Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki sprzęt rozsądnej jakości za rozsądne pieniądze ?

5 Odpowiedzi, 5966 Wyświetleń

doctor

2010-07-26, 22:34:26
Nowy użytkownik
Witam, od ładnych paru miesięcy przeglądam forum jako obserwator i jest to mój pierwszy post mam nadzieję, że nie zostanę zjechany od góry do dołu lub odesłany do wyszukiwarki bo ona nie daje odpowiedzi na wszystkie pytanie.
Najprościej i najkrócej chcę zorientować się w sprzęcie jaki dobrze i rozsądnie jest nabyć celem montażu i konserwacji klimatyzacji.

Jakie modele konkretnie polecilibyście aby zmieścić się w około 10tyś może nieco więcej ale bez szaleństw nie chcę szaleć i na dzień dobry kupować Maybacha zadowolę się skromnym mercedesem Wink

Manometry już wiem, że testo 550 Smile kielicharka koniecznie od dziadka to też podstawa no chyba, że jest jeszcze jakiś godny zestaw kielicharki + roztlaczarka nie koniecznie od dziadka to jaka ? podobnie z pompą próżniową niby można kupić dwustopniową w cenie jednostopniowej no ale ta jednostopniowa może bić na głowę jakością tą dwustopniową itd.

Wiertarka to raczej Bosch gbh 7 bo cenowo można wyszukać w cenie gbh 5 z wiertłami mam problem bo kiedy przebijałem się przez stropy i ściany pod montaż internetu używałem zwykłych wierteł max fi 30 a tu mam dylemat czy wiertło przebiciowe fi 45 to nie będzie zbyt mała średnica a fi 65 nieco za spora ? po środku wypada fi 50 Smile czy może lepiej koronkę ale wyłącznie na sucho wiercić ? choć nie mam pojęcia jak wybić z niej przy długości np 450mm beton po zapchaniu ta operacja zniechęca mnie do koronek Sad

Palnika też raczej z 50 kilową butlą nie zamierzam kupować ale myślę nad kluczami dynamometrycznymi montując amatorsko splita skręcałem wszystko metodą na jeszcze troszkie Wink niby jest ok no ale co innego sobie skręcać i ukręcić a co innego komuś wolę solidniej i pewniej.

Z góry dziękuję za względnie mało złośliwe odpowiedzi a urażonych błahością mego postu z tej samej góry przepraszam.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-27, 05:07:12
Top użytkownik
Witam Big Grin

1. Mercedes VITO(bez gwiazdy niema jazdy)
2. Testo, ale jeżeli lubisz wszystko na jednym wyświetlaczu to Refco.
3. Dziadkowa(nie wymyślono nic lepszego)
4. Pompa próżniowa jest ważna(fajnie jakby miała wbudowany wakuometr). Mam dwustopniową na półce w razie W, a przy splitach jednostopniowa szaleje.
5. 7 jest ciężka do dłuższych prac ale do ciężkich niezastąpiona
6. 65 jest najbardziej uniwersalnym wymiarem. Kup sobie z czasem wiertnice.
7. Poszukaj na początek palnika na MAP lub najlepiej mały zestaw Propan- Tlen.
8. Ja używam klucza dynamometrycznego i się tego nie wstydzę Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

cool-went

2010-07-27, 05:56:08
Użytkownik
Z koniecznych rzeczy jeszcze bym dodał:
waga do czynnika
ekspander do roztłaczania rur
giętarka
a w przyszłości stacja do odzysku czynnika
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-07-27, 10:51:29
Użytkownik
Co do samochodu polecil bym VW T4 samochodzik nie do zajechania i predzej znajdziesz za 10.000pln.
Co do Manomentrow, zastanow sie czy bedziesz w stanie sprostac ich menu Smile bez urazy.
Kielicharka ---> http://budowa.com.pl/Oferta/Kielicharka-...90749.html
Pompa lepiej 2 stopniowa 90l
Co do kluczy, jezeli chodzi o skrecanie zaworow ja uzywam kluczy nastawnych Smile Jeszcze nigdy nie uszkodzilem zaworow.
Bez ekspandera mozna sie obejsc, wystarczy mufka (oczywiscie odpowiednia, nie ze na 6' pojdzie mofka 12') Smile
Co do giętarki nie mam trafnej pozycji moze ktos doradzi. Widzialem jak uzywaja sprezynowych lecz nie ufam takowej.
gadu-gadu: 3236154
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-27, 11:19:49 przez KlimTech.)
  • Odpowiedz

jackie

2010-07-27, 16:56:20
Użytkownik
Witam
wrzucę i ja trochę do tematu...
Giętarkę (mechaniczną, posiadam oczywiście ) używałem tylko kilka razy do rurek 5/8", do wyginania rurek 3/8" oraz 1/2" używam sprężyn i mogę ten sposób śmiało polecić -chociaż nie ukrywam, że trochę jest roboty ze ściąganiem i ponownym nakładaniem izolacji na rurki freonowe. Używając sprężyn nigdy nie uszkodziłem ( przełamałem) żadnej rury i zawsze jest pełny przekrój!
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa