Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimą w astrze G , działa ale za szybko się odstawia

9 Odpowiedzi, 9333 Wyświetleń

_none_

2010-07-26, 13:59:59
Nowy użytkownik
Witam,

Mam problem ze swoją astreką. Model jak w stopce '99 3d 1,8 , x18xe1, klima manual.
Otóz klima jest od strony "układu" sprawna. Napita , szczelna. Sprezarka sprawna. Włącza się bez problemu, wiatraki chodzą prawidłowo( ten od ukł. chłodzenia jak i od klimy ). Klima odgrzybiona , nowy filtr węglowy, 2 razy ostatnio sprawdzana u "specow" od klim. Z ich strony wszsytko jest podono prawidłowo. Po stronie sprężania 15 bar , stan gazowy 2,5 bar , czyli podobno idealnie a mimo to nie chłodzi dobrze.

Problem jest tego typu ze za szybko ( podobno ) odstawia mi coś klimę. Włącza się jest na dworze powiedzmy 20 stopni , włączam klime na max zimno , 4 stopień - i patrze na term. wsadzonym w kratke - temp. spada o max. ok
7 stopni czyli przy 20 na zewnątrz do powiedzmy 13 w środku. Im cieplej tym gorzej. Skraplacze wymyte cisnieniowo , ( klimy i chłodnica ) , wszsytko spawdzone , nic nigdzie nie wycieka , ciśnienia stałe.

Spec powiedział mi że to może być wina sterownika - w lewym nadkolu - ale czy to możliwe ? Czy on nie odpowiada tylko za sterowanie wiatrakami ? A ew. czujnik ciśnienia ?

MIal któs podobny przypadek ? Co i jak mam sprawdzić ?

Proszę o porady.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wally

2010-07-26, 14:25:20
Użytkownik
rozumiem ze chciales napisac ze temperatura z kratek rosnie w miare chodzenia? bo z spadek z 7 na 13 jest srednio wykonalny? A jak z temp. skraplacza - nie jest za goracy? Cisnienia na postoju i przy wlaczonej klimie podales a co sie dzieje jak klima troche pochodzi - nadal wysokie stoi na poziomie 15 bar i nie rosnie?
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-07-26, 17:11:51
Zaawansowany użytkownik
te cisnienia sa na wolnych obrotach silnika czy podwyzszonych ?
Wewnatrz czuc moc nawiewu, czy tez dmucha od tak sobie ?
  • Odpowiedz

_none_

2010-07-27, 09:24:16
Nowy użytkownik
Witam,

Temp. w samochodzie spada , nie rośnie , jak włącze klimę. O ok. 7 stopni w stos. do temp na zawnatrz.

czyli przyklad

na dworze jest 20 , po jakims czasie dzialania klimy mam w samochodzie 13

co do sily i intensywnosci zimna , nie czuje "powera" klimy. dmucha ale bardziej "letnim" powietrzem i nie do konca takim "mokrym" , ostrym jak powinno.

Co do cisnien to nie jestem pewny , to sa wartosci ktore odczytywal mi spec z nanometrow. Jestem pewny natomiast ze w momencie jak zaczynala krecic sprezara , cisnienia rosly na manometrach. Podobno jesli o to chodzi to jest ok.

mam mozliwosc podlaczenia np. tech 2 , ale z tego co widzialem w sofcie do tego nie ma tam za bardzo danych do klimy ? tylko cisnienie czynnika chyba ? czy sie myle ? i moge wykryc jakos problem ? Na co zwracac uwage ? moge zrobic zrzuty , tylko powiedzcie czy to ma sens ?
  • Odpowiedz

mg

2010-07-27, 12:31:41
Top użytkownik
Czy klimatyzacja włącza się i wyłącza cyklicznie?, bo jeśli tak to może jest problem z termostatem na parowniku. Z tego co pamiętam jest tam mechaniczny termostat pod schowkiem u pasażera.
  • Odpowiedz

_none_

2010-07-27, 12:38:48
Nowy użytkownik
Tak,,

Myslę że pracuje dość cyklicznie , ale dziś to zweryfikuję. Włącza się na "chwilę" podziała i się wyłącza i tak w kółko. Jak mogę sprawdzić ten termostat ? Nie słyszałem żeby był on na parowniku ?
  • Odpowiedz

mg

2010-07-27, 12:56:18
Top użytkownik
Odkręć osłonę pod schowkiem (w nogach pasażera), powinno być tam coś takiego http://allegro.pl/item1158977604_termost...rozne.html
Zewrzyj kabelki i sprawdź działanie klimy.
  • Odpowiedz

_none_

2010-07-27, 13:44:49
Nowy użytkownik
a jakie powinno byc prawodlowe dzialanie po zwarciu ? i tam sa 2 czy 3 przewody ?
  • Odpowiedz

mg

2010-07-27, 15:45:54
Top użytkownik
Ciągła praca i odpowiednia temperatura z kratek. Kabelki dwa, wystarczy zewrzeć je z sobą.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa