

Pozdrawiam / Masteq
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-12, 20:34:06
Moderator
No problem Smile ale podoba mi się to co napisałeś o nauczce Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa