Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór Klimatyzacji i kilka pomocnych wskazówek

38 Odpowiedzi, 36127 Wyświetleń
1 2 Dalej

Albin

2010-07-27, 18:21:03
Nowy użytkownik
Witam.
Na wstepie chcialbym wszystkich Powitać.
Od jakiegoś czasau mialem klimatyzator przenośny,lecz uznałem że najlepszym rozwiazaniem będzie montaż jakiegoś Splita.
Prosiłbym o dobranie czegoś w miare w niskiej cenie (za duże ostatnio wydatki,wiec nie moge sobie pozwolić na coś extra)
Kwota 600-800zł
Pomieszczenie 20-25m2
Wysokosc 2,5m
Okno po stronie zachodniej
4 piętro wiec sufit to już niestety czarna papa
1 TV
1 Laptop
W pomieszczeniu 2 czasami 3 osoby.

Mam problem z odprowadzeniem skroplin grawitacyjnie,gdyż nie mam obok okna rynny pionowej.
Najlepsze rozwiazanie to 50cm wyzej do rynny (może są jakies pompki które pomogły by to wykonac)

Chcialbym zamontowac to urządzenie we własnym zakresie (wiec prosze o wskazanie klimatyzatora do samodzielnego montażu) i prosilbym o podstawowe wskazówki czego należy przestrzegać.
Chciałbym zamontowac częsc wewnętrzną okolo 1m od okna i przewody wyprowadzić na zawnątrz.Czy przewody można schować w scianę ? czy muszą byc pod jakims kątem itp.Część zewnątrzna bedzie albo obok okna,lub na dachu ( zobaczymy na jakie warunki zgodzi sie Administrator).Nie montowalem nigdy czegoś takiego wiec liczę na Waszą pomocną dłoń.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 18:45:23
Moderator
Nie ma problemu przyjedziemy i zamontujemy Smile. Po pierwsze nie kupisz czegoś dobrego do ceny 800 pln brutto. sam nie zamontujesz bo stracisz gwarancję a o narzędziach nie będę pisał bo koszt narzędzi do takiego montażu to kilka ładnych tysięcy. Pompki sa możliwe które wypompują Tobie wode ale są awaryjne i czasem ciekną. Linię chłodnicza możesz ukryć w bruzdach. Strona zachodnia to istny skwar + dach to juz masakra więc urządzenie t minimum 3.5kW. To co czasem jest napisane gdzieś w ofertach odnośnie klimatyzacji żę do samodzielnego montażu to ściema handlowa. W końcu my sami montujemy ale mamy na to certyfikaty i zaświadczenia że możemy to montować. Tak to wygląda. urządzenie średniej klasy licz na ok 2000pln + montaż ale ceny zależne od regionu Polski. Skąd jesteś?
  • Odpowiedz

adabier

2010-07-27, 18:46:37
Nowy użytkownik
cześ Albin ,idź do Castoramy , wybierz klimatyzator do tzw. samodzielnego montażu za 600 PLN brutto /???/ , przeczytaj instrukcje i do roboty. po montazu daj info na Forum jakie masz sukcesy !!!
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 18:48:22
Moderator
adabier chyba napisałeś o przenośnym za 600 brutto a montaż to rura przez ścianę i po zabawie.. Pzdr
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-27, 19:10:52
Nowy użytkownik
Okolice Kielc.
Właśnie słyszałem że w marketach można zakupić cos do wlasnego montażu.Odrazu z przewodami 3m ( i tyle w zupełności mi wystarczy).Tylko ponoć trzeba skręcić i wszystko gra.
Ważne że wiem ile ma miec mocy (myślalem wlasnie o 3,2 ) - tak mi wyszło z jakiegoś kalkulatora który gdzies znalazlem.
Jak wszystko można schować w bruzdach to lux (nie będzie mokra scianka Smile ? )
Na allegro znalazlem nawet aukcje (już niestety zakończona ) z klimą ze wszystkimi przewodami,napełniona czynnikiem do przewodów o dł 5m.

Kurna na 2,5 tyś na razie mnie nie stać.
Więc albo faktycznie jest coś do samodzielnego montażu,albo odłożę sprawę na przyszły rok Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-27, 19:16:25 przez Albin.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 19:12:24
Moderator
odkładaj kasę na przyszły rok i będziesz zadowolony.... pzdr
  • Odpowiedz

barbie

2010-07-27, 19:18:43
Top użytkownik
za połowę posiadanej kwoty kupisz pompkę do odprowadzenia skroplin .
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-27, 19:20:08
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):odkładaj kasę na przyszły rok i będziesz zadowolony.... pzdr
No to mnie pocieszyłeś Sad

To jeszcze w takim układzie prosze mi powiedzieć co z tym odprowadzeniem skroplin ? Jakie najlepsze rozwiązanie ?
Niestety na zewnątrz na dół grawitacyjnie nie da rady.Jedyna opcja do góry 50cm lub może jakaś inna opcja (może macie jakies patenty na taki problem ?

No tak pompkę za polowe ceny...
A resztę za 9,5 tyś , wtedy będe usatysfakcjonowany Smile .Najlepsze rozwiązanie.

Nic,poczytam jeszcze na temat tych do samodzielnego montażu.Może faktycznie coś takiego istnieje i wcale nie jest do D..y.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-27, 19:31:20 przez Albin.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 19:34:20
Moderator
Jak nie grawitacja i pompka to rurka do bańki i po problemie Smile
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-27, 19:43:59
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Jak nie grawitacja i pompka to rurka do bańki i po problemie Smile
Dziękuje za odpowiedz ;P
Pisałeś ze grawitacja,albo cieknąca pompka.Więc odrzuciłem pompkę.Ale widzę ze jednak takowe pompki sie stosuje.
Chyba w takim układzie będzie pompka.
A tak teoretycznie : ile takich skroplin sie tworzy na dobę ?
W przenośnym klimatyzatorze bylo jakies 1-2 L na dobę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-27, 19:45:59 przez Albin.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 19:49:23
Moderator
Różnie w zależności od wilgotności. W zeszłym tygodniu gdzie było po 33'C to wody w skali dnia może być i 10 litrów ale przyjmijmy ok 5-7l na dobę. Wiadomo że w pierwszym momencie włączenia klimatyzacji wody będzie dużo ale po kilku godzinach pracy wilgoci będzie mniej.
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-27, 19:53:47
Nowy użytkownik
Dziękuje jeszcze raz za odpowiedz.
Troszke sie dowiedziałem.
Zrobię tak:
Jeszcze sie rozejrze za takimi do samodzielnego montażu,jak sie trafi to kupię jak nie to dopiero przyszły rok i opcja taka jak pisałeś.
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 19:58:08
Moderator
Widzę że nie dokładnie czytasz!!!!!!! Wszystkie urządzenia dostępne na rynku na świecie sa do samodzielnego montażu ale!!!!!!!!!! musisz mieć certyfikat danego urządzenia by je zamontować i mieć gwarancję. To co kupisz np. w OBI czy Castoramie ma w gwarancji napisane : że urządzenie może być zamontowane tylko i wyłącznie przez autoryzowaną firmę tego producenta klimatyzacji bo w innym razie utracisz gwarancję. Kapisz??????? Smile SPRAWDŹ POCZTĘ TAM MASZ NAPISANE O GWARANCJI URZĄDZENIA!!!!
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-27, 20:26:39
Nowy użytkownik
I understood Wink
Kupuję, montuje sam (brak gwarancji) . Zepsuje sie to naprawiam na własny koszt , lub w czerwcu kupuje klimę razem z montażem za 2.5 tyś Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-07-27, 20:32:19
Moderator
Tylko pamiętaj że wtedy tania klima będzie drogą klimą..... Ale życzę powodzenia Smile Pzdr
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-07-27, 21:51:55
Użytkownik
Albin odrazu cie uswiadomie ze popelniasz duzy blad Smile jezeli za przeproszeniem srasz pieniedzmi zrob jak uwazasz Smile Lecz mozesz dac sobie do wiadomosci ze fachowiec zjawi sie wczesniej niz ci sie wydaje. Jeżeli chodzi o skropliny troche to roboty lecz da sie je wpiac w odplyw np. zlewu kuchennego ale to wszystko zalezy od polozenia posczegolnych pomieszczen. No i oczywiscie koncepcji.
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-28, 09:10:00
Nowy użytkownik
Nie wiem co można spitolić mająć wszystko gotowe ? - no chyba że są tacy co potrafią źle złożyć gotowe puzzle z 9 elementów Smile
Jezeli przewody są zarobione,są odpowiedniej dlugosci,wszystko do siebie pasuje to co można zrobić zle ?
Jeżeli są jakies ważne informacje które należy przestrzegać to wlasnie w 1 poscie prosilem o takie wskazówki.
Nie bierzcie mnie za goscia który nic nie potrafi i chce coś takiego robić,bo dla Waszej informacji potrafię wiele zrobić,a że nigdy nie robilem czegoś takiego to nie znaczy że to będzie jakaś fuszerka !!!
Rozumiem że to Wasza praca i każdy chce zarobić.Ale jak ktoś chce coś zrobić samemu to nie bierzcie takiej osoby za osobę która ma 2 lewe ręce i brak mózgu.

Myślalem że każde forum tematyczne jest po to żeby pomóc 2 osobie a nie odrazu brać pod uwagę że spier%&^%&i temat.A wy tak akurat robicie zamiast dać pożyteczne informacje! Chociaż przepraszam,dostałem pożyteczne info " kupić klime za 2tyś i zlecić montaż profesjonaliście"

btw
Już myślałem nad odprowadzeniem skroplin do instalacji kanalizacyjnej (nie da rady technicznie)

Jakbym srał pieniędzmi to bym nie pisał tutaj na forum tylko zadzwonił do "profesjonalisty" i zlecił montaż !!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-28, 10:39:56 przez Albin.)
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-07-28, 10:40:41
Użytkownik
Dlaczego nie da rady? wszytko da rade zrobic, niestety czasochlonne i duzo przy tym brudzenia Smile jezeli skropliny by umiescic w bruzdach spadek mozna zrobic bez problemu. Doprowadzic przez sciane nawet. Jezeli mial bym mieszkanie w stanie durowym niumeblowane to tak bym wlasnie zrobil Smile fantazja czasem goruje Smile

Pozdrawiam
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-28, 11:05:09
Nowy użytkownik
KlimTech napisał(a):Dlaczego nie da rady? wszytko da rade zrobic, niestety czasochlonne i duzo przy tym brudzenia Smile jezeli skropliny by umiescic w bruzdach spadek mozna zrobic bez problemu. Doprowadzic przez sciane nawet. Jezeli mial bym mieszkanie w stanie durowym niumeblowane to tak bym wlasnie zrobil Smile fantazja czasem goruje Smile

Pozdrawiam

Oczywiscie że masz racje,tylko technicznie sie nie da.
Mieszkanie juz ma zrobioną łazienke i Kuchnie i nie da rady robić bruzdy na jakies rureczki Sad
Teraz będzie remont pokoju w którym ma być Klima,wiec tutaj moge wszystko Smile
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-30, 14:08:28
Nowy użytkownik
Mam jeszcze jedną prośbę do Kolegów.
Jako że mieszkam w bloku,to niestety musze posiadać to nieszczęsne zezwolenie na montaż klimatyzatora.
Czy ktoś posiada jakiś dobry pdf z taką prośbą ?
Pytalem babki która siedzi w biurze Zarządcy budynku i powiedziala mi żeby takie pismo napisać mądrze z podparciem o prawo.Oczywiscie chcialbym aby to pismo bylo fachowe,zeby sie nie mógł do niego nikt przyczepić.
Jeżeli ktoś posiada taki druk bardzo prosze o podeslanie na e-maila.
Dziękuje

edit:
Ups,sorki za nowy post a nie edycje starego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-30, 14:09:50 przez Albin.)
  • Odpowiedz

exec

2010-07-30, 17:49:30
Nowy użytkownik
My napisaliśmy proste podanie z prośbą o instalacje klimatyzatora + poglądowy rysunek w paint gdzie będzie zainstalowany (i jak będą biegły rury, itd) plus informacja, że klimatyzator jest bardzo cichy, spełnia normy hałasu (60 dB dzień, 50 dB noc - rozporządzenie ministra środowiska nr 81 z dnia 9 stycznia 2002) i że w naszym odczuciu nie będzie on uciążliwy dla sąsiadów właśnie dlatego, że jest bardzo cichy. I tyle.
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-31, 14:38:35
Nowy użytkownik
Rozumiem.
Mialem nadzieje ze w Administratorze zalatwia sie to zezwolenie (nie bylo by chyba problemu) .Niestety wszystko idzie przez Zarząd Wspólnoty i tu moze byc problem.Jeszcze u mnie w bloku same moherowe berety Smile
No nic,napisze i zobaczymy jak z tym bedzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-31, 14:40:07 przez Albin.)
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-07-31, 15:50:42
Zaawansowany użytkownik
Albin napisał(a):Rozumiem.
Mialem nadzieje ze w Administratorze zalatwia sie to zezwolenie (nie bylo by chyba problemu) .Niestety wszystko idzie przez Zarząd Wspólnoty i tu moze byc problem.Jeszcze u mnie w bloku same moherowe berety Smile
No nic,napisze i zobaczymy jak z tym bedzie.
Ze wspolnotami dosc dobrze sie sprawdza sposob "na chorobe". Obojetnie Ty zona lub dziecko musicie sie w upal chlodzic i nikt Ci tego nie bedzie kwestionowal chyba ze to wspolnota lekarska... ale wtedy dogadujesz sie z jednym dostajesz recepte na klime i heja! Polecam i powodzenia.
  • Odpowiedz

Albin

2010-07-31, 19:10:32
Nowy użytkownik
Też ujmę to w swojej prośbie.
Czytam trochę na temat pozwoleń i znalazlem gdzies zapis że Zarządca nie ma prawa Ci odmówić,zabronić.Jego obowiązkiem jest stworzyć i napisać warunki techniczne których musisz przestrzegać.Wogóle to nie powinno pisać sie prośby a wystąpić do Zarządcy o warunki techniczne montażu jednostki zewnętrznej.
  • Odpowiedz

Albin

2010-10-02, 08:05:52
Nowy użytkownik
Jedno załatwione.
Zezwolenie na montaż na dachu Smile
Teraz tylko musze znaleźć jakies urządzenie w rozsądnej cenie.Mam nadzieję ze w zimę ceny takich urządzeń spadają (może jakieś obniżki posezonowe)
Dziękuje wszystkim za pomoc i wskazówki.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa