Jest to moj pierwszy post , wiec witam wszystkich . Mam pytanie moze prozaiczne ale jestem tylko uzytkownikiem , a nie serwisantem, posiadam klimatyzaror daikina rzq 125 z opcją grzania niemam przyządów do pomiaru cisnień lecz tylko termometr i moje pytanie , jakie powinny !! byćtemperatury czynnika przed i za skraplaczem by jednostka zewnętrzna działała poprawinie , wiem ze to zalezy od wielu czynników i temperatur i dodatkowo jest to inwerter pobór mocy 4,6 kw i max wydajnosc na grzaniu 16 kw , ale na przykład przy temp zew 0 st, wejscie na skraplacz powinno być,,,,,,,,,? a wyjscie ze skraplacza powinno być.........?? czynnik 410a , dziekuje za wyrozumiałość i pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Temperatuty czynnika 410a
51 Odpowiedzi, 52876 Wyświetleń|
Trochę trudno jest odpowiedzieć na twoje pytanie i może lepiej napisz jaki masz problem z tym klimatyzatorem
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Wejście powinno być ciepłe, a wyjście jeszcze cieplejsze. To na grzaniu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
witam sam sobie odpowiedziales na pytanie
temperatury te zaleza od wielu czynnikow wiadomo im nizsza temp zewnetrzna tym wydajnosc urzadzenia spada RZQ ma zakres dla grzania od-20 do +15 stopni jezeli urzadzenie pracuje poprawnie nie wykazuje bledow to po co ci ta wiedza ?
daikin kolego nie jest glupie urzadzenie i ma odpowiednie termistory w odpowiednich miejscach
ktore w przypadku gdyby temperatury na tloczeniu byly by nie takie jak powinny zablokuja prace maszyny tak ze mozesz spac spokojnie
,,utopiłem ,,, skraplacz w zbiorniku i to ustrojstwo zasila mi c.o. i własnie dlatego pytam o temperatury bo.......jezeli wyjscie czynnika po oddaniu temperatury w skraplaczy jest ponizej 34,,,,,,35 st. to wtedy nagle zatrzymuje sie jednostka zew, odczeka 3 minuty i rusza od nowa ..powyzej tych temp. tez czasem wybije ale juz rzadziej ,natomisat temp przed oddaniem ciepła z czynnika mam ok 80 st , po chwiliiiii pracy ,,spada,, do 60 st i taka temperatura jest juz ciągle ,dlatego pytam czy to normalne zachowanie jednostki zewn, ze nie lubi zbyt niskiej temp, przed wejsciem na parownik ????
Toż to profanacja topić daikina,
moim zdaniem przewymiarowałeś skraplacz.
,,wiem, bo woda ma lepszy wsp. przewodnosci cieplnej , dlatego pompką obiegową i termostatem jestem w stanie regulować odbiór ciepła z tego ,,wymiennika,, i dlatego pytam jakie temperatury przed i za ...... powinny być . I czy ktos z was kiedyś te temp , z ciekawosci mierzył, czy tylko cisnienia by jednostki pracowały prawidłowo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-26, 21:35:55 przez ale.ale.)
Jaką pojemność ma zasobnik?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-26, 21:43:03 przez mg.)
200 litrów
Z Twojego opisu wynika że uszykowałeś sobie sporą bombę w kotłowni, nie chcę straszyć ale zegar tyka :o
Kolejny "pomysłowy Dobromir"
Kolego,jeżeli chcesz uczciwej odpowiedzi,to sam pisz uczciwie.Ty po prostu zrobiłeś sobie tanią pompę ciepła,tylko wiedzy zabrakło i faktycznie może z tego wyjść "bomba" Pytanie jest śmieszne bo ta różnica temperatur zależy głównie od temperatury i przepływu wody CO. Jakiekolwiek odpowiedzi co do takiego "wynalazku"nie widząc bezpośrednio całości mogą jedynie doprowadzić do kłopotów i są nieodpowiedzialne. No ale jeżeli jesteś jedynie użytkownikiem to możliwe,że wykonała to profesjonalna firma i jej o to zapytaj.
:| ,,bomba,, w jakim sensie , nie jestem serwisantem i własnie pytam o porady a hasła typu ,,bomba,, nic mi nie mówią, a gdyby to była oryginalna kanałówka podpieta to jakie powinny byc temperatury przed i za ,,odbiornikiem,, ciepła,,,,,,,,,,,,,,,????????
niechce zmierzyć , zmierzyłemmmmmmm i chce wiedzieć czy to co odczytałem to tak ma być, mnie jako urzytkownika nie interesuje cisnienie wewnątrz układu , mnie interesuje tempeeratura!! i dopiero kiedy nie grzeje nie chłodzi bede wzywał kogo trzeba , chce tylko wiedziećććććć , a nie zabierać wam chleba , czy to takie trudne pyatnie ???????
To odpowiedź jest taka: Skoro zmierzyłeś 80*C (60) / 35*C to tak może być, skoro tak jest. Układ ma swoje czujniki i działa w pewnych zakresach jakie ma zaprogramowane. A co się dzieje z parownikiem, gdzie on jest, co ochładza? Może tam czujka przeciwoblodzeniowa go wyłącza? Moje odczucie jest takie - dużo piszesz, ale jakoś mało w tym treści. Nikt Ci z fusów nie wywróży.
Albo ciśnienie tłoczenia bardzo spada i też coś mu nie pasuje. Na pewno pojawiają się jakieś błędy. Serwis powinien więcej pomóc. A, tak wogóle to można odczytać sp[oro temperatur z samego sterownika.
Shitashii napisał(a):To odpowiedź jest taka: Skoro zmierzyłeś 80*C (60) / 35*C to tak może być, skoro tak jest. Układ ma swoje czujniki i działa w pewnych zakresach jakie ma zaprogramowane. A co się dzieje z parownikiem, gdzie on jest, co ochładza? Może tam czujka przeciwoblodzeniowa go wyłącza? Moje odczucie jest takie - dużo piszesz, ale jakoś mało w tym treści. Nikt Ci z fusów nie wywróży. jak juz pisałem jednostka zew jest nieruszana czyli parownik jest w niej , ochładza powietrze zew. Jak sie zalodzi uruchamia sie odladzanie , wiec jest ok , tylko przy niskiej temp wyjscia czynnika ze skraplacza , ponizej 35 st jednostka zew bardzo czesto sie zatrzymuje nagle , jezeli ta temp jest wyzsza ok 36,,,,38 ,,,,,,,,,maszyna pracuje i jest przewaznie ok czasami tylko ,,wyskoczy,, dlatego pytam o temperaturyyyyyy, co do montarzysty , zrobił to ktos kto mi to sprzedał, tylko mieszka 300 km odemnie , serwisant polecany w duzej firmie z czesciami dla chłodnictwa w krakowie przyjechał domnie w celu własnie tych wybić , jak juz był blisko mnie to zadzwonił i zapytał czy mam manometry ???????? ja urzytkownik juz sobie pomyslałem co to za serwisant ,,,,musiał sie wracac do firmy , pół czasu ,,serwisowego,, przesiedział na komórce i dzwonił do kogos i ciągle sie pytał o kazdy szczegół,,,,,,,,, załamka ......... a strona w internecie ze hohohoho i rekomendacji jeszcze wiecej ,,,,,,,,dziwicie sie teraz ze pytam o to wszystko na forum??????????? co do wyskakujących błedów na sterowniku niema nic poza tymi które juz były w pamieci jak był sprzet umnie zamontowany , pytanie kolejne , jak je skasować ??????? jest to model brc1c51
witam ale sieczkobrzeka wykombinowales
do ogrzewania wody urzytkowej daikin stworzyl system o nazwie ALTHERMA a nie RZQ poczytaj sobie o tym w necie moze sie czegos ciekawego dowiesz pozdrawiam
1. jak sterujesz agregatem?
2. jaka jest temp na sterowniku? 3. jakiego typu jest zbiornik c.o. producent?
Panowie ale wielka prośba , ja wiem ze dla was cisnienia, manometry są ,świete,, ale ja pytam tylko ile powinno być, z waszego doświadczenia . Mój Daikin rzq125 ma okreslone parametry i to wiem i nie ingeruje w to , sterowanie mam oryginalne ..sterownik przewodowy i cała elektronika z kanałówki , pytam tylko ile powinno być przy temp zew np 0*c
Barbi, nawet gdyby ale.ale to był "ten sam burak co zawsze", to Ty jednak piszesz nie w temacie.
Kolego ale.ale powienieneś opisac dokładnie jakie masz urządzenie i co mu dolega a nie wnikać jakie temperatury są gdzie i kiedy . Temperatury to tutaj ciężko stwierdzić jakie powinny być w danym momencie. opisz problem i będzie prościej
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
ok.....pisałem juz ale jeszcze raz napisze mam DAIKINA RZQ125 zamiast działać jako nawiew ciepłego powietrza , i klima latem , jednostke wewnętrzną ,,utopiłem,, w wodzie . Cały ten układ działa mi teraz w pozycji grzania , Po oddaniu ciepła w skraplaczu gdy temp czynnika jest mniejsza niz 35 *c (zaraz za skraplaczem) bardzo czesto jednostka zew sie nagle zatrzymuje , odczeka 3 minuty i znów startuje . Zamontowałem termostat przy pompce obiegowej c.o. i gdy temp czynnika za parownikiem rosnie nagłe zatrzymania są coraz mniejsze , a przy ok 40 *c juz pracuje prawidłowo, stąd moje pytania o temperatury
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-12-27, 20:43:10 przez ale.ale.)
zgłoś się do serwisu Daikina w Krakowie .
zgłosiłem sie , przyjechał i juz wczesniej pisałem jak był przygotowany
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
temperatury te zaleza od wielu czynnikow wiadomo im nizsza temp zewnetrzna tym wydajnosc urzadzenia spada RZQ ma zakres dla grzania od-20 do +15 stopni jezeli urzadzenie pracuje poprawnie nie wykazuje bledow to po co ci ta wiedza