witam kolegow
posiadam texe 610 i mam ustawiona proznie na 20 minut czy ten czas nie jest za dlugi????????
dziekuje za odp
posiadam texe 610 i mam ustawiona proznie na 20 minut czy ten czas nie jest za dlugi????????
dziekuje za odp
|
witam kolegow
posiadam texe 610 i mam ustawiona proznie na 20 minut czy ten czas nie jest za dlugi???????? dziekuje za odp
im dłuższy tym lepiej,
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
20 min to minimum.W zależności jaki stan układu(czy była rozszczelniona,czy cyklicznie serwisowana itp) czas należy wydłużyć
Oooo! próżnie sie robi na czas, a ja myślałem ze sie sprawdza takim dziwnym urządzeniem.
no cale zycie sie człowiek uczy. ![]() przestańmy robić próżnie na czas, bo pompy maja różną moc jedna zrobi w 5minut a druga w 30 minut
Bogdan tu chodzi o usunięcie wilgoci,powietrza i innego swiństwa z układu, więc w 5 minut jak to ty zrobisz?
Wilgoć która jest w układzie musi mieć czas na odparowanie, w Ameryce odparowuje szybciej?.
Może lepiej i jeszcze szybciej ,,przedmuchać" gazem.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
Jak sie ma duzo klientow w kolejce wtedy jak to mowia - czas to pieniadz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-10, 21:09:56 przez Robert81r.)
![]() W ostatnich czasach duzo powstalo nowych "serwisow" obslugujacych klimatyzacje: wystarczy stacja, czynnik, olej, klika pstrykniec guziczkami i gotowe. Pozniej sa zadawane tego typu pytania. Ja juz widzialem przypadek gdzie na takiej stacji "malpka" miala ustawione 1 min i bylo dobrze, a jak sie zaczelo "kopcic" z wakupompy to byl poploch co sie dzieje
,,małpka"... dobre
Nie chce nikogo obrazac, ale tak to w rzeczywistosci wyglada.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-10, 21:33:11 przez Robert81r.)
Wg mnie jezeli ktos sie zabiera za dzialalnosc w danej dziedzinie to powinien byc w tym zakresie przeszkolony, chocby w zakresie podstaw. W ten sposob niczego nie zepsuje i nie zrobi sobie przy tym krzywdy. Taka stacja automatyczna jest dobra bo zawiera kilka elementow w jednym, ale niestety niczego nie uczy i odmóżdża - to tak jakby w podstawowce zamiast uczyc sie matematyki zastosowac kalkulator.
w zime podjechałem służbówką na wulkanizacje żeby opone załatać
gościu zobaczył oczojebne klimy srimy to wziął odemnie numer tel, żeby sie skonsultować, bo kupuje ze 5 tysi automat i bedzie zarabiał głupi dałem teraz dzwoni i na dzień dobry drze się ze w bibli mu pisze 700gr a głupi automat daje tylko 580 i więcej nie chce a przez 3 miesiące (ile klientów ma wspaniale działającą klime :lol: w samochodach) wszystko działało dopiero po 2 minutach sie kapnął ze nie gada ze sprzedawcą urządzenia. chociaż mogłem mu powiedzieć ze sie butla zacięła i trzeba odkręcić zawór na maxa potrzymać butle do góry nogami przez minute i będzie ok a tak na poważnie to jak sie chce mieć dobrze to warto popytać pojeździć i znaleźć warsztat a nie nabijacza
Jest nowa moda: WULKANIZACJA-KLIMATYZACJA-CZYSZCZENIE TAPICERKI.
Odkurzaczem też można zrobić próżnie (taka mała podpowiedź)
Odgrzebię temat w kwestii samoedukacji, żeby ktoś mi to przyjaźnie podał. Doczytałem, że im głębsza próżnia w układzie tym bardziej jest on "oczyszczony" z powietrza, nadmiaru oleju itp. Czy w związku z tym generowanie próżni przez 15 minut a 30 minut da odczuwalną różnicę w wydajności chłodzenia?
Proznia w układzie klimy w samochodzie osiagana jest po kilku minutach natomiast im dłuzej tym wiecej wilgoci usunie sie z układu
Czyli tym wydajniejsze będzie chłodzenie i mniejszy uszczerbek dla układu/zużycie osuszacza. Dziękuję bardzo!
CHŁODnick napisał(a):Wilgoć która jest w układzie musi mieć czas na odparowanie, w Ameryce odparowuje szybciej?. ja chcialem powiedziec ze prozni nie robi sie na czas tylko podlocza sie miernik i zprawdza sie mikrony jezeli sa rowne zeru to mamy prozne czasami jest ok w 5minut a czasami w 30minut to nie opowiadajcie herezji ze proznie sie robi na czas na czas to sa zawody CHŁODnick nie jestes taki madry jak ci sie wydaje - tak ze zastanów sie czasami co piszesz? Bogdan_New_Jersey napisał(a):CHŁODnick napisał(a):Wilgoć która jest w układzie musi mieć czas na odparowanie, w Ameryce odparowuje szybciej?. Proponuje Ci zrobić doświadczenie. Do solidnego małego naczyńka, zdolnego wytrzymać próżnie wlutuj lub wklej zaworek serwisowy. Jak byłem jeszcze mały to takie coś zrobiłem sobie z maleńkiego słoiczka, bodajże po koncentracie pomidorowym. Wlej do niego 5ml wody, podłącz do pompy, włącz pompę, odpal stoper i obserwuj co się dzieje. Doświadczenie to wykonaj w dwóch różnych warunkach, w niskiej temperaturze wody w zbiorniczku inym razem podgrzej go do temperatury około 35stopni C. Wyciągnij wnioski, na przyszłość. A, możesz też wlać 10mlwody i sprawdź czy tak samo szybko odparuje :lol:
|