Chcę kupić klimatyzator przenośny do wychłodzenia jednego pokoju 24 m kw o wys. 3,20 m. Nie mam możliwości montażu splita. Mój wybór padł na model Alaska MAC 14020 ze względu na dużą wydajność 14000 BTU. Mieszkam w starym budownictwie z nieużywanym już kominem. Czy mogę go niego odprowadzić ciepło z klimatyzatora ? Mieszkam na drugim piętrze i wyżej są jeszcze dwa piętra + strych, jakieś 20 metrów. Czy klimatyzator da radę wypchnąć ciepłe powietrze na taką wysokość ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Odprowadzenie ciepła.
17 Odpowiedzi, 29558 Wyświetleń|
Hmmm... zależy jak drożny jest komin i czy cug ma. Spróbować możesz najwyżej klima się zablokuje jak nie będzie w stanie wypchnąć gorącego powietrza. Tylko jak masz wejście do komina gdzieś wysoko to ta rura stanie się kaloryferem i wtedy lepiej fabryczną rurę zastąpić rurą aluminiową w izolacji z wełny mineralnej. Pzdr
kup specjalny model klimatyzatora do obiektów zabytkowych --na naszym rynku są 2 firmy które je produkują .model który chcesz kupić jest zupełnie nieekonomiczny--zasysa ciepłe powietrze z ulicy przez 20 metrowy komin będzie dławione powietze wylotowe,kominem musi wylecieć 4 KW ciepła .
Banita zwrócisz koszty zakupu nieprzydatnego klimatyzatora ? .
Sprawdź ofertę firmy ARTEL, moim zdaniem nierealne jest wyprowadzenie takiej ilości ciepła kominem. Jedynie klimatyzatory ze skraplaczem z odprowadzeniem ciepła przy pomocy wody użytkowej, wiem dodatkowe koszty ale to czasem jest jedyna możliwość wyprowadzenia ciepła.
Jezeli jest to przewod KOMINOWY, to ilosc ciepla nie ma tu znaczenia , znaczenie natomiast ma jaka ilosc powietrza odprowadza ten przewod. Bo jesli to przewod kominowy w kamienicy to postaw na jednej szali 4-ry piece z wiaderkiem palacego sie wegla , a na drugiej szali postaw ilosc wydalanego ciepla przez twoj klimatyzator. Wazna jest przepustowosc komina do ilosci ze tak nieladnie powiem wydalanego powietrza.
Mysle ze jak dobry komin to da rade - generalnie jest to pytanie do kominiarzy!
Acha-2 pietra plus strych w zyciu nie beda mialy 20 m.
1500m3/h powietrza do wyprowadzenia, taka sama ilość musi być dostarczona
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-24, 19:44:33 przez mg.)
Bez jaj, nierealne! Cytat:Jezeli jest to przewod KOMINOWY, to ilosc ciepla nie ma tu znaczenia , znaczenie natomiast ma jaka ilosc powietrza odprowadza ten przewod. Bo jesli to przewod kominowy w kamienicy to postaw na jednej szali 4-ry piece z wiaderkiem palacego sie wegla , a na drugiej szali postaw ilosc wydalanego ciepla przez twoj klimatyzator. Wazna jest przepustowosc komina do ilosci ze tak nieladnie powiem wydalanego powietrza. Tylko ze "wydajnosc" komina tez zalezy od roznicy temperatur powietrza ktore jest w kominie do powietrza ktore jest nad kominem. Jezeli roznica bedzie mala to i cug bedzie slaby, a upalnym latem moze tak byc. Gazy spalinowe z pieca maja chyba troche wyzsze temperatury niz "wydaliny" klimatyzatora ? Jezeli bylaby to zima to nie ma problemu.
dajcie spokój :lol:
Banita ! ile wypiłeś ?
Jakie tam roznice temperatur w porownaniu do wysokosci Kaplicy Sykstynskiej ! Klimatyzator-rura -wydmuchiwane powietrze ( temperatura dowolna } - komin -wszechswiat!!! TYLE!
Zamienie bardzo slabo chlodzaca zamrazarke ,[ mogaca zastapic lodowke ]- na bardzo dobrze chlodzaca lodowke ,[ mogaca zastapic zamrazarke].!
Klimatyzator już do mnie dotarł, można go zobaczyć tu:
http://www.katalog-praktiker.pl/produkt/...14020.html Zrobiłem odprowadzenie gorącego powietrza do komina krótką 20 cm elestyczną, lzolowaną cieplnie rurą i działa bez zarzutu, komin jest wolny od spalin, bo nieużywany od lat i regularnie czyszczony przez kominiarzy. Dokładna wysokość na jaką odprowadzane jest ciepło to 16 m. Te 14000 BTU schładza 24 m kw. skutecznie ale i generuje hałas niestety też skutecznie.
No cóż, na razie upałów nie ma, więc z werdyktem to jeszcze trochę poczekaj.
Zatanawiam się jeszcze nad doprowadzeniem do chłodzenia skraplacza osobnego kanału z pokoju za scianą, uniknie się w ten sposób tworzenia podciśnienia w schładzanym pokoju i dopływem ciepłego powietrza z zwenątrz, nie zaszkodzi że tym sposobem sąsiedni pokój będzie wentylowany. Czy warto to zrobić ? Czy wpłynie to wydatnie na efektywność schładzania pokoju ? Działanie klimatyzatora nie będzie się wtedy już bardzo różnić od splita, zostanie tylko ten wytwarzany hałas, ale na to już nie ma rady.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY