Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chodzi,ale nie chlodzi.

21 Odpowiedzi, 23835 Wyświetleń

pfp76

2010-07-17, 20:21:04
Użytkownik
witam! Prosze szanownych fachowcow - mam pytanie , otoz posiadam klimatyzacje domowa gdzie jedna jednostka jest na zewnatrz a druga wewnatrz budynku "{split?} No i jak w temacie- sprezarka dziala ,rurka na wyjsciu robi sie goraca { zmoczona syczy jak zelazko.} ii klimatyzacja nie daiala . Z gory dziekuje za sugestie {nie chce samodzielnie naprawiac,ale chce wiedziec,} Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-17, 20:37:44
Użytkownik
RATUJTA! Za godz. przychodzi serwis i nie chce zeby kolejny raz mnie trzasneli . Dlatego chce wiedziec mniej wiecej o co chodzi. Mam bardzo niedobre doswiadzczenia z naprawiaczami , na przestrzeni 1-go roku trzasneli mnie na blisko 3-tys. USD - pisze z ziemi amerykanskiej . Jakie powinno byc cisnienie czynnika? Kompresor to zdajsie 4.5 Ton.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-17, 21:00:55
Top użytkownik
Witam

Spokojnie, musisz nam przeliczyć ile to 4,5tony lodu na BTU a najlepiej na kW. Później będzie Bogdan_New_Jersey i jak przeliczymy to obniżymy Ci rachunek na 150zł.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-17, 21:03:03
Użytkownik
Sorki, ale nie rozumiem!
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-17, 21:24:46
Użytkownik
O.K. - Jeszcze raz. Pare miesiecy temu wezwalismy serwis do slabo dzialajacej klimatyzacji.Przyjechala ekipa z odkurzaczem zrobila robote w 2-wie godziny skasowala 1800 dol. i pojechala . Na gebe powiedzial gosciu ze teraz to ho ho 8 lat spokoju . w tej cenie byly tez okresowe kontrole. A wiec za miesiac przyjechal fachman (klima nadal dzialala kiepsko} i stwierdzil koniecznosc wymiany kompresora-2 tys. dol. WYLECIAL NA ZBITY PYSK! Zrobil bym to juz przy pierwszej wizycie ale ja poprostu przespalem.Dlatego tez chcialem pare informacji zeby im patrzec przez ramie. Roboty niechce nikomu zabierac na dowod spytaj sie Bogdana jaka kare placi sklep za sprzedanie nikontraktorowi freonu. Wracajac do wymiany kompresora to nastepna uczciwa ekipa doczytala sie 10-cio letniej gwarancji i zaplacilem tylko 380 dol.-to i tylko to trzeba bylo zrobic na poczatku! Acha - zona sie pyta za co chcesz te 150 zl.?
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-18, 00:11:33
Użytkownik
Wlasnie o to mi chodzilo - o pierdoly , tylko kolega , a i przedmowca pisze pierdoly nie na temat . To za co te 150 zl . Zreszta temat jest zalatwiony - byli fachowcy i wiem wszystko.

Takze niniejszym dziekuje bardzo, obu panom dodaje punktow i zycze zdrowia i dobrego samopoczucia . W dalszym ciagu nie zmieniam zdania na temat zetelnosci polskich fachowcow , ich naprawde bogatej wiedzy i umiejetnosci radzenia sobie z problemami.A takich co zaczynaja rozmowe od 150 zl. {zreszta panowie co to kwota?- wiecaj wiary w siebie!} mijam i zawsze mijalem z daleka. Acha -zona sie pyta a propo czego te euro?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 01:32:16
Zaawansowany użytkownik
pfp76 napisał(a):witam! Prosze szanownych fachowcow - mam pytanie , otoz posiadam klimatyzacje domowa gdzie jedna jednostka jest na zewnatrz a druga wewnatrz budynku "{split?} No i jak w temacie- sprezarka dziala ,rurka na wyjsciu robi sie goraca { zmoczona syczy jak zelazko.} ii klimatyzacja nie daiala . Z gory dziekuje za sugestie {nie chce samodzielnie naprawiac,ale chce wiedziec,} Pozdrawiam!

a gdzie mieszkasz ja w NJ - Wallington
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 01:33:46
Zaawansowany użytkownik
pfp76 napisał(a):Kompresor to zdajsie 4.5 Ton.

nie ma i nigdy nie bylo 4,5 tony jest 1,5 2 2,5 3 3,5 4 i 5 nie ma 4.5
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 01:39:05
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Spokojnie, musisz nam przeliczyć ile to 4,5tony lodu na BTU a najlepiej na kW. Później będzie Bogdan_New_Jersey i jak przeliczymy to obniżymy Ci rachunek na 150zł.

Pozdrawiam

1 tona rowna sie 12tysBTU
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-18, 02:03:47
Użytkownik
Witam! Mieszkam na Floridzie . Faktycznie kompresor to2.5 ton. Do wymiany jest coil , moze znasz przyblizone ceny? Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 02:11:25
Zaawansowany użytkownik
coil w airhandler kosztuje pomiedzy 250 do 500$ zalezy jakiej firmy, plus TXV 70$ za calosc w NJ bierze sie 1000$ z wymiana w NY 1500$
Ale dlaczego ona jest do wymiany, cos mi tutaj nie pasuje, w niej sie niema co zepsuc.

wyslij mi na mojego e-maila twoj numer prywatny to jutro do ciebie zadzwonie
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-18, 02:15:40
Użytkownik
Na dole jest mala dziurka w rurce - czy nieda sie kawalek tej rurki wypreparowac z radiatora i zalutowac? Dziekuje za odzew!
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 02:18:09
Zaawansowany użytkownik
pfp76 napisał(a):Na dole jest mala dziurka w rurce - czy nieda sie kawalek tej rurki wypreparowac z radiatora i zalutowac? Dziekuje za odzew!

oczywisie ze sie da

ale skad wziela sie ta dziurka, tak sama z siebie?

wuslalem ci e-mail z moim numerem to zadzwon
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-18, 02:21:31
Użytkownik
Moge teraz?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 02:30:06
Zaawansowany użytkownik
pfp76 napisał(a):Moge teraz?

dzwon
  • Odpowiedz

popeye

2010-07-18, 07:20:17
Użytkownik
ale Wy macie w tej Ameryce problemy,normalnie tylko pozazdrościć Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-18, 08:11:30
Top użytkownik
pfp76 napisał(a):O.K. - Jeszcze raz. Pare miesiecy temu wezwalismy serwis do slabo dzialajacej klimatyzacji.Przyjechala ekipa z odkurzaczem zrobila robote w 2-wie godziny skasowala 1800 dol. i pojechala . Na gebe powiedzial gosciu ze teraz to ho ho 8 lat spokoju . w tej cenie byly tez okresowe kontrole. A wiec za miesiac przyjechal fachman (klima nadal dzialala kiepsko} i stwierdzil koniecznosc wymiany kompresora-2 tys. dol. WYLECIAL NA ZBITY PYSK! Zrobil bym to juz przy pierwszej wizycie ale ja poprostu przespalem.Dlatego tez chcialem pare informacji zeby im patrzec przez ramie. Roboty niechce nikomu zabierac na dowod spytaj sie Bogdana jaka kare placi sklep za sprzedanie nikontraktorowi freonu. Wracajac do wymiany kompresora to nastepna uczciwa ekipa doczytala sie 10-cio letniej gwarancji i zaplacilem tylko 380 dol.-to i tylko to trzeba bylo zrobic na poczatku! Acha - zona sie pyta za co chcesz te 150 zl.?
Witam

Muszę trochę sprostować. Napisałem sarkastycznie że obniżymy Ci koszta za serwis w USA do 150zł. Mając już wiedzę od polskich fachowców nie dasz się naciągnąć Tubylcom. Nie miałem zamiaru pobierać żadnych opłat.

Jest niesamowita relacja cenowa w usługach. W Polsce przegląd techniczny i konserwacja klimatyzatora typu split ścienny średnio kosztuje 150zł a w USA średnio 1800$.
Piszącym ze USA na Polskie forum jest ciężko dogaćy się ze względu na to że używane są inne jednostki miar i słownictwo techniczne. Jedyny z forum obyty w tych jednostkach jest Bogdan_New_Jersey. Widzę że już wymieniliście się kontaktami i będzie OK.

Pozdrowienia
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 13:05:38
Zaawansowany użytkownik
Czesc StefanBud

te ceny co podał sa wygorowane

doladowanie gazem systemu kosztuje pomiedzy 150-300 zalezy jaka firma.
za 1800 to wymieniam caly nowy kondenser (ta jednostka zewnetrzna) robocizna i material

tak ze ja niewiem zaco wzieli te 1800
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-18, 13:09:25
Zaawansowany użytkownik
serwisy kosztuja tyle co w Polsce tylko ze znaczek ze "zł" wymianiemay na "$"
ale caly system jest drozy w Polsce

niewiem dlaczego serwisy sa drozsze tutaj a wybudowanie calego nowego sytemu jest drozsze w polsce
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-07-18, 15:26:36
Moderator
U nas się naprawia - u nich się wymienia. Gospodarczo oni będą do przodu, ale mądrzejsi i sprytniejsi to jesteśmy my. Tyle pociechy. Tongue
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

pfp76

2010-07-18, 17:26:18
Użytkownik
No to POKOJ! Niniejszym i ja jesli kogos urazilem deprecjonuje i odwoluje. Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa