Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

warkot agregatu

8 Odpowiedzi, 7203 Wyświetleń

mruczus

2007-07-12, 09:42:51
Nowy użytkownik
Czy dźwięk agregatu powinien być jednostajny czy też ma być to seria szybko następujących po zobie narastań i ściszeń dźwięku przypominający traktor? Jeśli ma być jednolity to jaka może być przyczyna i sposób naprawy?
  • Odpowiedz

senior

2007-07-12, 16:32:49
Zaawansowany użytkownik
co to za agregat?
  • Odpowiedz

mruczus

2007-07-12, 20:10:19
Nowy użytkownik
agregat w klimatyzatorze przenośnym o mocy chłodzącej 2900 W i elektrycznej około 1000 W
  • Odpowiedz

mruczus

2007-07-15, 08:16:18
Nowy użytkownik
On chyba jest jednolity. Częstotliwość tego warkotu jest duża. Nie są to pyknięcia co jedną sekundę, tylko kilkanaście na sekundę. Czy to jest prawidłowo?
  • Odpowiedz

RobertS

2007-07-15, 08:19:49
Użytkownik
może coś się wkręciło w wentylator? albo łopatka pęknięta i wpada w wibracje?
  • Odpowiedz

mruczus

2007-07-16, 09:19:50
Nowy użytkownik
Wentylator w części wewnętrznej ma postać wałka, więc się nic nie wkręci. Chodzi mi o to czy agregaty tak chodzą z takim dźwiękiem. Niestety nie jestem w stanie zmierzyć ile ma decybeli. Producent podaje że ma być prawidłowo nie więcej niż 40. Gdy agregat się włącza to dźwięk jest cichszy. Dopiero po jakichś 10 minutach robi się trochę głośniejszy i tak już zostaje. Nie wiem do czego porównać ten dźwięk. Sądzę że ten warkot jest podobny do przydźwięku sieci gdy głośnik się podkręci (50 Hz). Agregat wewnątrz obudowy stoi na jakichś amortyzatorach gumowych. Dokręcenie śrub trzymających go do tej podkładki nie zmieniło poziomu tego warkotu.
  • Odpowiedz

mruczus

2007-07-18, 15:13:41
Nowy użytkownik
Zdjąłęm obudowę i dogiąłem trochę niektóre rurki wychodzące z agregatu, które dotykały plastikowej obudowy i zrobiło się ciszej. Najwyraźniej drgania przenosiły się z agregatu na jakąś inną część i w tym na obudowę powodując rezonans. Niestety projektanci nie przewidują takiej konstrukcji, żeby uniknąć wibracji. Widocznie to jest ciężko zaprojektować. Do tego dochodzą pewne różnice w montażu i już rurki przebiegają trochę inaczej i powstaje efekt wibracji.
  • Odpowiedz

Yankee

2007-07-22, 21:44:52
Nowy użytkownik
To chyba normalka, ja kupiłem sobie klimę za ponad 3000 zł i pierwsze co zrobiłem to rozkciłem jednostkę zewnętrzą bo nagle usłyszałem na balkonie jakiś traktor... okazało się że jedna z rurek obija się o obudowę ... po dogięciu stukanie ustało ... parę dni później wyczaiłem kolejny warkot tyle że dużo cichszy ... czeka mnie kolejne rozkręcanie niebawem :-)
Pozdrawiam, Yankee
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa