Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór rozprężny

13 Odpowiedzi, 21210 Wyświetleń

TechKier

2010-07-30, 22:30:36
Nowy użytkownik
Witam wszystkich po dłuższej nie obecności.

Będąc daleko od spraw chłodniczych (urlop) miałem chwilę czasu nad wymyśleniem nowego tematu i .... udało się, jak wiadomo w układach (większości) znajduję się element zwany "zawór rozprężny", którego głównym zadaniem jest dostarczenie czynnika chłodniczego do parownika w zależności od obciążenia cieplnego tegoż parownika. Ostatnio miałem okazję przeczytać artykuł na temat zaworów rozprężnych i mojej uwadze przykuł pewien szczegół, a mianowicie "Efektywność pracy zaworu termostatycznego rozprężnego można łatwo określić poprzez pomiar przegrzania. Dobrym wskaźnikiem nie jest ani poziom zaszronienia rurociągu ssawnego, ani ograniczenie się tylko do pomiaru ciśnienia ssania".
Jednym słowem sprawdzenie przegrzania powinno być podstawowym krokiem w analizie działania zaworu rozprężnego ... JAK SIĘ TEGO DOKONUJE!!!
Druga sprawa to:"Producenci termostatycznych zaworów rozprężnych w różny sposób określają nastawę przegrzania, np. liczbą obrotów trzpienia od skrajnego położenia, w którym zawór jest całkowicie zamknięty lub zalecają liczenie pełnych obrotów trzpienia od całkowitego zamknięcia do całkowitego otwarcia zaworu i następnie ustawienie go, dokładnie w połowie liczby pełnych obrotów". Czy jest jakaś uniwersalna formuła stosowana do wszystkich termostatycznych zaworów rozprężnych na ustawienie przegrzania???

Proszę o wszelkie sugestie na ten temat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-30, 22:30:55 przez TechKier.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-07-31, 06:12:21
Top użytkownik
Witam

Przegrzanie czyli inaczej Superheat.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-07-31, 21:00:06
Zaawansowany użytkownik
Witam

Dochłodzenie czyli inaczej Subcooling.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

miezala5

2010-08-01, 08:23:32
Top użytkownik
C:\Documents and Settings\Matrix\Pulpit\Precyzyjna regulacja_ Urządzenia chłodnicze_ Przemysław Flagmański - Klimatyzacja.mht

tez ucze sie tego tematu
tu jest taki latwo przyswajalny artykulik
nie wiem tylko dlaczego przegrzanie jest w K?
pozdrawiam
R
  • Odpowiedz

TechKier

2010-08-02, 09:39:12
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):C:\Documents and Settings\Matrix\Pulpit\Precyzyjna regulacja_ Urządzenia chłodnicze_ Przemysław Flagmański - Klimatyzacja.mht

czy możesz podać dokładny link bo ten mi nie działa Wink
  • Odpowiedz

łysy45

2010-08-02, 10:41:08
Użytkownik
Precyzyjna regulacja_ Urządzenia chłodnicze_ Przemysław Flagmański - Klimatyzacja.mht wrzuc tyle w przeglądarke i pójdzie pozdr.
  • Odpowiedz

rabix

2010-08-02, 11:45:57
Użytkownik
miezala5 napisał(a):nie wiem tylko dlaczego przegrzanie jest w K?
pozdrawiam
R

Przegrzanie jest opisane jako różnica temperatur. Nie ważne czy jednostką różnicy temperatury są K czy st.C bo to zawsze jest taka sama wartość. Np: delta T (8K) = delta T (8 st. C)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-03, 21:05:11
Moderator
Różnica dwóch długości to np delta x, różnica dwóch czasów to delta s , itd...
Różnica temperatur (jakichkolwiek) to może być delta t (lub delta T) i wg fizyki powinna być podawana w Kelwinach. Na dobrą sprawę to nie chodzi o literkę. A, że 1 Kelwin jest równy 1 stopniowi Celsjusza, to z języka potocznego mówi się o różnicy temperatur w stopniach Celsjusza.
I tyle.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-03, 21:10:23 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-04, 19:25:27
Zaawansowany użytkownik
Wszyscy wiedza o co chodzi, ale bicie piany musi byc ...

Akurat podzialka jest taka sama - zmiana temperatury o np 1 st C odpowiada zmianie temperatury o 1 st K.
Roznica jest tylko w wyrazeniu liczbowym danej temperatury w st C i w st K -
T[st K] = t[st C] + 273,15
  • Odpowiedz

rabix

2010-08-06, 12:00:54
Użytkownik
Banita napisał(a):Delta T jest różnicą temperatur.Delta k przegrzaniem.Kolego rabix mądrzejsi odnas to wymyślili abyśmy niemylili pojęć.Jak nazywamy różnicę pomiędzy temperaturą parowania a temperaturą którą chcemy osiągnąć.Czyż nie Delta t niemająca nic wspólnego z delta k czyli przegrzaniem.

Przegrzanie to również różnica temperatur i może być podawana w stopniach kelwina lub Celsjusz. W technice przyjmuje się podawać różnicę temperatur dla bezwzględnej skali temperatur. Taka skalą jest właśnie skala Kelwina. Kolega Robert81 to dobrze wyjaśnił.

Delta T to różnica temperatur. Jednostką różnicy temperatur mogą być Kelwiny (K) lub Celsjusze ©.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-06, 12:05:00 przez rabix.)
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-08-07, 01:34:24
Zaawansowany użytkownik
Ja uzywam skali fahrenheita
a przegrzanie rowniez jest podane w stopniach kelwina i umnie kelwin jest rowny stopnią fahrenheita
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-08, 04:38:02
Moderator
Hm Rolleyes Prawie cytat: Mądrzy używają K, bo słupek K różni się od *C wysokością.
Hm....
Hm...
Zacznę używać K, to będę sprawiał wrażenie mądrego.
Tak, sprawiał wrażenie.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-08-11, 05:21:05
Moderator
Nie. I nie upieram się.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa